Septembris 12., 2011


[info]r_h10:03 - nekaunīgais falls, jeb zemes tauki


Plaši pazīstama sēne ir zemestauki, kas paaugstina organisma pretestības spējas, aktivizē aizsardzību pret audzējiem. Zemestauku ziedi lieto reģenerācijas procesu uzlabošanai, paātrina brūču dzīšanu, samazina iekaisumu, mazina sāpes, locītavu stīvumu. Presē ik pa brīdim parādās raksti, ka ar zemestauku palīdzību ir iznīcināts pat vēzis.
Augšanas rekordiste
Zinātāji stāsta, ka šī sēne neaug saulainā vietā, tā jāmeklē brikšņos, kur ir kritalas. Ražas laiks ir no jūnija beigām līdz septembra sākumam. Bet, ja ir silts rudens, tās aug pat līdz pirmajām salnām. Augļķermenis ir balts, līdzīgs vistas olai, pildīts ar recekļainu masu. Sēne dažās minūtēs izaug 20 – 30 cm, galā veidojot tumši brūnu cepurīti, kura izplata ļoti nepatīkamu smaku. Tiek pievilinātas mušas, kas ātri vien noēd recekļaino cepurīti, pēc tam izplatot sporas. Sēne ātrās augšanas dēļ (puscentimetrs minūtē) tikusi pat Ginesa rekordu grāmatā. Gan pārtikā, gan medicīnā to izmanto tikai olas stadijā, turklāt tā ēdama arī svaigā veidā.

Kā sagatavot?

Ievākt vēlams agri no rīta, pirms rasas, līdz pulksten sešiem. Zemestaukus olas stadijā ieteicams uzreiz sagriezt, lai tie neturpinātu augt. Jānoņem miziņa. Sēnes uzglabā ledusskapī un pagrabā.

Tautas metode zemestauku preparāta pagatavošanā ir šāda: sagrieztās sēnes aplej ar degvīnu vai tīru spirtu, īpaši ierīvēšanai (1:1), veidosies izvilkums jeb tinktūra. Burciņu aizvāko un liek glabāties tumšā, vēsā vietā 21 dienu, tad izkāš caur marli un var lietot. Citi iesaka neizkāst, bet turpina peldināt sēni, lietojot uzlējumu.

Var mēģināt sagatavot zemestauku sulu, proti, vēsumā ļauj dabiski iztecēt sēnes sulai. Iegūto gļotaino šķidrumu konservē vai arī tur ledusskapī un lieto. Pie mums ir nopērkama zemestauku sula, kas gatavota, Sergeja Kuzņecova veselības laboratorijai sadarbojoties ar SIA "Naukšēni".

Ārstniecisko vielu noliktava

20. gadsimtā sēne nonākusi bioķīmiķu rokās un izraisījusi sensāciju, jo saražoto ārstniecisko vielu – tā saucamo sēņu fitoncīdu – daudzumā pārspējusi izslavēto imperatora sēni – japāņu šitaki. Latvijā zemestauki zinātniski pētīti Medicīnas akadēmijas laboratorijā ārsta Sergeja Kuzņecova vadībā, arī zemestauku rūpnieciskā apstrāde notiek pēc viņa metodes.

Sēnes latīniskais nosaukums ir Phallus impudicus, kas nozīmē "nekaunīgais falls". Zemestauki satur fitoestrogēnus – vielas, kas mūsu organismā aizvieto hormonus, stimulē imūnsistēmas darbību, kavē ļaundabīgo audzēju, vīrusu slimību un aterosklerozes attīstību. Sēne aktivizē makrofagus, kuri iznīcina vēža šūnas, bojājot to apvalkus. Tādējādi vēža šūnas vairs nevar dalīties un veidot ļaundabīgo audzēju.

Lietojama vēža profilaksē, kā arī pirms un pēc onkoterapijas, staru un ķīmijterapijas. Lietošana ieteicama novājināta organisma profilaksē, gripas gadījumā. Pateicoties fitoestrogēniem, sēne tiek izmantota sieviešu slimību – miomu, mastopātijas, olnīcu cistu –ārstniecībā. Zemestauki šķidrina asinis, tā pasargājot no sirds un asinsvadu slimībām. Ar tiem ārstē nieres, gastrītu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, olvadu un prostatas iekaisumus, tromboflebītus, ādas sēnīšu saslimšanas.

Iekšķīgi profilaktiski sulu vai uzlējumu lieto (0,5 – 1 ēdamkaroti uz pusglāzi ūdens) 2 – 3 reizes dienā. Ārstējot nopietnas vainas, deva var tikt uzmanīgi paaugstināta, kaut gan nav dzirdēts, ka kāds būtu pārdozējis, lietojot zemestauku preparātus. Ja izmanto ārīgi pret locītavu un muguras sāpēm, liek kompreses vai ierīvē sulu, ādai šajās vietās jābūt veselai. Zemestauku preparāti satur bioloģiski aktīvas vielas, kas veicina audu atjaunošanos, tāpēc sēni lieto, ja ir grūti dzīstošas brūces, iekaisumi un ādas bojājumi.


mani brīnumainā kārtā šis izdzēsa audzēju no ķermeņiekšas un, attiecīgi, paglāba no aperācijas. Dzēru izvilkumu spirtā, pa ēdamkarotei 3x dienā

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
augu_dabā - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba