[info]paartraukums wrote
on March 10th, 2016 at 10:16 pm

Nedienas ar grāmatplauktu

Svētdienas pievakare rosināja mani apcerei par grāmatu pielietojumu cilvēku dzīvēs. Aizvadītajā nedēļā mani negaidot pārsteidza telefona zvans no bijušās darbabiedrenes.Tiku informēts, ka M. dzīvoklī pēc pasūtījuma uzstādīts liels grāmatplaukts, arī grāmatas esot piemeklētas ( cik atminos, kad pirms vairākiem gadiem viesojos M mājoklī, vienīgā literatūra viņas sekcijā bija D. Stīlas, Koelju, R. Baha sacerējumi. Murakami romāni bija vērtīgākais, kas atradās M. plauktā) . M māsica esot pārcēlusies uz Briseli un atstājusi M savu bibliotēku, M mani lūdza palīdzēt sakārtot grāmatplauktu, viņai neesot tik liela lasīšanas pieredze kā man. Apsolījos un aizbraucu uz Vecmilgrāvi. Plaukts bija ievērības cienīgs meistardabs, M teicās,ka gatavots pēc individuālā pasūtījuma. M. vēl lepni nosauca meistadarba cenu. Es a plūkoju plauktā sarindotās grāmatas.

"Vai esat domājusi par kādu noteiktu sistēmu?"jautāju, jo mani izbrīnīja diezgan lielais haoss grāmatplauktā. Latviešu literatūra bija vienā plauktā, pašā centrā dižojās A.Pučes Slazds un E. Lukjanska Sieviete visam mūžam. Līdzās A. Grīna Dvēseļu putenis un Z. Mauriņas esejas. . Ārzemju literatūrai paredzētajā plauktā līdzās Igo un Dantes garadarbiem bija iestumtas M. Mičeles Vējiem Līdzi un Bariko Zīds.

"Es neko nesaprotu, M teica, nezinu, kas ir kas.".un paraustīja plecus, " Gribētu, lai grāmatas būtu apmēram pēc rakstnieku vecuma, tautībām utt..."

Kādu laiku pavadīju , kārtodams dāvinājumā iegūto bibliotēku. M virtuvē vārīja kafiju, tad ienāca, pārlaida acis plauktam : "Es tā nebiju domājusi, tos neglītos vākus prom otrajā rindā, lai nerēgojas visiem acu priekšā ( par negītajām bija nosauktas padomju laikā izdotās grāmatas- Heses Sikla pērlīšu spēle un Stepes vilks. Sacīju, ka tad nevarēšu iekļauties viņas iecerētajā sistēmā.

"Nu tad nevajag, priekšplānā liec labās grāmatas, aizmugurē pārējās, varbūt pat vispār nelikt, vest projām uz kādu bibliotēku...? Es vēl gribu kāds smukas vāzītes salikt."

"Jūsu grāmatplaukts, jūsu izvēle", atkāpos no grāmatu rindošanas noteiktā secībā.

Dzērām kafiju. Ai dzīve, dzīvīte...

(Read Comments)
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

January 2024

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Powered by Sviesta Ciba