Wholeness in Motion - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
who_in_motion

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

ELPOŠANA Jul. 27th, 2012|01:53 pm
who_in_motion
Šoreiz par elpošanu.

Elpošana ir viens no organisma svarīgakajiem dzīvības procesiem. Ne velti neskaitāmās reliģijās elpošanas process un pati elpa tiek uzskatīta par ļoti svētu un dzīvību raksturojošu elementu. Elpa kā dvesma, kas pamet cilvēku reizē ar tā nāvi. Jau gadu tūkstošiem tieši elpas faktors kā būtiska komponente minēts vairākās meditatīvās praksēs un to realizēšanā. Tāpat elpošana cieši saistīta ar dziedāšanu, lūgšanas skandēšanu un sarunām, kas ir katras reliģijas neatņemama sastāvdaļa.


Elpošana kā tāda:
Elpošanas sistēmai ir divas funkcijas – ne vien ieelpot svaigu gaisu, bet arī izvadīt no organisma elpošanas "blakusproduktu" – ogļskābo gāzi.

Mēs visi kaut kā instinktu līmenī esam iemācījušies elpot un elpojam, tomēr pētnieki uzskata, ka jāpievērš uzmanība/jāapgūst tehnika pareizai elpošanai, kas viņuprāt ir otrais solis ceļā uz veselību.

Ar regulāriem fiziskiem vingrinājumiem, pilnvērtīgu atpūtu un elpošanas korekciju jūs varat pārņemt kontroli pār savu ķermeni, atjaunot līdzsvaru, atbrīvoties no iekšējas trauksmes un nemiera.

Stresa brīdī elpošana būtiski izmainās - autonomā nervu sistēma, kura atbild par ķermeņa automātiskajām darbībām – elpošanu, gremošanu un smadzeņu darbību – muskuļu spriedzes un citu stresa reakciju ietekmē izmaina mūsu dabisko elpošanas veidu. Šīs izmaiņas var izjaukt ķīmisko vielu līdzsvaru organismā, kas ir pamats harmoniskai mūsu ķermeņa darbībai. Stresa laikā skābekļa un ogļskābās gāzes līmenis asinīs sāk svārstīties, dažās organisma sistēmās rodas traucējumi, kas savukārt spēj radīt pietiekami spēcīgus un nepatīkamus simptomus; tie izpaužas kā panika, trauksme un paaugstināts stress.
Elpošanas traucējumu rezultātā var rasties reiboņi, elpas trūkums, roku, kāju, muskuļu, sirds sāpes u.c. ķermeniskas izpausmes.

Ir cilvēki, kas uzskata, ka spēcīgas trauksmes un panikas lēkmes laikā nomierināties palīdz dziļa elpošana. Tas ir nepareizs padoms! Daudzas garas un dziļas ieelpas iekšējo spriedzi un nemieru tikai pastiprina.

Pareiza elpošana šādā brīdī var:
Samazināt pulsa biežumu
Samazināt asinsspiedienu
Palēnināt vielmaiņu
Samazināt muskuļu spriedzi un sāpes
Uzlabot asinsriti
 
!!!! Ja gribat nomierināties, ieelpojiet dziļi (bet mierīgi) un tad, bez pārtraukuma, lēni izelpojiet. Atkārtojiet šo ciklu tik reižu, cik nepieciešams.

c) bezpanikas.lv


- Noderīgi elpošanas sistēmas/pretstresa vingrinājumi un tehnika šeit.

- Vēl daži izmēģināšanai:

1) Stimulējošs [The Stimulating Breath (arī Bellows Breath)]
Mērķis- paaugstināt dzīvības enerģiju un modrību.

Ātra ieelpa un sekojoša izelpa caur degunu, mute aizvērta, atbrīvota. Ieelpa un izelpa vienāda garuma un pēc iespējas īsākas. Elpošana dzirdama. Mēginiet sasniegt 3 ieelpas+izelpas sekundē.
 Sākumā šādi elpojiet 15 sekundes, pakāpeniski pagariniet ciklu līdz minūtes garumam.

2) Relaksējošs [The 4-7-8]

Šis vienkāršais vingrinājums var tikt izpildīts jebkurā vietā un pozā, kur atrodaties. Vienīgi mugurai jābūt taisnai. Novietojiet mēles galiņu pret augšējo priekšzobu iekšējo malu. Izelpa notiks gar mēles malām.

Ar grūdienu izelpojiet pilnīgi. Aizveriet muti un ieelpojiet klusi caur degunu, skaitot līdz 4. Aizturiet elpu skaitiet[no sākuma - 1] līdz 7. Izelpojiet pilnībā caur muti ar skaņu skaitot līdz 8. Ciklu atkārtot 4 reizes. Ja nevarat izturēt tik garu cikla laiku, saīsiniet katru fāzi tā lai attiecības paliek 4:7:8. Ar laiku varat iemācīties pagarināt cikla laiku.

Šis vingrinājums palīdz nomierināties, aizmigt, izmantojiet to vismaz 2 x dienā.

3) Elpu skaitīšna - meditatīvs (Izmanto arī Zen[budisms] praksē)

Apsēdieties ērtā pozā ar taisnu muguru un galvu mazliet noliektu uz priekšu. Maigi pieveriet acis un pāris reižu dziļi ieelpojiet, tas ļaujiet elpai dabiski izplūst. Sāciet vingrinājumu, izelpojot skaitot pie sevis domās ''viens'', pie nākamās izelpas, skaitiet ''divi'' un tā līdz ''pieci''. Tad uzsāciet jaunu ciklu, skaitot ''viens'' ar nākamo izelpu. Ja pieķerat sevi pie ''seši'' un vairāk, esiet aizdomājies un nekoncemtrējaties, tas nav labi. Atgriezieties pie 1-5. Vingrinājuma ilgums - 10 minūtes.

c) no šejienes
 
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.