Petroviča Domu poligons
Monday, January 7th, 2008

Date:2008-01-07 11:16
Subject:
Security:Public

post a comment



Date:2008-01-07 16:32
Subject:Vārdi un nevārdi :)
Security:Public

Par Gada spārnotā teiciena titulu cīnīsies Šlesera "šodien es negribētu melot tiešā ēterā"

Rīga, 7.janv., LETA. Gada spārnotā izteiciena nominācijai starp daudziem pieteikumiem atrodamas arī amatpersonu frāzes, piemēram, satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" teiktais: "šodien es negribētu melot tiešā ēterā".
Ievērību izpelnījies arī bijušā premjera Aigara Kalvīša (TP) izteiciens "es esmu stabilitātes garants", Jāņa Urbanoviča (SC) "jūs nemelojiet manā vietā, lūdzu", Induļa Emša (ZZS) frāze "esmu gatavs šim solim, bet nezinu, kurā virzienā man to spert", Arta Pabrika "viedoklis nav mainīts, tas ir evolūcionējis".
Par 2007.gada spārnotā teiciena titulu cīnīsies arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina frāze "sprāguša ēzeļa ausis", kuras viņš Latvijai piesolīja Abrenes vietā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.
No vārdiem, kas ieteikti par Gada nevārda kandidātiem, minami, piemēram, "kancelēt", kas nozīmē pārtraukt kādu norisi, "principālie", piemēram, sāncenši sportā, "nehezitēt", "līderēt", proti, būt kādas norises priekšgalā, lai gan "liderēt" nozīmē tieši pretējo, kā arī jau sen lietotais "davai".
Savukārt uz Gada vārdu kandidāti ir, piemēram, "pulksteniski" - pulksteņa rādītāja virzienā, "vārdene", kas ir Janīnas Kursītes ieteikums neakadēmiskas vārdnīcas apzīmēšanai, "barotne" - jaunā nozīmē lietojams jēdziens datorikā, "pogle", kas daudzkārt iesniegts "tastatūras" vietā, "pļāpātava" - ierosinājums, kā apzīmēt Saeimu.
Līdzīgas akcijas, kuru mērķis ir veicināt sabiedrības uzmanību valodas saturiskai un formālai tīrībai, ik gadu notiek daudzās valstīs, arī Vācijā un ASV.
Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena meklēšana, ko rīko RLB Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju, notiek jau piekto gadu.
Latvijā pirmo reizi tāda akcija notika 2003.gadā, kad par gada vārdu kļuva "zīmols", kas aizstājis anglisko "brandu" vai "brendu", par nevārdu - "eiro", savukārt par spārnoto teicienu tika nosaukta vārdkopa "zelta rokas" ar jaunu, negatīvu nozīmi.
Par 2004.gada vārdu kļuva "mēstule" - angliskā vārda "spams" vietā, par nevārdu - "māsterplāns", savukārt par spārnoto teicienu - "valsts deg zilās ugunīs" - ar nozīmi "valstī krīze".
Par 2005.gada vārdu kļuva Anšlava Eglīša "smacenis" - angliskā vārda "smogs" vietā, par nevārdu - "centrs" nevajadzīgi plaši sastopamā nozīmē "liela vai maza vieta, kur kaut kas notiek" un par spārnoto teicienu tika atzīts "vanags noknāba cālīti".
2006.gada vārds bija "draugoties" kā tīmekļa "draugiem.lv" lietotāju darbības vārds ar daudziem šī vārda atvasinājumiem, par nevārdu tika atzīts "hendlings" - anglicisms, kas dzīvu radību kontekstā izklausās pat neētiski, savukārt spārnotais teiciens bija "ņēma un uzmeta".
Jau ziņots, ka vēl līdz pirmdienai, 14.janvārim, iespējams nosūtīt savu pieteikumu 2007.gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena titulam.
Pirms Jaungada izsludinātajā aptaujā jau saņemti vairāki simti ieteikumu, daudzi ar pamatojumiem.
2007.gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks paziņots īpašā preses konferencē 23.janvārī.

7 comments | post a comment



Date:2008-01-07 22:45
Subject:
Security:Public

Альпы. Лыжник. Полная экипировка, очки, костюм, ботинки. Несётся вниз, и на полном ходу врезается в опору подъёмника. Лыжи в щепки, зубы выбиты.
Поднимается, сплёвывает кровь.
- Е.... ть, всё равно лучше чем на работе!

post a comment


browse days
my journal