[iCE2] - Spartan (2004) [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Spartan (2004) [Aug. 3rd, 2004|06:26 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vels Kilmers dodas cīņā.

Atpūtai starp Tonnām brutālu action, Hektalitriem asiņainu šausmeņu un gigabaitiem hardcore p0rno, tika izvēlēts šis Deivida Mameta lieliskais detektīvs/trilleris.
Deivids Mamets (David Mamet) - plaši pazīstams amerikāņu dramaturgs, pārsvarā darbojas pa teātri, bet šad-tad uzraksta arī kādu kino scenāriju ("Hannibal", "Ronin", "Wag the Dog", "The Edge", "Untochables" utt.), kurus mēdz arī pats ar prieku uzrežisēt ("Heist", "Spanish Prisoner"). Bijušais šveicars, taksists un fabrikas strādnieks, Mamets arīdzan raksta analītiskus rakstus par dažādām proletariātu skarošām tēmām avīzēm un žurnāliem. Īsumā - viņa (filmu) biogrāfija runā pati par sevi, un visu, kur titros ir Mameta vārds, cenšos obligāti noskatīties, īpaši viņa režijas darbus. "Spartan" tika īpaši gaidīts, jo šoreiz Mamets kārtējo reizi gan rakstīja, gan režisēja.
Viņa ir nolaupīta. Kas tā viņa tāda ir, filmā tā arī tieši nepasaka (tikai mājienu līmenī), taču nav jābūt baisajam spīdeklim, lai to noprastu jau pirmajās 20 minūtēs, jo Viņas meklēšanā iesaistās visas ASV slepenās aģentūras ar "Secret Service" priekšgalā. Palīgā tiek saukts arī Skots (Vels Kilmers / Val Kilmer), mazrunīgs vīrs ar miglainu pagātni un lielu pieredzi visā, kas saistās ar nepieciešamās informācijas iegūšanu no attiecīgajiem cilvēkiem. Skots godīgi atzīstas: "Es esmu darītājs, nevis domātājs. Es neuzdodu jautājumus", un tādejādi ir ideāls ierocis attiecīgo cilvēku rokās, bet šoreiz viņam sāk rasties dažādi interesanti jautājumi izmeklēšanas gaitā. Drīz vien Skots saprot, ka drīz vien Viņas vietā jāsargā būs pašam sevi - ASV valdības tumšajiem koridoriem ļoti nepatīk, kad kaut kas "nenotiek pēc plāna"...
Pirmais nopietnais filmas pluss - nekādas rotaļāšanās ar kameru, stilu vai postmodernismu, filmas moto - maksimāls reālisms. Apšaudes arī attiecīgas, nekādu slo-mo, bullet-time vai varonīgu stāju, viss ir gaužām vienkārši - one shot / one kill. Otrkārt, ir tiešām patīkami atkal redzēt uz lielajiem ekrāniem Velu Kilmeru (Val Kilmer), jo, kad viņu "izrīko" zinošs režisors, viņš tiešām pierāda, ka ir sasodīti labs aktieris. Treškārt, filmas scenārijs ir lielisks - nekādas liekas ūdens liešanas un stāstu par Kartupeļiem Frī un Burgerkingiem Amsterdamā, katrs filmas varoņu vārds vai izteiciens ir pārdomāts, ass un izslīpēts, un ļauj tuvāk iepazīt varoņus, to raksturus, pagātni un tml. Bravo, Deivid!
Noslēgumā filmu varētu īsi raksturot apmēram tā - inteliģents trilleris domājošiem cilvēkiem. Skatīties - ir vērts.

linkpost comment