[icon] Par Tekstiem - Jack Arnold: The Mouse That Roared
View:Jaunākais.
View:Arhivētais.
View:Draugi.
View:Par sevi.

Subject:Jack Arnold: The Mouse That Roared
Time:23:57
comments: jā, lūdzu? Previous Entry Tell A Friend Add to Memories Next Entry

[info]paredzams
Link:(Link)
Time:13:39
Jā, tāds nošķīrums būtu svarīgs analizējot kādas konkrētas rīcības detalizētāk.

Man rodas jautājums vai tu piemērā 'es zinu visu nepieciešamo informāciju, bet tāpat rīkojos veidā, kas nepalīdz sasniegt manis nodefinēto mērķi' redzi racionālu vai irracionālu rīcību? Pēc manas vienkāršotās definīcijas tā būtu irracionāla rīcība (kā arī visas pārējās tavos piemēros minētās). Tomēr, ja tam piemēram bez 'es zinu visu nepieciešamo informāciju' vēl pievienotu klāt 'un apzinos savas iespējamās rīcības alternatīvas un to sekas', vai tā var rezultātā sanākt racionāla (vai racionāli irracionāla)? Pēc mana definējuma, nē, bet pēc tava - grūti pateikt (nē?).

Šķiet, ka rīcība var būt objektīvi racionāla vai irracionāla neatkarīgi no tevis pieminētā subjektīvā 'belief', lai gan situācijas analizēšanai, protams, tādi 'beliefs' būtu noderīgi. Vai tas ir tas, ko tu gribēji pateikt?
(Reply to this) (Parent) (Thread)

(Anonymous)
Link:(Link)
Time:14:31
Šajā gadījumā parādās bounded rationality (Simon 1957) efekts - cilvēks rīkojas racionāli viņam pieejamās informācijas domain, kas ne vienmēr ir objektīvi racionāli. Piemērs - šahs, cilvēks izanalizē situāciju pēc savas labākās saprašanas, bet vienalga pieņem lēmumus, kas ir balstīti uz heuristics un rezultējas kļūdās. Principā jebkurā situācijā cilvēka skatu punkts ir ierobežots tāpēc racionalitāte būs ierobežota uz šo skatu punktu, un objektīvā situācijā (vai arī cilvēkam ar citām vērtībām) rīcība var būt irracionāla.
(Reply to this) (Parent)


[info]teksti
Link:(Link)
Time:15:15
Nezinu, kā ko saukt - galu galā tas, vai mēs kaut ko saucam par "racionālu" vai "iracionālu" ir tīrs valodas jautājums un neko nemaina realitātē. Vajag vienoties par definīciju un iet tālāk. Skaidrs ir tas, ka augstāk pieminētie heuristics spēlē milzīgu lomu jebkuras situācijas analīzē. Ir liela starpība starp saviem mērķiem neatbilstošu rīcību, kad Tev nav vajadzīgās informācijas, un saviem mērķiem neatbilstošu rīcību, kad Tev šī informācija ir, bet cilvēka psiholoģisko shortcuts dēļ tiek izmantota nepareizā veidā.

(Reply to this) (Parent)

[icon] Par Tekstiem - Jack Arnold: The Mouse That Roared
View:Jaunākais.
View:Arhivētais.
View:Draugi.
View:Par sevi.