06 Februāris 2005 @ 23:02
Vēstule no mājām, 6. februāris (svētdiena)  
Svētdiena, 6. februāris

Sveiki, milie!

Jutu, ka ilgak atlikt kartejas porcijas gatavosanu nedrikstu, savadak so lielisko ieradumu vel pazaudesu pavisam, ta jau divas nedelas esmu klusejis (tas neattiecas uz komunikaciju ar atseviskam personam, kas dazadu iemeslu del izpelnijusas lielaku ieveribu).

Jasak laikam ar to, ka beidzot ir sakusas (jau otro nedelu) vairak vai mazak nopietnas studijas. Drosi vien ne pirmo reizi atgadinasu (saubos, vai lielakajai dalai tas interese, tomer...), ka apgustu seit divus kursus. Abi notiek nedelas otraja puse, pirmais no tiem piektdienu ritos, savukart otrs - piektdienas pecpusdiena (3 stundas) un sestdienas ritos (3-4 stundas). Vel notiek somu valolodas lekcijas (divreiz pa 1,5 stundam). Velak, marta otraja puse saksies vel viens kurss, ka ari aprili bus intensivie anglu valodas kursi ar uzsvaru uz piedalisanos diskusijas. Somu valoda iet uz prieksu leni, bet tas nav tikai studentu vainas del. Pasniedzejai noverots jauks paradums - slaucit brilles ar sava dzempera apaksmalu (pasam ta parasti patik darit).

Pirmais no paslaik nopietnajem kursiem saucas "Nation, State and Identity. Baltic Experiences". Sitaja es macos par nacijas veidosanas idejam, identitati,to dazadibu. veidosanos un nozimi savstarpejas attiecibas starp dazadiem politiskajiem aktieriem, identitati ka orietesanas karodzinu kompleksaja pasaule (lai zinatu, kas es esmu (mes esam..) un kas ir mani draugi/ienaidnieki (vienkarsota veida, protams).

No teoretiska viedokla kurss ir samera sarezgits, tadel vel jo vairak smiekligi, ka pasniedzejs joprojam nav iedevis sakarigu literaturas sarakstu, kas dotu papildus informacijas avotus. Ta vieta ka literaturu tiek ieteikts izmantot vina powerpoint prezentacija (-s), kura, ka jau prezentacija, ir parpilna ar nesaprotamam, lakoniskam frazem, kuras gruti iebraukt, ja nav dzirdets vai skrupulozi pierakstitas parejas pasniedzeja noputas.

Ha, Lauma (mana milaka un labaka debasu trenere) teica, ka pasniedzeji esot tie, kas teatri metelus pasniedz. Pareizi esot lietot "docetajs". Nezinu, es pie ta nevaru pierast, iespejams tapec, ka, spriezot no personigas pieredzes, daziem no viniem metelu pasniegsana patiesiba butu karjeras griesti... Jep, esmu dizs kritikis ar milzigu dzives bagazu un bijibu iedzenosu autoritati!

Bija ari visnotal smiekligs bridis. Marko (pasniedzeja, neee, docetaja vards) mums stasta par Somijas, Igaunijas un Latvijas pieredzi, izlaizot Lietuvu, par kuru atzist, ka neko isti nezin ;). Nu ja, un lekcija vins sak runat par diezgan lielo lidzibu starp igauniem un latviesiem, un viena bridi prasa "Vai ir kads no klatesosajiem no Latvijas vai Igaunijas?". Es vienigais pacelu roku, un Marko, laikam gribedams izcelties ar atjautibu, megina minet "Igaunija?" "Ne, Latvija," es atbildu, saprazdams, ka sencu saknes tomer nodevusas ;)

Tas nebutu smiekligi, ja pasniedzejs neprasitu piekrisanuno manas puses par so mineto tautu lielo lidzibu: "Well, but you would agree with that, right?" . Es par so sledzienu tikai pasmaidiju, ipasi atceroties dazadas anekdotes, vai koju biedru zobosanos ;) (pec dazu cilveku izpratnes, man esot daudz kopigu ipasibu ar musu ziemelu kaiminiem, bremzesanas/lenigums varetu but viena no spilgtakajam ;), nebut nedomadams ne piekrist, ne noraidit vina teikto. Spriezot pec Latvija dzirdetajam anekdotem, igauni ir visvairak apbizotie, bet ko teiktu brali lietuviesi, dzirdot anekdoti par smadzenu iznemsanu un "gerai,gerai!" ???

Ja nopietni, tad ipasi man interese cilveku viedoklis no malas par naciju veidosanas procesu Latvija, tas varetu nest kadu parsteidzosu atzinu, ko, sava sula varoties, busim Latvija palaidusi garam (vai baidijusies pateikt skali).

Otrais kurss saucas "Eiropas Savienibas loma Central- un Austrumeiropas demoratizācijā". Pasniedzeja ir pajauna Somijas Ārpolitikas institūta pētniece. Parsvara šo kursu klausas jauno ES dalibvalstu studenti, tadel ir interesanti paklausities vinu dazados, parsvara emocionalos parspriedumus par demokratijas attistibu vinu valstis un ES ietekmi uz tiem.

Sis kurss gan skaitas "advanced", kas nozime, ka klausitajiem tiek prasitas vismaz kaut kadas zinasanas par ES un citiem kursa ietvertajiem jautajumiem. Par spiti tam, pasniedzeja censas izdarit, manuprat, neaptveramo: izskriet cauri Rozenvalda Politikas teorijas vesturei I+II, ka ari Demokratijas modeliem (katrs no siem kursiem man tika pasniegts veselu semestri) 3, 4 lekciju laika. rezultats: diezgan liels juceklis, jo nepieciesama nenormali izstradata struktura, lai si vispareja informacija nebutu pretruniga. Juceklis ari ir par iemeslu atsevisku studentu centieniem izcelties ar detalizetiem jautajumiem, lai gan tapat ir skaidrs (vismaz man, jutos kaut ko macijies pie Rozija ;), ka sa kursa uzdevums nav sniegt atbildes uz jautajumu, vai Sumpetera formalais elektoralisms ir labaks par Habermasa deliberativo demokratiju (nedaudz parspileju, un atvainojos par tik specifiskas temas apspriesanu kopvestule).

Par pasniedzeju gan jasaka, ka, nemot vera vinas aizrausanos ar starptautiskajam attiecibam, vinas zinasanas par demokratijas teoriju (varbut mazak par politikas teorijas vesturi) ir atzistamas ari tados sikumos ka metodologija.

Ari si kursa lekcijas jau bijusi savi "highlights" (spilgti brizi).

Pirmais no tiem - kautrigs puisis no Lietuvas, kurs profila ar saviem bardas rugajiem izskatas ka izsplauts Kurts ;)

Otrais, somiete, kas mani starpbridi uzruna skaidra latviesu valoda, kas tiesam nosoke - sarunajoties par grupu darbu, sakuma aizmirstu patieso situaciju, un turpinu runat latviski ari tad, kad vina vairs isti nesaprot ;) Izradas, vina semestri macijusies Latvija, bet runa tik labi, to es noteikti atgadinasu sakara ar nakamo "hailaitu".

Tatad, tresais spilgtais moments - saruna lekcijas beigas bija aizvirizijusies par demokratijas veicinasanas pasakumiem no dazadiem skatpunktiem, un konkreti, par minoritasu tiesibam. Viena bridi Nadja (Krievija), vina ir otra persona, kas atrodas manas aizbildnes Maiju aprupe, no zila gaisa pa visu telpu gandriz izblauj: "Bet kaa, Latviju un Igauniju tacu uznema ar visiem milzigajiem minoritasu parkapumiem, sis "sveso" (aliens) pases utt, (pilnigi aizelsas meitene)." vienvard sakot, tie pasi jautajumi, kurus parasti dzird no Krievijas institucijam vai plassazinas lidzekliem. Biju gan cerejis no si jautajuma seit, Somija, izvairities, jo tas nav no tiem vienkarsakajiem un skaidrakajiem, tomer nekas cits neatlika ka sava igauna miera pacelt roku un ieteikt sai diskusijai piemerotaku laiku (bija jau pasas lekcijas beigas), pateicu, ka vina vares uzdot jautajumus manas (+latviski runajosa somiete Jolanda un lietuviete Donata) prezentacijas par Latviju ietvaros. Paludzu vinu ari uzkaveties, un pec tam vienkarsi paskaidroju savu nostaju, ka par to jautajumu var diskutet vairakas stundas no vietas, tas neattiecas uz so kursu, bet brivaja laika labprat piekritisu satikties un izstastit Latvijas poziciju. Vina jau bija kluvusi manami ramaka, laikam juta, ka parsavusi par stripu.

Zinu, ka galvenais no ka jacensas izvairities - no emocionalitates, ar ko lidzigas diskusijas parasti ir parsatinatas bez gala. Netaisos celties un krist par Latvijas valdibas sabiedribas integracijas un naturalizacijas politiku, tomer labprat palidzetu daziem individiem kliedet tos greizos prieksstatus, kas radusies atskirigu informacijas avotu del. Pedejo gan uzskatu par savu pienakumu.

Man jaatvainojas, ka neesmu vel sacis runat par citam lietam, kas notikusas, kad vestule jau sak likties parak gara.

Pagajuso otrdien kopa ar daziem citiem lidzjutejiem devamies uz vietejo sporta baru, jo Arsenal speleja ar Machester United. Machester United uzvareja (4:2) par lielu prieku man un vel daziem, un par lielu sarugtinajumu Arsenal lidzjutejiem, kas pat atsacijas saskandinat alus kausus "for a great game". Majupcela (macs bija tiesraide un beidzas samera velu) pa diviem lagiem izbriniti blenzam uz zakiem, kas sava nodaba lepatoja pa nomalajam un klusajam Turku ielinam. Nez kapec vini tika nokrustoti par Machester United zakiem, kas svin savas komandas uzvaru un tapec neiet gulet.

Starp citu, Ilona, kads vacietis esot redzejis alni skraidam pa Geteborgas augsa-leja (tur tacu ir kalnains) ielinam, tiesa, vins esot bijis krietni iedzeris, kad tas notika.Ista iemesla uztraukumam nav, tomer uzmanies ;)

Somija ir celulozes zeme, un par papira trukumu vini nesudzas. Ta rezultata datorklase, kas darbojas cauru diennakti, (iekluve, izmantojot ipasas kodu kartes) piedava BEZ MAKSAS izprintet savus macibu materialus. Protams, pie sienas ir izkartas ari pamacibas "Ludzu, printejiet tikai tos materialus, kas saistiti ar macibam. Ludzu, ja jums nepieciesama tikai viena lpp, neprintejiet visu darbu,utt." - noteikumi, kurus studenti "ievero", ipasi tad, ja nav neviena, kas aizraditu. Starp citu, seit visi sistembloki (nu, tas kastes, kuras atrodas ieslegsanas poga un diskesu iekarta) ir ar GOVS KEDEM pieslegti pie gridas vai galdiem, to vel neesmu izstukojis.

Ceturtdien biju Deep Insight koncerta kluba, kura nosaukums ir "Klubi" (stulbums kau kads ;) Par spiti tam, ka dalibnieki izskatas visai pajauni, muzikas kvalitate ir tiesam atzistama (lai gan pasmines un teiks: jauniesu muzika)
Koncerts pats par sevi bija riktigi labs,bet ta publika. Visi savirzijusies ap malam, suc savus alus un graciozi izliektas rokas tur smekus, kamer dzeki nosvidusi nemas uz skatuves. Ka teica nu jau bijusais DI bundzinieks, "welcome to Finland". Nav brinums, ka viniem Latvija labak patika. Diemzel pietruka dusas iet un vienam pasam ardities gridas vidu, kaut gan kajas soreiz bija ar varu jatur ciet, ta gribejas.

Vel nedelu atpakal biju uz hokeju. Nemot vera lokautu NHL, daudzas turienes zvaigznes redzamas Eiropas ligas, ari Somija, piemeram Koivu, Nurminens spele vieteja kluba. Tas bija lieliski pavadits laiks, halle kadi 8 tukstosi, Turku TPS uzvareja pagajusa gada cempionus. Zel tikai ka lidzjusana lielakaja dala gadijumu izpauzas ka plaukskinasana pec labas epizodes, iznemums varetu but 40-50 Turku TPS fankluba biedru pulcins, kurs censas kaut ko dziedat. Seit ir izveidots tads ka starptautiskais Turku TPS fanu klubs, kura planos ir so atmosferu nedaudz atdzivinat.

Vakar kaut kur blakus virtuve notika karneval-tusins, sodien visi sedeja virtuve un sprieda par korejietes Mindzi pazuduso digitalo kameru. Skumji, tomer tas ir notikums, kurs vareja ari nebut, ja cilveki ieverotu noradijumus par drosibu. Ja tusina, kur apgrozas ari nepazistami cilveki, kameru pamet kur pagadas, jarekinas ar sekam. Mana milaja zemite tadas lietas nevienu isti neparsteigtu. Fakts.

Otrdien, 8. februari bus sacensibas sleposana no kalna. Ja kads atceras kadrus no televizijas, kad cilveki pasgatavotas kartona figuras laizas no kalna, nobeiguma iekritot udeni, sis varetu but lidzigs pasakums, jacer, ka bus jautri.

Nenormali daudz nenormali nesvarigas informacijas, esmu kluvis par smadzenu skalosanas (vai vismaz piesarnosanas) meistaru, hip-hip-ura

Pirms kada laika ari rakstiju, ka manas durvis (un kopejas virtuves durvis) sledzamas ar specialu karti nevis atslegu. Ta ka so karti nevar pakart kakla, tad visu laiku pastaveja iespeja to atstat nepareizaja biksu kabata vai uz galda malas. Pagajuso svetdien notika tas, no ka jau sen biju baidijies. Dodoties uz virtuvi,skiet, sildit teju, izgaju pa durvim un loti leni aiztaisiju durvis. TIKAI TAD ka zibens caur smadzenem izskreja doma - kur ir karte? smejies vai raudi, ta bija palikusi durvju otra puse. Bija divas iespejas: zvanit meistaram, lai atver durvis, tacu svetdienas diena tas nozimetu skirties no kadiem 20 eiro, otra iespeja - palikt kopeja virtuve pa nakti (tur ir miksts divans, korejietis Dzei jau esot izbaudijis ko lidzigu ;) un rezerves atslegu nakamaja rita dabut bez maksas no Housing office. Kompis bija palicis ieslegts, taja -atverts Rodinam tulkojamais materials, kurs tovakar palika nepabeigts, jo izskiros par ietaupitiem 20 eiro, un paliku virtuve. Mieriga nakts, jo lielaka dala no stava uz vienu dienu brauca uz Stokholmu, un nakamaja rita mierigi savacu savu rezerves atslegu. Piedzivojums beidzies, bet nav izslegta iespeja, ka tas neatkartosies, par spiti tam, ka uz visam stava durvim no iekspuses ir uzlimeti bridinosi uzraksti "Neaizmirsti atslegu!". Vismaz korejietim Dzei tads uzraksts paradijas tikai pec tam, kad pats bija palicis aiz durvim ;) Muzu dzivo, muzu macies!

Sanak pasekot ari Latvijas zinam lidz, Latvijai tiesam ar tam katastrofam neveicas, un viss, kops es aizbraucu ;). Nebrauciet ar elektovilcieniem Er1, Er2, Er22, vini nav domati tam, lai saskrietos ;) piedodiet par sarkasmu, klausijos LNT zinas, kuras par lielo atklajumu tika padarits fakts, ka sie elektrovilcienu modeli neesot pietiekami izturigi (neesot domati sadursmem?). Man liekas, ka ta ir cina ar sekam, nevis celoniem. Nav paredzets, ka vilcieni brauktu viens otram preti pa vienam sliedem: ja Latvijas dzelscels spetu noverst sos celonus (visbiezak,tacu ne vienmer, masinistu pavirsibu), tad rupes par seku likvidesanu lielakoties atkristu. Taja pasa laika atzistot, ka lielaka sadu vilcienu izturiba spetu glabt cilveku dzivibas, jaatgadina, ka ta ir Latvijas ekonomiska situacija (objektivi un subjektivi faktori), kas noteikusi, ka jauni vilcieni Latvija tiek buveti, nevis izmantoti, celi tiek lapiti, nevis buveti, utt.

Viss, pietiek, lai jums sargengelis stav klat, lai kur ari jus nebutu,

Toms

P.S. Ludzu, neuzskatit so par spamu ;)
 
 
Garastāvoklis:: get your ass up, honey
Mūzika: Primal Scream - Rocks
 
 
( Post a new comment )
barvins[info]barvins on 9. Februāris 2005 - 17:48
Somus vajag kārtīgi piedzirdīt, tad tikai parādās kaut kādas jautrības pazīmes;)
(Atbildēt) (Diskusija) (Link)
tomazz[info]tomazz on 9. Februāris 2005 - 20:06
par somiem
Tā tiešām ir, arī kaujoties šie tikai tad, kad sadzeras. Protams, ja vien ir spējīgi. ;)

Bet es pagaidām neesmu domājis terēt savas bagātības somu piedzirdīšanai, ja nu kāds saziedotu...
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)