Petroviča Domu poligons
Sunday, May 9th, 2004

Date:2004-05-09 21:54
Subject:Svētki
Security:Public
Mood:Tjipa - nomodā ;-)
Music:Suitu sievas :)

Visu laiku domāju, ka latviešiem visi atzīmējamie notikumi ir tādi skumji, jo biežāk redzam karogus ar sēru lentām, nekā bez tām. Bet izrādās, ka mums ir arī normāli svētki, un atliek tikai sagaidīt, kad tie tiks kalendarā ar sarkanu datumu atzīmēti ;-)) Īpaši gribētos ko vairāk uzzināt par Meteņiem. Dikti nu interesants ir tas nosaukums ;-)))
=====
Notiks Ūsiņdienas svinības




Rīga, 9.maijs, LETA. Šodien "Austras fonds", īstenojot projektu "Gadskārtas", organizēs Ūsiņdienas, vasaras sākuma, svinības, aģentūru LETA informēja projekta vadītāja Laura Šmideberga.

Pēc tautas senā tradicionālā kalendāra starp Lielo dienu un Jāņiem - vasaras saulgriežiem, kad ir visīsākā nakts un visgarākā diena -, tiek svinēti Ūsiņi - vasaras sākums. Šajā dienā puiši pirmo reizi jāja pieguļā, tāpēc šajos svētkos zirgiem tiek atvēlēta īpaša loma.

Ūsiņdienas svinības no plkst.12 līdz 15 notiks Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur tiks svinēta Zirgu diena. Savukārt no plkst.16 svinības būs "Vārnu" māju kalēju sētā Jaunciema gatvē 23.

Programmā paredzēti Ūsiņdienas rituāli, pantāga un īpašā dzēriena gatavošana, spēles, loka šaušana, izjāde ar zirgiem, ripas spēles sacensības, dejošana un dziedāšana.

Piedalīsies vīru kopas "Vilki", "Vilkači" un "Trejasmens", klubs "Livonieši", kā arī "Rīgas danču klubs" un "Senās vides darbnīca".

Uz pasākuma norises vietu varēs nokļūt ar speciālu autobusu, kas plkst.15 gaidīs pie Brīvdabas muzeja ieejas. Ar to varēs nokļūt arī atpakaļ.

"Austras fonda" projekts "Gadskārtas" tiek realizēts, lai popularizētu senču tradīcijas godu svinēšanā, īpaši piesaistot jauniešus kā potenciālos tradīciju glabātājus un kopējus. Jaunieši sākotnēji apgūst gadskārtai raksturīgās dziesmas un paražas, lai godu svinībās mācītos savas zināšanas izmantot dabiskā vidē, kas veicina latvisko tradīciju dziļāku izpratni un izplatību. Projekta gaitā jau aizvadīti trīs pasākumi "Mārtiņi - ziemas sākums", "Ziemas saulgrieži - Brīvdabas muzejā", "Meteņi - Brīvdabas muzejā".

5 comments | post a comment


browse days
my journal