[iCE2] - Hellboy (2004) [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Hellboy (2004) [Jul. 15th, 2004|10:35 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Par Elleszēnu no elles. Sa-sodīti labs!

Vai nu es palieku vecāks, vai nu filmas paliek švakākas, vai nu abi reizē, bet nu kaut kā eiforija no lielajām vasaras filmām man sāk pāriet, un šogad tas ir kaut kā īpaši jūtams. Jo neviena no plaši izreklamētajām filma man nesagādāja pat to prieciņu, uz kuru bija cerēts. "Van Helsings", "Troja", "Diena Pēc Rītdienas" un citas - jā, forši, jā, patika, nebija slikti utt., bet nu tā, lai noskatoties, varētu beidzot ieelpot pilnās krūtīs un izsaukties "Kruta, Bļin!!!" - šogad diemžēl tikai divas reizes. Un tās pašas bija maz/vidēja budžeta veidojumi - "Dawn of the Dead 2004" un "Hellboy". Un ja no zombiju "remake" es iepriekš neko labu negaidīju un biju patīkami pārsteigts, tad nu Elleszēna gaitām tika sekots no paša sākuma, un, kas ir pats labākais (un notiek ļoooti reti) - filma attaisnoja uz to liktās cerības par 100%, nepievilot nevienā pašā vietā.
Balstīts uz diezgan specifisku komiksu ne gluži visiem, pie viņa ķērās "Blade II" un "Mimic" režisors Giljermo Del Toro (Guilermo Del Toro), kas redzams jau no filmas pirmajiem kadriem (nē bet jūs uz krāsām paskatieties! Zeltīti-brūnā un auksti-zilā dominē 99% filmas ainu gluži kā "Blade II"), un kurš vienmēr galvenajā lomā redzēja tikai un vienīgi Ronu Perlmanu (Ron Perlman - "The City of Lost Children", "Alien: Resurrection"), kuru par populāru aktieri var nosaukt ar grūtībām. Studija ilgi spītējās Del Toro izvēlei, un pat piedāvāja uzteisīt Elleszēnu pilnībā CGI (a la "Hulk"), bet beigās tomēr padevās, lai gan izdalīja filmai stipri mazāku budžetu. 60 milj. $ priekš komiksbūk-mūvī - tas ir ļoti, ļoti maz (Spaiders 2 - 225 milj.$ bez reklāmas), tik maksā kaut kādi Starskijs ar Haču un romantiskas komēdijas. Taču Del Toro nenolaida rokas - no mirkļa, kad filmai deva "zaļo gaismu" līdz pašam filmēšanas sākumam pagāja precīzi pusotrs gads, pa kura laiku Del Toro kopā ar komiksa autoru Maiku Mignolu (Mike Mignola) un mākslinieku, dekorātoru un efektu specu armiju strādāja pie filmas dizaina. Šāda pieeja, un nevis "pļik-pļek un gatavs", sevi lieliski attaisnoja - visas dekorācijas, grims, burtiski katra filmas daļiņa ir 10x izslīpēta, pārdomāta un nomērīta, un to var lieliski redzēt arī uz ekrāna. Kā kaut ko TĀDU var dabūt par smieklīgajiem 60 milijoniņiem - mans atsakās saprast. Dekorācijas - episkas, CGI - fotorealistiski, un dēmons Sammaels - ieliek Gollumam milzīgu pigu. Bet nu atpakaļ pie filmas.
Sižets diemžēl liks vilties realizma cienītājiem (es ceru ka viņi to saprata pēc filmas nosaukuma un jau ir nospieduši ALT+F4) - Elles Sātani, pati elle (kas, pēc Lavkrafta (Lovecraft), šeit atrodas kosmosa dzīlēs), Cilvēki amfībijas, Nacisti ar okkultajiem eksperimentiem, Ekstrasensi-pirokinētiķi, Paranormālo parādību birojs, zombiji, Ņujorka, Maskava, Blondīne Elza (kā citādi lai sauc naci-beibi?) un krievu mūks Griša Rasputins šeit dzīvo vaigu vaigā, un dara to, atzīmēsim, reti harmoniski. Aizraujoši piedzīvojumi (No Ņujorkas līdz Maskavai), spraigs action, labs humors, lieliski cgi/puppets (Jūs nepamanīsiet atšķirību, cepuri lieku ķīlā!) un mazlet romances - ko vēl var cilvēks vēlēties? Pareizi - turpinājumu, kurš noteikti sekos.
Uz beigām varu tikai novēlēt veiksmi arī turpmāk cilvēkam, kurš, būdams sākumā TV seriālu režisors no Meksikas, par spīti visām grūtībām (kopumā 7 gadus nabaga Elleszēnu mīcija), strādājot ļoti smagi (smagi - nav tas vārds) tomēr sasniedza savu dzīves sapni, un pie tam izdarīja to tā, ka skeptiķu žokļi joprojām pa zemi ripo. Bring on HB2 & 3, Guilermo, tu netīrais meksikāņu suns :)

ps. Un mūsējie āži, kā parasti, izgāzās. Kāmēr Hellboy'a DVD iekaro pasauli, viņi marinē filmu līdz augustam. Uzpriekšu ar dziesmu, pretīm "naudiņai". Tfū!

linkpost comment