ofuda - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
ofuda

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

? 18. Apr 2005|22:17

ofuda

Moderna DVD ražotne dod iespēju konkurēt ar nelegālajiem ierakstiem
Lietuvas kompaktdisku ražotāja Baltic Optical Disc (BOD) aprīlī atvērtā Baltijas valstīs pirmā DVD disku ražošanas līniju, kas vienlaikus ir viena no modernākajām Eiropā, Latvijas uzņēmējiem un izdevējiem piedāvās labākas cenas un ātrākos ražošanas tempus. Pasūtītājiem būs ērtāk un lētāk izdot DVD filmas, spēles un citus audiovizuālos materiālus, ļaujot arī cenas ziņā konkurēt ar nelegālo un pirātisko produkciju.
Pēc Latvijas mūzikas producentu apvienības (LaMPA) pārstāves Elitas Mīlgrāves domām, DVD ražošanas līnija Lietuvā nodrošinās svarīgus un būtiskus ieguvumus mūzikas industrijai Latvijā. Tā nesīs ātrus ražošanas tempus, mazas transporta izmaksas, lētāku ražošanas procesu un augstāku kvalitāti. Tas ļauj samazināt produkta tirgus cenu, vienlaikus uzlabojot ierakstu kvalitāti. "Šāds cenas un kvalitātes salikums, iespējams, ļaus daudz labāk konkurēt ar pirātiskajiem ierakstiem," domā LaMPA pārstāve.
Aizstāv ierakstu autoru intereses
BOD DVD disku ražošanas līnijas atvēršana un darbības paplašināšanās radīs priekšnoteikumus, lai pirātisma līmenis samazinātos — galvenokārt kino un mūzikas jomā, pārliecināta datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas Business Software Alliance Latvijas komitejas (BSA) izpilddirektore Sanita Meijere. Pirmkārt, ražošana notiks tepat blakus, ES dalībvalstī Lietuvā, kur ir ievērojami sakārtotāks un kontrolētāks intelektuāla īpašuma aizsardzības objektu tirgus nekā, piemēram, Krievijā un NVS valstīs, no kurienes Latvijā ienāk lielākā daļa nelegālo produktu. Otrkārt, šis kompaktdisku ražotājs ir legāls tirgus spēlētājs, kas līdz šim sevi pieteicis kā ierakstu autoru interešu aizstāvi.
Arī BOD pārstāvis Latvijā Valts Kalniņš uzsver, ka viņa pārstāvētā rūpnīca ir ieinteresēta pirātisma apkarošanā. "Visiem ir skaidrs, pirātisms un nelegālo ierakstu tirgus ir liels, neviens pat tā īsti nespēj nojaust, cik liels, domājams miljonos," lēš V.Kalniņš.
Top vairāki DVD projekti
Dažas ierakstu kompānijas jau šogad iecerējušas izmantot BOD piedāvātās iespējas un izdot DVD ierakstus. Piemēram, Mikrafona ieraksti šāgada laikā ieplānojuši izdot trīs līdz četrus DVD. Divi tiks veltīti Raimondam Paulam, viens grupai Tumsa, atklāj E.Mīlgrāve. Latvijā pagaidām ir izdoti tikai pāris DVD, un šajā sfērā nepieciešama strauja attīstība.
Kā vienu no neapgūtām tirgus iespējām BOD pārstāvis min latviešu veco filmu iemūžināšanu modernajos datu nesējos. "Ir skaidrs, ka kinoteātrī uz šādu vecu filmu diez vai izdosies dabūt pilnu zāli, toties mājas kino bibliotēkās šīs filmas iederētos," spriež V.Kalniņš.
Arī mūsu otrajā kaimiņvalstī Igaunijā top BOD kompaktdisku ražošanas līnija, kas durvis vērs oktobrī, šīs ražotnes galvenais mērķis būs iekarot ziemeļvalstu tirgu. Latvijā šādas rūpnīcas nav un diez vai kādreiz vispār būs. "Nav jēgas, ja ir jau tik liela rūpnīca tepat blakus," skaidro lielākais kompaktdisku importētājs un realizētājs Latvijā Acme plus produktu menedžeris Andris Štāls.
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..