Ceptas gailenes ar biešu un kartupeļu biezeni Vajadzēs: 1 kg kartupeļu biezputras, 500 g vārītu biešu(sablenderētas), citronu, sīpolu, ķiploku, 500 g gaileņu, 1 ēdamk. balzamiko etiķi timiānu, spinātus, kaltētus tomātus Kartupeļu biezenim pievieno biešu biezeni, nedaudz citronu sulu, sāli un piparus (pēc garšas). Gailenes apcep olīveļļā, pievieno sīpolus, timiānu, spinātus, ķiplokus, balzamiko etiķi, garšvielas (pēc vajadzības). Pasniedz ar ceptu vistas krūtiņu.
Dārzeņu biezeņzupa ar ceptām gailenēm Vajadzēs: brokoļus, puķkāpostus, garšvielas, saldo krējumu, sviestu, gailenes Brokoļus un puķkāpostus vāra nelielā ūdens daudzumā, līdz tie ir mīksti. Tad tos sablenderē viendabīgā masā, pieliekot garšvielas un saldo krējumu. Zupu vēlreiz uzvāra. Svaigas gailenes sacep sviestā. Vispirms uz pannas liek smalki sagrieztas gailenes un cep, kamēr iztvaiko šķidrums. Tad pievieno sviestu un sēnes apbrūnina. Tad samaisa visu kopā un apēd.
Cāļa gaļas krūtiņa ar gaileņu Maskarpones pildījumu Vajadzēs: 1 cāļa krūtiņu, sauju gaileņu, 1 ēd.k. maskarpones sieru, sāli un melnos maltos piparus Cāļa krūtiņu iegriež šķērsām. Sviestā apcep gailenes, un samaisa tās ar maskarpones sieru. Masu pilda cāļa krūtiņā. Garšas nianses var bagātināt, ja cāļa krūtiņai apliek bekona šķēli. Liek cepties cepeškrāsnī uz pannas. Pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Meža sēņu kartupeļu krēmzupa ar rozmarīna olīveļļu 6 personām vajadzēs: 200 g šalotes sīpolu 600 g gailenes, 20 g kaltētu baraviku, 20 g ķiploku, 100 g puravu, 600 g kartupeļu, 15 g rozmarīna, 50 ml olīveļļas, 100 g sviesta, 1,5 l vistas buljona, 500 ml saldā krējuma, 10 g sāls, 5 g balto piparu Sasmalcinātus sīpolus, puravus, sēnes un ķiplokus sautējam katlā ar eļļu un sviestu, līdz tie paliek zeltaini un mīksti. Tad pievienojam sasmalcinātus kartupeļus un garšvielas. Nedaudz pasautējam un pielejam klāt vistas buljonu, izmērcētas kaltētās baravikas. Vāram zupu, līdz kartupeļi sāk šķīst. Kad zupa nedaudz atdzisusi, to sablenderē. Pasniedz ar kartupeļu čipsiem un Sicīlijas olīveļļu ar rozmarīnu.
Gaileņu terīne ar bekonu 4—6 personām vajadzēs: 500 g gaileņu, 3—4 ķiploka daiviņas, 1 vidēji lielu sīpolu, 0,5 l putna gaļas vai dārzeņu buljona, dārzeņus (kopā aptuveni 500 g): burkānus,sviesta pupiņas,spinātus,sparģeļus; 1 ēdamk. sviesta, 1,5 ēdamk. (bez kaudzes) želatīna, sāli, piparus (pēc garšas), 4—6 bekona šķēles Uzbriedina želatīnu. Novāra pusmīkstus burkānus. Noblanšē sparģeļus. Sakarsē sviestu un tajā apcep gailenes, pievieno ķiplokus, sīpolus. Pēc tam klāt liek arī burkānus. Saceptos dārzeņus kārto traukā kopā ar sparģeļiem. Uzbriedināto želatīnu pievieno buljonam un pārlej dārzeņiem un gailenēm. Atstāj, lai sarec. Pasniedz ar saceptām bekona šķēlēm.
Sēņu/putnu gaļas buljons ar sēņu pelmenīšiem 4—6 personām vajadzēs: 500 g gaileņu, 1 kg vistas vai tītara gaļas, 1 vidēju sīpolu, 200 g pastas mīklai vai won–ton mīklas kvadrātiņus, 3—4 ķiploku daiviņas, zaļumus — dilles, pētersīļus, estragonu, 1—2 burkānus, 100 g bekona, seleriju sakni, lauru lapas, smaržīgos piparus.
Liek katliņā putna gaļu, sīpolu, seleriju sakni, smaržīgos piparus, burkānus, garšaugus, garšvielas un pārlej ar ūdeni.
Uzvāra, noputo, samazina liesmu un vāra uz lēnas uguns aptuveni 2—3 stundas. Sviestā vai olīveļļa apcep gailenes (sakapātas), zaļumus, sīpolu, ķiplokus, bekonu, sāli, piparus (pēc garšas). Veido pelmenīšus, kuros liek sacepto masu kā pildījumu un pasniedz ar putnu gaļas buljonu.
PS HO-HO, kā uz laukiem gailenēs brauksim! |