Un vispār es te padomāju un secināju, ka:

« previous entry | next entry »
Apr. 20th, 2004 | 10:31 am

Iracionalitāte ir relatīva.

Viss ir atkarīgs no līmeņa kādā mēs raugamies uz lietu būtību.

Zvaigžņu kustība debesīs piemēram ir iracionāla tikmēr, kamēr mēs zvaigžņu kustību cenšamies izskaidrot ar likumsakarībam, kas valda starp bitēm stropā.

Bites uzvedība ir iracionāla, tikmēr kamēr mēs to cenšamies saprast vadoties no likumsakarībām, kas valda cilvēku pasaulē.

Es domāju, ka jeb kas, kas mūsu uztverē šķiet iracionāls kļūst racionāls ja uz to paskatās no tā konteksta, kādā atrodas šī iracionalā lieta.

Emocijas ir iracionālas vadoties no veselā saprāta un veselais saprāts ir iracionāls vadoties no emocijām.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {4}

evergreen

(no subject)

from: [info]evergreen
date: Apr. 20th, 2004 - 09:21 pm
Link

nu labi pateikts, kaapeec tu veeljoprojaam esi pret determinismu, tevis pasha teiktais apliecina likumsakariibu esamiibu visur, tikai jautaajums ir par kaadaam likumsakariibaam ir runa un par kaadu apzinju un [par kaadu domaashanas veidu un... bet vispaar tacu pie elementaardaljinjaam neesot nekaadas logjikas :)))

Reply | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: Apr. 21st, 2004 - 10:11 am
Link

Mēs visi zinam, ka kādudien mēs mirsim, bet tāpēc jau neviens negrimst depresijā. Es neesmu pret determinismu, bet es nuzskatu par saprātīgu to akcentēt jebkurā brīdī, kad rodas šāda iespēja.

Tam pašam determinismam ir dažādi līmeņi. Un mēs nekad nezinam kurā mēs iekļausimies.

Pasauli ierobežo fiziskie likumi, bet saprāts rīkojas pēc saviem likumiem un ievieš šinī pasaulē no fizisko likumsakarību viedokļa iracionālas parādības. Jā saprāts arī ir determinēts kaut kādā noteiktā veidā.

Pie tam vēl ne vienmer cilvēks rīkojas saskaņā ar saprātu, bet arī vadās no jūtām, kas patiesībā ir tikai "rupjāka" apziņas forma.

Un ne viens nevar apgalvot, ka ārpus saprata nepastāv vēl "smalkāka" matērija, kas vada cilvēka saprātus, jo cilvēka saprāts vadās no savas pieredzes un instinktiem, bet saprātīgā cilvēka pieredze var veidoties ļoti dažādos veidos, kas no mūsdienu zinātnes viedokļa var tikt uztverts par iracionālu, vai pesteļainu.

Tādējādi mēs esam nonākuši pie slēdziena ka pasaule ir determinēta divos līmeņos - fiziskajā un cilvēkau saprāta līmenī un pieļaujam vēl trešā līmeņa eksistenci. Paliek jautājums - cik šie līmeņi vispār eskistē?

Jā pasaule ir determinēta raugoties no absolūtā lietu konteksta, bet vērtējot notikumus konkrēti, mums labāk aprobežoties ar pieņēmumu, ka determinēta ir tikai fiziskā pasaule, kas ir ap mums, bet mēs paši esam brīvi savā rīcībā, jo pretējā gadījumā mēs sevi jau apzināti ierobežojam.

Reply | Parent | Thread


evergreen

(no subject)

from: [info]evergreen
date: Apr. 21st, 2004 - 11:56 am
Link

labi, labi es jau esmu pieradusi, ka mani nedzird :)

Reply | Parent | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: Apr. 21st, 2004 - 12:02 pm
Link

ko esmu palaidis garaam?

Reply | Parent