Sadzīves ainiņas un tamlīdzīgas garlaicības - par dalīšanos pieredzē

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Aprīlis 3., 2008


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
15:37 - par dalīšanos pieredzē
kopš saņēmos pēdējā brīdī aizsūtīt dokumentus, lai pieteiktos studijām Zviedrijā, katru dienu manā darba kārtībā ietilpst vairākas reizes nočekot sava pieteikuma statusu attiecīgajā interneta resursā, kā arī izlasīt jaunākos postus Andrie blogā...

Ja tā padomā, to džeku jebkurai uni sviedrijā vajadzētu uzņemt kaut vai tikai tādēļ, ka viņš ir uztaisījis savā blogā šādu sadaļu par pieteikšanās procesu Zviedrijas jaunajā sistēmā, kur ļautiņiem no visas pasaules izteikties par savu pieredzi, risināt neskaidros jautājumus, izkliegt savu sāpi par "unqualified" statusu, dzīvot līdzi citiem, tā teikt, priekos un bēdās, un ik pa laikam parisināt starpkultūru attiecību jautājumus.

Grūti pat iedomāties, cik daudz cilvēku no visas pasaules piesakās studijām Zviedrijas universitātēs, ņemot vērā, ka studijas tur ir par velti. Blogā klīda baumas, kas uz vienu no lielākajām sviedru universitātēm šogad pieteikušies vairāk nekā 3000 pakistāniešu. Šogad sociāli sakārtotā Zviedrija izdomājusi sakārtot un centralizēt visu pieteikšanās procesu universitātēm. Tas nozīmē, ka ir tāda www.studera.nu, caur kuru tu reģistrējies, aizpildi savu pieteikumu, atzīmē sev interesējošās programmas jebkurā sviedru universitātē (līdz 8 gab. maģistriem) un elektroniski nosūti savu pieteikumu. Pēc tam izdrukā titullapu un sūti visus dokumentus uz vienu adresi - uz centralizēto pieteikumu apstrādes iestādi (kura, kā jau visas (nu vismaz liela daļa) valsts lielizmēra iestādes, atrodas dziļos zviedrijas laukos). Attiecīgi pluss ir tāds, ka par pasta izdevumiem jāmaksā tikai vienreiz, par diplomu utml. notariāli apstiprinātām kopijām un tulkojumiem ir jāmaksā tikai vienreiz, jo visi dokumenti tiek saskanēti centralizētajā sistēmā un pāc tam top pieejami izvēlētajām universitātēm izvērtēšanai. Teorētiski, līdz aprīļa beigām attiecīgajā interneta vietnē, kur varu ielogoties un sekot līdzi statusa izmaiņām savos pieteikumos, jābūt rezultātiem, vai esmu kaut kur uzņemta.

Visai sistēmai, protams, ir arī savi mīnusi, jo sevišķi tādēļ, ka tik centralizēti viss notiek pirmo gadu. Interneta sistēma mēdz čakarēties, esot saņemts nenormāli liels pieteikumu skaits, kas pārsniedz prognozēto, līdz ar to no aprīļa vidus uz aprīļa beigām ir pārcelts termiņš, kad tiek solīti rezultāti, vairākiem cilvēkiem joprojām nav apstrādāti (ieskanēti) dokumenti. Pats galvenais - nav īsti, kur griezties ar saviem jautājumiem, jo uz meiliem tiek saņemtas standarta copy-paste atbildes of FAQ sadaļas (kas, starpcitu, ir visai trūcīga). Tad nu daudzi procesā iesaistītie vienkārši googlē meklē kādu info. Tā arī es nonācu līdz minētajam blogam, ko patiešām skatās cilvēki no visām pasaules nomalēm... lai dalītos pieredzē, lūgtu padomus, lai nebūtu vieni savās cerībās un satraukumā. Tagad es zinu, ka Moldovā, piemēram, ir ap 12% inflācija. phe, mums ir lielāka :) Zinu, ka ir cilvēki, kas ļoti grib studēt Zviedrijā, lai gan viņu angļu valoda ir apmēram 5. klases līmenī. Zinu, no dažām valsītm cilvēki ir gatavi pa 5 gab. dzīvot vienā mazā koju istabiņā, lai samazinātu izmaksas... utt.tjpr.

lai nu kā, milzīga kopības sajūta ar visu pasauli radās, kad apskatīju tādu interesantu lietu, kā šī bloga apmeklētāju karti:
http://www2.clustrmaps.com/counter/maps.php?url=http://andreineculau.wordpress.com

es esmu viens mazs punktiņš visā pasaulē, kas klusītiņām cer, ka varētu aizlaisties no savas valsts, lai padzīvotos kopā ar blondajiem zviedriem un daudzkrāsainajiem Zviedrijas imigrantu pūļiem.
Tags:

(iepūt)


> Go to Top
Sviesta Ciba