smukinjaa - [entries|archive|friends|userinfo]
smukinjaa

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jan. 29th, 2006|07:20 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[mood | crazy]

Cilvēki visu laiku cenšas iespaidot cits citu. Apzināti vai ne. Lai uzturētu šādas attiecības, cilvēku sabiedrība radījusi unikālu nosacītību sistēmu. Tad viens attiecībās kļūst par varmāku, otrs par upuri, dažubrīd pat neapzinoties šo situāciju un savu stāvokli tajā. Par upuri sevi var saukt tas, pret kuru rīkojas pret viņa gribu un veselo saprātu.

Šeit nebūs runa par nozieguma upuriem, bet gan tiem, tik daudzajiem cilvēkiem mums līdzās, kuri ikdienā visdažādākajos veidos tiek ietekmēti un piekrāpti. Attiecībās ar tuviniekiem, darba biedriem, veikliem darboņiem utt. Tas notiek tikai tādēļ, ka agresors prot izmantot otra cilvēka (upura) paradumu ļaut citiem kontrolēt savas jūtas un uzvedību. Pārsteidzoši, bet visveiklākie manipulatori mēdz būt tieši tuvie cilvēki – vīrs, sieva, vecāki, vecvecāki utt.

Par upuriem droši var uzskatīt tos cilvēkus, kas visu savu mūžu darbojas pēc citu norādījumiem, rīkojumiem un pavēlēm. Nereti pat nemaz nevajag izteikt vēlēšanos, un tā jau tiek nolasīta no acīm. Viņi dara to, kas neatbilst pašu interesēm, vēlmei un gribai. Galvenais – pastāv vēlme ziedoties, izpildīt pienākumus, vienlaikus iekšēji jūtot dziļu aizvainojumu. Upuris nav tas, kurš pats sevi neļauj par tādu padarīt.

Upuru pazīmes

Upuru pazīme ir vājums un viegla padošanās norādījumiem, pavēlēm. Viņi ļauj citiem valdīt pār sevi un pat domāt viņu vietā. Kādēļ? Tādēļ, ka pašiem pietrūkst spēka, stingrības rīkoties tā, kā gribētu viņi paši, nevis kāds cits. Viņi labprāt uzticas tiem, kurus uzskata par gudrākiem, stiprākiem, stingrākiem, lai izvairītos no riska, kas saistīts ar nepieciešamību kaut ko darīt pašiem. Iespējams, sava paša rīcības dēļ ciešot neveiksmi un tādēļ saņemot nosodījumu.

Upuris esat tad, ja jūsu (viena vienīgā) dzīve nedarbojas jūsu labā. Ja sevi atstājat novārtā, ciešat sāpes, satraukumu, pārmetumus, kas saista un paralizē, ja jūtat, ka citi jūs izmanto, bet nepārtraucat to, baidoties no nosodījuma. Ja cilvēka rīcību nosaka ārēji spēki, nevis paša griba un paša vēlēšanās katrā savas dzīves mirklī.

linkPiebilst...