smukinjaa - Galiigs chau.... [entries|archive|friends|userinfo]
smukinjaa

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Galiigs chau.... [Feb. 1st, 2005|05:38 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[mood | confused]

Krievu skolās izplata mūziku ar aicinājumu uz vardarbību pret latviešiem

LETA
01. februāris (2005)
14:12



Piedalīties diskusijā par šo rakstu (199)

Tautas partijas (TP) Saeimas deputāta Dzintara Ābiķa rīcībā ir nonācis Rīgas krievu skolās izplatīts mūzikas kompaktdisks, kurā izteikts aicinājums uz vardarbību pret latviešiem. Deputāti ir vērsušies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu ierosināta krimināllieta par nacionālā naida kurināšanu. Kompaktdisks ir izplatīts vairākās Latvijas mazākumtautību skolās, tajā ietvertas nacionālu naidu kurinošas un uz vardarbību aicinošas dziesmas.



Reklāma




Kompaktdisku viņam nodevis kāds cilvēks, kurš esot pazīstams ar vienas šāda skolas darbinieku, kurš nav vēlējies, ka tiek publiskos viņa vārds.
TP deputāti ir nosūtījuši vēstuli ģenerālprokuroram Jānim Maizītim ar lūgumu ierosināt krimināllietu gan pret dziesmu autoriem, gan arī izplatītājiem. Kamēr nav sākta izmeklēšana, deputāts nevēlējās atklāt, kurās skolās šis kompaktdisks ir izplatīts.

Šis nav pirmais gadījums, kad dažādos veidos Latvijā tiek izplatītas nacionālo naidu kurinošas dziesmas. Pērn decembrī Drošības policija sāka kārtējo pārbaudi, lai noskaidrotu, vai kāda jauniešu mūzikas grupa, kas krievu valodā izpilda dziesmas, nekurina nacionālo naidu.

Policijā bija vērsies Nacionālā spēka savienības priekšsēdētājs Aigars Prūsis, kurš lūdza Drošības policiju izmeklēt kādas interneta mājas lapas saturu. Minētajā mājas lapā bija brīvi pieejami "MP3" formāta materiāli, kuros atklātā veidā tika aicināts fiziski iznīcināt latviešu tautības personas.

Savukārt 2002.gada jūlijā repa izpildītāji "Dihlafoz & Nailz" savā dziesmā "Gansi", lietojot necenzētus vārdus, dažādi apvaino latviešu valodā runājošos Latvijas iedzīvotājus.

Arī toreiz dziesma bija pieejama internetā MP3 formātā, to izpildīja seši jaunieši, kuru vecums varētu būt no 16 līdz 18 gadiem. Izpildītāji "Dihlafoz & Nailz" bija dziesmas teksta un mūzikas autori. Arī mājas lapā tolaik tika lietota necenzēta krievu valoda, turklāt bija norādīts, ka dziesma ir mājas lapas superhits.

Jaunieši toreiz ar sašutumu skaidroja, ka pēc "vairākām "stukaču gansu" sūdzībām" interneta portāla "times.lv" administrācija palūgusi no lapas dziesmu "Gansi" aizvākt. "Diemžēl mūs cilvēki nav sapratuši, uzskatot par nacionālistiem. Tas tā nav! Šis bija tikai tiešs un atklāts protests pret krievvalodīgo pazemošanu Latvijā," bija teikts mājas lapā, kura šobrīd vairs neeksistē.
linkPiebilst...