Demokrātija vs. autoritārisms

Citējot labu draugu: "Demokrātija nerullē, cilvēkiem patīk, ka viņus organizē, jo nav nekā neciešamāka par izvēles brīvību un to, ka Tev jāatbild par sekām."
Un es vairāk kā piekrītu. Cilvēki paļaujas uz stingru roku, kas parāda un pasaka kas un kā ir jādara. Un jūtas labi paklausot. Katrs dara savu darbu un ir apmierināts. Galvenais dzīvē ir vienkāršība.
Tādā iekārtā galvenais, lai priekšgalā būtu tas, ko mēs saucam par labu līderi. Bet neba vienmēr tā iegadās. Ja ir tauta ieradusi paklausīt, tad tā paklausīs arī sliktām pavēlēm. Un rezultāts varētu nebūt diezcik labs. Diemžēl vara lielākoties saista ne ļoti par kopējo labumu domājošus cilvēkus. Tādēļ pie varas grožiem nemaz ne tik reti nonāk savtīgi un visādi citādi ne labi līderi.
Demokrātijas ideja ir nodrošināt regulārāku šo līderu maiņu un katru reizi jaunus izraudzīties ļaut tautai. Tā nodrošinot, ka pie varas var tikt katrs, kas varētu ko labu darīt tautai. Bet vai tas strādā? Diez ko ne, jo tautai netīk analizēt un objektīvi vērtēt. Pie varas tik un tā tiek tie, kuriem ir nauda un/vai jau kaut kāda vara. Paņēmieni citi, birokrātija lielāka, bet rezultāts tāds pats.

Ja man būtu jāizvēlas sastāvdaļas ideālas valsts pagatavošanai, es teiktu, ka valsts iekārta ir autoritārisms.
Nu, ja priekšgalā būtu šī amata cienīgs cilvēks.
Piemēram, es :D

Comments

Autoritatīvie režīmi ir efektīvāki. Proti, tie var paveikt kaut ko labu ātrāk. Un vēl vieglāk tie var visu salaist dēlī ātri.

Teorētiski es piekristu, ka viena cilvēka vadība būtu parocīgāka, bet tad šim cilvēkam būtu jābūt pārcilvēkam. Tādu diemžēl nav. Un vispār, ja ir interese par valdības iekārtām, ubermenšiem utt. lietiņām, iesaku palasīt Frenka Herberta sci-fi romānu Dune.

March 2010

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Powered by Sviesta Ciba