Atjautības uzdevumu vācele - Sala... [entries|archive|friends|userinfo]
Atjautības uzdevumu vācele

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Sala... [Apr. 27th, 2005|04:59 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

atkod

[nez]
1. Darbība notiek uz bruņinieku (kuri vienmēr saka patiesību), meļu (kuri vienmēr melo) un normālo cilvēku (kuri reizēm melo, reizēm saka patiesību) salas. Uz salas pastrādāts noziegums. Aizdomās turamais ir notverts un nonācis tiesas priekšā. Pieņemsim, ka noziedzinieks ir melis (kas tiesai ir zināms), un aizdomās turamais arī ir melis (kas tiesai nav zināms), bet tomēr nav vainīgs nozieguma izdarīšanā. Viņam tiek dota iespēja pateikt tikai vienu vienīgu frāzi. Kas jāsaka aizdomās turamajam, lai pārliecinātu tiesu, ka nav vainīgs?

2. Darbība notiek uz bruņinieku, meļu un normālo cilvēku salas. Zināms, ka noziedzinieks nav no normālajiem cilvēkiem. Tu neesi noziedzinieks, tomēr esi pilnīgi normāls cilvēks. Kādu frāzi, ko nespētu pateikt nedz vainīgs bruņinieks, nedz melis, Tu pateiktu tiesai, lai pārliecinātu zvērinātos par savu nevainību?





...
atbilde...

1. Visas aizdomas varētu likvidēt viens vienīgs apgalvojums: "Esmu vainīgs". Aizdomās turamais, būdams melis, varētu šādi pateikt tiesā, jo apgalvojums ir melīgs, un tas likvidētu visas aizdomas, jo zvērinātie, pārzinādami loģiku, spriestu līdzīgi. Ja viņš tiešām būtu bijis vainīgs, tad būtu melis (jo zināms, ka noziedzinieks ir melis). Bet tad aizdomās turamais, būdams melis, izteiktu patiesu apgalvojumu. Tādā veidā pieņēmums, ka aizdomās turamais ir vainīgs, noved pie pretrunas. Tātad viņš nav vainīgs.

2. Tev tiesā jāpasaka "Esmu melis". Ne bruņinieks, ne melis nevarētu izteikt šādu apgalvojumu. Tātad Tu esi normāls cilvēks un attiecīgi neesi vainīgs.
linkpost comment

Comments:
From:[info]mikii
Date:April 27th, 2005 - 05:21 pm
(Link)
1. vainīgs
2. es neesmu nedz melis, nedz bruņinieks
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:April 27th, 2005 - 06:01 pm
(Link)
1. es esmu vainīgs.
2. es, ļaunais rozā zilonis zilajās čībiņās, esmu izdarījis šo noziegumu. ;)
[User Picture]
From:[info]hashtreck
Date:April 27th, 2005 - 07:35 pm
(Link)
atbriivojiet cietoksni