par visa pastāvošā veltīgumu - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
tanstaafl

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

2. Dec 2008|23:07

tanstaafl
Izrādās, ienākušies New Scientist Science Fiction Special rezultāti. Labāko grāmatu sarakstu nekomentēšu (grāmatas es kaut kā nespēju sakārtot sarakstā, turklāt rezultāti šeit nav sevišķi pārsteidzoši), taču par filmām gan izjūtu nepieciešamību izteikties.

(It kā) labākās filmas

1. Blade Runner
2. 2001: A Space Odyssey
3. Serenity
4. Forbidden Planet
5. The Matrix

Pirmās divas pozīcijas atrastos arī manā pieciniekā (otrā atrodas manā vieniniekā :), un es varu paust tikai prieku par to, ka tās ir šeit (lai arī Blade Runner man drīzāk liekas ļoti laba, nevis izcila; grāmata man laikam patika labāk). Piektā vieta nepārsteidz man personiski "Matrikss" ir absolūti vienaldzīgs, taču tas ir tāds science fiction "Titāniks", lielbudžeta Holivuda ar visu iespējamo no specefektu, aktieru, sižeta u. tml. viedokļa. Tas garantē zināmu kvalitāti, un būtu dīvaini, ja cilvēkiem rezultāts nepatiktu. Ne velti tak rauš miljonus. Ceturtā pozīcija gan nenoliedzami pārsteidz pamatā tāpēc, ka burvīgā, kičīgā B klases SF nekad šādos sarakstos neiekļūst, turklāt ir vēl vismaz dažas lieliskas un ūberslavenas "nopietnās" filmas, kas vispār nav pieminētas (Solaris, Twelve Monkeys). Bet, imho, ir forši, ka šī tradīcija ir pārstāvēta, un pati Forbidden Planet ir labs pietiekami izteiksmīgs variants (neticami, cik garlaicīgu dažkārt var padarīt B klases SF, ja labi pacenšas). Manas bezgalīgas simpātijas šajā kategorijā gan, bez šaubām, pieder "Robinsonam Kruzo uz Marsa".

Taču mani tiešām satriec trešā vieta. WTF? Serenity taču ir pēdīgais draņķis visgarlaicīgākā, stulbākā un bezjēdzīgākā SF filma pēdējā gadsimta laikā. Bez jebkādām redeeming īpašībām, ieskaitot uzņemšanas laiku, budžeta lielumu, nemaz nerunājot par kādu interesantu sižeta pavērsienu vai ko tamlīdzīgu. Es tiešām nespēju saprast, kas ir motivējis veselu kaudzi cilvēku izvēlēties kaut ko tik absolūti antitētisku zinātniskajai fantastikai (ņemot vērā, ka SF pamatā lielā mērā ir spilgta iztēle). Masonu sazvērestība, bez šaubām.
Link Read Comments

Reply:
No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: