elina @ : mājturības leksikons
Man šorīt ir labs noskaņojums, tāpēc es padalīšos ar dažām vecām un interesantām receptēm:
Dobeliešu sauts: vārītā ūdenī nobrucinātas zaķu skābenes vai aklās nātres sautē ar taukiem vai sviestu, pēc garšas pieliekot sāli un krējumu
Drustu paletes: no svaigām lopu asinīm un miltiem samīca pacietu mīklu, kuru izveido nelielos plācenīšos. Plācenīšus uzvāra, tad sagriež šķēlītēs un uzcepj ar sīpoliem cūku taukos
Kaņepju miltiņi: iztaukšķētes un sagrūstas kaņepes izsijā caur smalku sietu un samaisa ar smalku sāli. Ēd ar sausiem kartupeļiem, tos apviļājot miltos, piestrebjot skābumu vai kulteni
Tupeņu siers: ar mizu novārītus kartupeļus nomizo un piestā sagrūž. Uz piecām daļām kartupeļu mīklas ņem vienu daļu skāba biezpiena, piemet drusku sāls, tad visu krietni samīca un cieši ar vāku noslēdz kādā traukā, kur atstāj 3-4 dienas nogulēties. Pēc tam nospaida radušos sulu, izveido gabalos un noliek žūt ēnainā vietā. Pēc divām nedēļām tupeņu siers gatavs un ēdams
Man šorīt ir labs noskaņojums, tāpēc es padalīšos ar dažām vecām un interesantām receptēm:
Dobeliešu sauts: vārītā ūdenī nobrucinātas zaķu skābenes vai aklās nātres sautē ar taukiem vai sviestu, pēc garšas pieliekot sāli un krējumu
Drustu paletes: no svaigām lopu asinīm un miltiem samīca pacietu mīklu, kuru izveido nelielos plācenīšos. Plācenīšus uzvāra, tad sagriež šķēlītēs un uzcepj ar sīpoliem cūku taukos
Kaņepju miltiņi: iztaukšķētes un sagrūstas kaņepes izsijā caur smalku sietu un samaisa ar smalku sāli. Ēd ar sausiem kartupeļiem, tos apviļājot miltos, piestrebjot skābumu vai kulteni
Tupeņu siers: ar mizu novārītus kartupeļus nomizo un piestā sagrūž. Uz piecām daļām kartupeļu mīklas ņem vienu daļu skāba biezpiena, piemet drusku sāls, tad visu krietni samīca un cieši ar vāku noslēdz kādā traukā, kur atstāj 3-4 dienas nogulēties. Pēc tam nospaida radušos sulu, izveido gabalos un noliek žūt ēnainā vietā. Pēc divām nedēļām tupeņu siers gatavs un ēdams