M.D.

http://www.delfi.lv/news/national/politics/article.php?id=20973408
http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/article.php?id=545784

Palasiet komentārus tiem rakstiem. Vnk psc. Protams, es neesmu objektīvs, jo mana mamma ir ģimenes ārste un bla un bla un bla. Var jau būt, ka mana mamma ir absolūtais izņēmums no visiem ģimenes ārstiem. Var jau būt, ka man priekšstats par manas mammas darba kvalitāti un/vai darba apjomu ir galīgi greizs. Bet tas būtu apmēram tas pats, kas apgalvojums, ka es nezinu, kas ir mana mamma.
Tātad - es zinu, cik daudz viņa strādā, un es zinu, ka viņa ir laba ārste. Ļoti iespējams, viena no labākajām vnk ar to, ka viņa dara savu darbu ar absolūtu atbildības sajūtu. Ja kāds zina manu attieksmi pret darbu, kam ticu, tad es šo īpašību esmu mantojis no viņas.
Es zinu, cik daudz viņa strādā. Un tās ir 1.5 slodze kā absolūts minimums, tuvāk 2 slodzēm. No tā laika 50% varbūt viņai ir laiks ārstēt. Pārējā laikā tā ir birokrātija, papīrs papīra galā. Viņa reiz intereses pēc saskaitīja, ka vienu poti viņai ir jāieraksta 5 dažādos dokumentos. Protams, slimības vēstures ir jātur un grāmatvedība ir jātur, bet jūs neticēsies, kādi visādi žurnāli viņai vēl ir jātur. Un pēdējā pusgada laikā ir ieviesta KGB cienīga institūcija, kas ar vienas dienas brīdinājumu braukā apkārt un apm 4h skatās katru rindiņu katrā žurnālā, un skatās vai NaCl šķīduma pudelītei nav iztecējis derīguma termiņš. Un tad pēc tam uz pašu izjūtu piešķir sodu. Protams, tāds luksus kā kkādu kritēriju grāmatu, pēc kuras ārstiem vadīties, cik katrs pārkāpums ir nopietns, ir par daudz prasīts.
Ņemot vērā šo un to, ka izglītība ir savus 10 gadus, vai tiešām tas ir tik ārprātīgs noziegums, ja ārsts var atļauties un brauc ar jaunu mašīnu, ņemot vērā, ka 90% šīs mašīnas viņš nobrauks prakses darīšanās? (Protams, mašīnas amortizāciju ielikt prakses izdevumos vairs nedrīkst.) Vai tiešām tas ir tik nesaprotami, ka par vizīti paņem 10-15Ls? Mums santehniķis, kas no 3. stāva nokāpj līdz mūsu dzīvoklim 40min iztīrīt boileri, paņem vairāk.
No teikuma "Ģimenes ārsti prasa nozarei papildu finansējumu" sabiedrība dzird "Ārsti prasa finansējumu", kas arī nebūtu noziegums, jo viņi ir pelnījuši vairāk, jo pašlaik valsts uzskata, ka ģimenes ārstam datori jāiegādājas prakses vajadzībām no "tās naudas, ko mēs piešķīrām jums agrāk", bet grāmatvedis jāalgo par 11Ls. Bet prasības īsto nozīmi, ka mūsu valsts veselības nozari ir atstājusi novārtā un ka sen jau ir gandrīz visa nozare (vismaz speciālisti) reāli ir pārgājusi uz maksas sistēmu absolūti nepietiekošā finansējuma (un inherentā izdevīguma pāris slimnīcu vadītājiem utt) dēļ, neviens no lasītājiem apparently nedzird.

Valdībai ir izdevīgi atbildību par nesakārtoto sistēmu uzvelt ārstiem. Lai gan technically, līderis un menedžments nekad nedrīkst novelt vainu uz zemāk stāvošiem - tā vai citādi, problēmas ir vadības nekompetences rezultāts. Šī izdevīguma dēļ arī tiek kultivēts "naudas rausēja ārsta" tēls sabiedrības acīs un sabiedrība just can't get enough of it. Diemžēl šāda rīcība ir visai pašdestruktīva. Jo kritīsies ārstu skaits, ārstu kvalitāte, kā tas loģiski notiek, kad naudas ir par maz. Jau tagad Tukuma rajonā 3 prakses stāv tukšas. Un labāk nekļūst, kurš ar galvu domājošs med. students ies specialitātē kur maksā mazāk un jāstrādā vairāk? Izaicinājuma, entuziasma dēļ? Nu varbūt pārīti tā arī atradīsiet. Bet pārējos? Laikam jau importēsim no Baltkrievijas vai Indijas.

Atvainojiet par iespējams nedaudz haotisko blogu, es nu iešu brokastīs un kkad brīvos brīžos atkārtošu nedaudz ierūsējušās krievu un hindu valodas zināšanas.

Comments

Necepies taču, ir svētienas rīts ;)
Pašus rakstus neizlasīju, bet nav jau arī vajadzības. Ko citu latviešu valodā tu izasīsi, ja ne zākāšanos un gānīšanos!? ;)

Lai mierina fakts, ka Delfu redaktors, jautāts, ko domā par popkultūru "Delfi komentētājs", atbildēja skaidri un lakoniski ~atšaut visus tos ībļus! Kā var .... nu kā var kaut ko tādu gvelzt?!

Cepšanos, manuprāt, izraisa fakts, ka reti kurš tādas profesijas pārstāvis, kā, piem., žurnālistika, apzinās, ka viņa darbs sabiedrībai ir tāda labi pārtikušas demokrātijas ekstra sestdienas rītā pie kafijas un kruasāna. Varbūt piemērs ne īpaši izdevies, bet doma tāda - tiklīdz inflācija 17% [ :D ] Dienu vairs nepasūta, pasts avīzes nepiegādā. Bet mediķis būs vajadzīgs arī pie 99% inflācijas un arī kad vēders kurkstēs.
Tad arī visi tie, kuri, izvēloties nodarbošanos, šādas atšķirības nav ņēmuši verā, sēž lētākajā medijā - internetā un demonstrē savu lēto intelektu.

Bet tā noteikti nav lieta, par kuru cepties tev. :)

Lai jauka diena!

March 2010

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Powered by Sviesta Ciba