Wholeness in Motion - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
who_in_motion

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

MAZKUSTĪGUMS Jul. 25th, 2012|01:59 pm
who_in_motion
Ierakstīju pirmo rakstu un sāku domāt - varbūt vajadzēja sākt ar šo te - vēl universālāko un pēdējā laikā medijos aktualizēto problēmu: MAZKUSTĪGUMS

Tādos nesen publicētos rakstos kā šie:
http://www.mammamuntetiem.lv/articles/21325/mazkustigums-un-slikts-uzturs--drauds-aknu-veselibai/
http://woman.delfi.lv/health/medicine/mazak-sedesi-ilgak-dzivosi.d?id=42279904
http://www.diena.lv/dzivesstils/veseliba/mazkustigums-kaitigaks-par-paresanos-644317
http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/429477-mazkustiguma_del_mirst_pieci_miljoni_cilveku_gada
http://nra.lv/latvija/veseliba/76090-mazkustigumu-velas-pasludinat-par-pandemiju.htm

- un līdzīgos, tiek runāts par iespējams vienu no 21.gs satraucošākajiem biediem veselībai. Tehnoloģiju attīstība-kompjuterizācija, virtuālā realitāte un komunikācijas formas samazina mūsu vajadzību [precīzāk nepieciešamību?] izmantot mūsu ķermeņa fiziskos dotumus. Tādējādi cieš un ''aizvien nevajadzīgāki jūtas'' mūsu muskuļi un to darbībai pakārtotie iekšējie orgāni. Iespējams, paies laiks, kad cilvēka organisms kaut kādā mistiskā veidā pakāpeniski pielāgosies, transformējoties un būtiski izmainot funkcionēšanu. Tomēr to atstāsim laika un evolūcijas rokās un pievērsīsimies tai realitātei kāda tā šobrīd ir - kur lielākoties mūsu organismi dienu no dienas aizvien vairāk ''sašūt'' par mūsu dienas kārtību un fizisko aktivitāšu aizvien samazināto lomu tajā.

Mazkustīgums ir visai viltīga problēma, jo bieži vien mēs attaisnojamies ar izteikti aktīvu ikdienu, kaut gan ikdienas skriešana un pārpūle nekādi nepieskaitās pie fiziskajām aktivitātēm un neattaisno mazkustīgumu. Daudzas pensionāres-omītes, atbildot ārstam uz jautājumu par ikdienas aktivitātēm, ar kaujiniecisku pārliecību atraunājas, ka ''kā ta ne - diendienā sēžu pie mazbērniem, skraidu viņiem pakaļ un gatavoju pusdienas bērniem, mazbērniem, tīru māju...''

Fiziskajām aktivitātēm, lai tās būtu efektīvas, jābūt papildus izkdienas aktivitātēm, ja vien tu nedarbojies profesionālajā sportā.

... Vielmaiņa ir tas atslēgas vārds šajā gadījumā. Vielmaiņa, kas regulē un savieno visu orgānu uzdevumus un funkcijas vienotā sistēmā. Vielmaiņa, kas mazkustīguma rezultātā cieš pirmā un visvairāk, bet tai pakārtoti - visa tās karaļvalsts - pārējie orgāni un sistēmas.

Kardioloģe nosauc vairākus veselības riskus, ko provocē ilgstoša atrašanās sēdus stāvoklī:
Hipertensija;
Lielie asinsvadu notikumi jeb insults un infarkts;
Hemoroīdu rašanās;
Venozās atteces traucējumi;
Trombu veidošanās iegurnī;
Liekais svars;
Muguras veselības problēmas - skolioze, spondiloze u.c., kas savukārt var provocēt sirds ritma traucējumus un citus veselības traucējumus "




Svarīgi ir ne tikai vairāk sportot, bet arī samazināt to laiku, kas tiek pavadīts sēdot, tādēļ vismaz ik pēc 2- 3 stundām nepieciešama izkustēšanās, izvingrināšanās, izstaigāšanās, pozu maiņa"

c) delfi.lv
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.