Rupjā sāls. Andris Saulītis' Journal
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Tuesday, December 11th, 2007

    Time Event
    11:27a
    Nevajag strīdēties, jo tas tāpat nelīdz - vēlāk atkal sastrīdamies. Jāizdomā kaut kas cits.
    11:43a
    Savadabīgi, bet, ja pirms nedēļām šeitan rakstīju, cik esmu nostrādājis, tad tagad regulāri ierakstu savas domas par otrdienas un sestdienas "Dienas" pielikumu. Pēdējos divos nekā.
    12:11p
    Par manu soģi un kritizētāju ir pašnominējusies lora.
    5:41p
    Tā, īstenībā šodien varētu būt tā pirmā reize, kad es darba dēļ neaizeju uz lindihopu. Nav slikts rādītājs, ja ņem vērā, ka ir jau decembris. Protams, jāatzīst, ka ir jau bijušas reizes, kad uz lindihopu neaizlecu, bet šoreiz tas notiek plānveidīgi.

    Un ne jau tā latvju Potera dēļ.
    5:44p
    Reizēm iezogas tāda naiva doma, ka es gribu atpakaļ uz radio. Tad, kad satieku savus bijušos kolēģus, kas sirsnīgi.
    7:43p
    Diploms apātiski uzlicis austiņas un atspiedusi galvu pret atzveltni un aizvērusi savas acis meditē, visapkārt klusums un man jaunības domas par bravūrīgām un nepārdomātām rīcībām, kas neko labu man nesola ne šodien, ne rīt, ne aizparīt, ne arī Ģertrūdes valstību.


    Tāda sajūta, ka kāds būtu apsolījis "pusi karaļvalsti un princesi par sievu", ja izturēšu.

    Current Mood: Palīgā
    Current Music: Pink Floyd "Set The Controls For The Heart"
    7:48p
    Vakardien Piešiņa vai Liniņš teica, ka latviešu prozā šobrīd augstākie sasniegumi ir tieši dzejā un tas ir tas, kur mēs šobrīd varam kaut ko būtisku radīt.

    Divas dienas par to domāju. Var nosmīkņāt, ka mēs visu caur puķēm vien runājam, tāpēc tas tik labi arī sanāk dažam, ka pat to kāds cits nopērk.

    No otras puses, par 'tādiem sasniegumiem' gribas smīkņāt kaut vai iedomājoties parasto sabiedrības attieksmi un patērniecības līmeni pret dzeju (jāatzīmē, ka šajā gadījumā vienmēr 'sabiedrību' esmu ietilpinājis savos brāļos un viņu ģimenēs), jo šaubos, vai tā dikti patērē kādas dzejas grāmatas vai vispār apzinās jaunākās plūsmas tajā nozarē. Labākajā gadījumā viņi to izmanto, lai aizpildītu kreiso pusi apsveikuma kartītēm. Tāpēc runāt par kaut kādiem dzejas sasniegumiem sabiedriskā līmenī ir apšaubāmi.

    Nāk prātā vien vienīgs semantisks izskaidrojums. Dzejai jau īsti nav konkurences. Citādi ir tiem romāniem un stāstiem - tiklīdz tirgū ienāk Muktupāvela ar sēņu grāmatu, tai pretī nostājas viens kārtīgs Fuko svārsts, tiklīdz kaut kas atnāk no Bankovska vai Repšes, cilvēkiem jau pietiek ar to, ko viņi uzraksta "Dienā". Bet dzeju jau nekur nepublicē. Dzeju nevar pārtulkot un līdz ar to ārzemju darbi nekonkurē ar vietējiem Ziedoņiem un Plaukstoņiem. Semantika nepieļauj - pietiek iztulkot vienu rindu latviski viss skaidrs. Plus vēl latviešu fantastiskais paškritiskums, ka te vainīgas nevis pasaules kultūrā pastāvošās atšķirīgās simboliskās sistēmas (jebšu valodā esošās nozīmes), bet gan noteikti latviešu valoda ir pilnīgi garām dzejas rakstīšanai. Tā viss nav. Bet tas nemaina, ka dzeja jāceļ saulītē. Nevar celt to, kas nav konvertējams.

    << Previous Day 2007/12/11
    [Calendar]
    Next Day >>

About Sviesta Ciba