par visa pastāvošā veltīgumu - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
tanstaafl

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

21. Dec 2008|16:45

tanstaafl
Ok, mēģināšu atbildēt pa punktiem.

Es nevēlos izslēgt no diskusijas aksioloģiju (indeed, es gribētu redzēt, kā par ētiku var spriest, ignorējot vērtības). Es gluži vienkārši uzskatu, ka ir muļķīgi vērtības absolutizēt, t. i., reducēt diskusiju par abortu pieļaujamību uz strīdu par vienu konkrētu vērtību (dzīvību, tiesībām uz dzīvību). Tāpēc, piemēram, dzīvība kā vērtība nedrīkstētu (manuprāt) būt diskusijas pamatā; jāveido modelis, lai spriešanā tiktu iekļauts lielāks skaits vērtību un par tām tiktu runāts pēc iespējas konkrētāk, turklāt vērtības tiktu izvirzītas pēc apstākļiem. T. i., modeli, kura ietvaros jautā "Vai aborti pārkāpj cilvēku tiesības uz dzīvību?" (kas man šķiet gaužām ierobežoti, turklāt ar presupozīciju absolūtas vērtības formā), piedāvāju aizstāt ar "Vai aborti, par vērtībām izvirzot X, ir drīzāk pozitīvi vai negatīvi?". Vērtībām, kā redzams, ir ierādīta konkrēta vieta, taču netiek spriests vienas konkrētas vērtības ietvaros (kas man, atkārtošu, šķiet bezjēdzīgi).

Noteikti ir zinātnes, kas sistemātiskāk un labāk risina izvirzītos jautājumus, bet, pirmkārt, tas diez vai ir iemesls atteikties par šiem jautājumiem domāt, un, otrkārt, tas nenozīmē, ka mani apsvērumi ir nepareizi.

(Aksioloģiju es jau komentēju.)

Jā, par dzimstību: es neteicu, ka runāšu planētas (un sugas) līmenī tikai tukšas runāšanas pēc. Es specifiski norādīju, ka valsts, rases u. tml. līmeņi, kuros pie noteiktām vērtībām dzimstību var uztvert pozitīvi, mani sevišķi neinteresē. Tas, ka kaut kas neparādās lokāli, nenozīmē, ka tas neparādās, raugoties kopumā.

Par augstākas dzimstības iemesliem: arī tie mani šī argumenta ietvaros ne mazākajā mērā neinteresē (ja arī interesētu, es, protams, taču nekad neapgalvotu, ka pārapdzīvotības iemesls ir abortu neatļaušana, lol). Doma ir tāda, ka, lai kādi būtu iemesli, abortu atļaušana dzimstību var kaut kādā mērā samazināt. Galvenā ideja ir: man ne prātā nenāk apgalvot, ka aborti ir labākais veids, kā samazināt dzimstību, taču to atļaušana nozīmē atteikšanos no kretīniskās "augļošanās un vairošanās" pieejas, ka visiem par katru cenu pie katras izdevības jādzemdē, katra kaut attāli potenciāla cilvēka dzīvība ir svēta u. tml., un tas, lūk, man šķiet fundamentāli svarīgi.
Link Read Comments

Reply:
No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: