(no subject)

May. 18th, 2007 | 07:08 pm

Напомним, что Северо-Европейский газопровод (Nord Stream) строится совместно Газпромом и германскими концернами BASF AG и E.ON AG

Aicinu visus boikotēt BASF produkciju. Par E.ON AG neko neesmu dzirdējis. Ko tie ražo?

Bet vispār krievu prese par Latvijas ratificēto robežlīgumu izsakās diezgan ciniski:

Латвия призналась, что не может жить без России

http://www.km.ru/magazin/view.asp?id=D8F70A12CD3E4B6C93070D7DA51F88BC&idrubr=3A76693B8E0711D3A90A00C0F0494FCA

PS: Gazprom boikotēt būtu pagrūti - cik es saprotu Latvijas Gāze laikam, ka ir Gazprom īpašums.

Link | Leave a comment | Add to Memories


(no subject)

May. 18th, 2007 | 08:16 pm

Samārā, kur šodien notika tikšanās starp Krieviju un ES pārstāvjiem, notika arī Putina opozīcijas gājiens.

Kas sastāda šo opozīcijas gājienu? Ļimonova Nacionālboļševiki un Garija Kasparova "Cita Krievija". Principā no Baltijas perspektīvas neviens no šiem grupējumiem mums nav labvēlīgs. Tanī pašā laikā viņi vismaz oficiāli ir opozīcijā Putina autoritārajai varai.

Tālākais, kas ir interesanti, ka ES pārstāvji bija "ļoti satraukušies" par Krievijas represijām pret savu politisko opozīciju. Bet nu tas tā - tā ir tipiskā ES cilvēktiesību politika, un tur nav ko viņiem pārmest.

pats interesantākais ir tas, ka šis "Opozīcijas marš" ("марш несогласных") tur pēc Krievijas preses paziņojumiem ir savācis mazliet vairāk, kā 100 dalībnieku - saskaņā ar rietumu preses ziņām - 100 - 500 dalībnieku. Man šķiet maz. Astotā maija demonstrācija Rīgā tomēr bija lielāka par 500 cilvēkiem. (Protams, 9. maija demonstrācija pie "Okupācijas pieminekļa" bija vēl lielāka)

Ja godīgi, es šinī putrā neko nesaprotu.

1) Putina opozīcija ir ne tikai pret Putinu, bet arī noskaņota pret visu rietumniecisko. Visi bļauj par lielo vareno Krieviju. Nacbolus arī paši esam piedzīvojuši uz savas ādas.

2) Putins un viņa kliķe aktīvi protams arī uzkurina ārējā ienaidnieka mītu. Faktiski audzinot savus iedzīvotājus par izsalkušiem un neapmierinātiem suņiem, kas rej uz visu pasauli. Ļoti masveidīgi tiek uzkurināts mīts par to, kā Amerika un Lielie Ļaunie spēki grib sagraut Krievu impēriju, to novājināt, etc.

3) Eiropas savienība tanī pašā laikā pārmet Putinam cilvēktiesību pārkāpumus attiecībā uz opozīciju. Tas ko šī opozīcija runā par pašu ES, viņu laikam itkā neuztrauc. Lai gan protams tiesiskā valstī vārda brīvība ir svēta lieta.

Vēl pašu kremli ļoti satrauc Sarkozi nākšana pie varas Francijā. Un galvenais arguments, kas viņiem šķiet neērts ir tieši cilvēktiesību jautājums, kuru kā prioritāti esot deklarējis sev Sarkozi! Varēja tak priecāties, ka Sarkozi varbūt beidzot uzklausīs Krievijas izmisīgos kliedzienus par represijām pret tautiešiem Igaunijā un Latvijā ...

Pozitīvais faktors visā šinā putrā ir tas, ka ES ļoti stingri ir demonstrējusi savu solidaritātes principu pārmetot Krievijai iejaukšanos Igaunijas iekšējās lietās kā arī aiztāvot Polijas ekonomiskās intereses.

Es īsti nesaprotu, kas par putru ir savārījusies attiecībā uz Lietuvu, jo kaut kādā kontekstā arī tā ir minēta starp ES "cietējvalstīm". Krievija itkā esot viņai piegriezusu naftas piegādi.

Un pēdējais, par ko esmu šobrīd aizdomājies - atceraties, kas notika, kad Kremlī bija varas maiņa un Jeļcina vietā nāca Putins? Pareizi - notika kārtējā invāzija Čečenijā. Jautājums - vai arī šoreiz kremlis izlems varas maiņu atzīmēt ar kārtējo asinspirti kādā no robežvalstīm? Uzbrukums Baltijas valstīm šobrīd nešķiet reāls - tas tomēr būtu uzbrukums NATO, tomēr tieši Baltijas valstis tiek akcentētas gandrīz kā Krievijas ienaidnieks nummur viens!?

Itkā jau reāli neko tik traģisku neviens te lielajam austrumu brālim nav izdarījis. Jā - igauņi draud radīt problēmas Vācijas - Krievijas jaunajam gāzes vadam. Tas protams ir nopietni - ir apdraudētas kādas konkrētas kliķes ekonomiskās intereses (Gazprom & Putins + Šrēders & BASF un E.ON?). Nu un? Sakārtot energoresursu eksportu uz ES jau varēja arī sarunu ceļā un pumpēt to pa tiešo caur tām pašām Baltijas valstīm, vai Ukrainu ...

Iezīmējas kaut kāda noteiktas kliķes vēlme šķelt ES, panākt to, lai ES atsakās no Baltijas valstīm un iespējams arī no Polijas. Šī pati kliķe veido milzīga energomagnāta tīklu pa visu Eiropu, lai tur iespējams kaut kādā brīdī varētu nopirkt absolūtu totālu varu. Nezinu. Minējumi.

Gaiss ir saspīlēts. Un muļķīgākais ir tas, ka saprast, kas īsti ir tie spēki, kas visā šinī putrā ir tie īstie spēlētāji arī nevar. Kaut kur pa vidu protams ir arī rietumu ideāli par demokrātiju, tiesisku valsti, cilvēku tiesībām utt. Man liekas, ka šobrīd notiek slēpts karš starp šiem rietumu ideāliem un pragmātisko merkantīlismu un varaskāri.

Un starp citu - kas notiek Kubā? Vecais perdelis Fidels vēl ir dzīvs vai kā???

Link | Leave a comment {10} | Add to Memories


(no subject)

May. 18th, 2007 | 11:16 pm

Ai ... BASF nav tas BASF, ko es biju domājis.

Vecais BASF ir franču kompānija un tagad ir EMTEC.

Vācijas BASF ir viens ķīmiskās produkcijas koncerns, kurš meklēdams jaunus izejvielu avotus ir nopircis Wintershall, kas ir Gazprom partneris austrumeiropā.

Savukārt E.ON ir viens energoresursu monstrs, kurš dzimis 2000šajā gadā apvienojoties divām vācu energofirmām. E.ON ir pārpircis un savācis savā paspārnē energoresursu kompānijas visā eiropā.

Gazprom loma politikā mums ir diezgan skaidri zināma - faktiski tā ir šobrīd Kremļa kabatas kompānija.

Būtu tā ka jāpapēta, kas ir aiz šiem diviem citiem Vācijas konglomerātiem un kādu politiku viņi veic. Kas ir viņu lobiji un kādas ir viņu metodes un mērķi.

Link | Leave a comment | Add to Memories