28 Septembris 2006 @ 15:57
labu apetīti  

basturma

Ja jūsu ģimenē ir mednieks un ja jūs nezināt, ko darīt ar medījumu, pagatavo basturmu. Jāņem aļņa vai stirnas, vai cita medījuma gaļu, kuru nevajag apstrādāt termiski. Jāņem garšīgākie gabaliņi, kas iekļauj dzīvnieka kaklu. Garšvielām noderēs sarkanie un melnie pipari, malts koriandrs, jāpieliek arī sāls, gruzīnu virtuvei raksturīgo garšvielu ucho-suneli, ķiploki. Gaļas gabali jāapsmērē ar šo garšvielu maisījumu, jāietin linu audumā. „Tādu „gaļas lelli” nolieku uz palodzes, un, ejot garām, katru reizi to apgriežu. Gaļa tādā veidā dabiski žāvējas. Pēc trim dienām varat cienāt viesus vai cienājaties paši!Ja basturmu vēlaties ēst arī ziemā, tad medību sezonā to varat sagatavot lielākā daudzuma, un nolikt ledusskapī.

hačapuri

hačapuri, tas ir, mīklas pīrāgs ar sieru. Uz lēnas uguns pienu sasilda līdz viršanai, pēc tam klāt pievieno ieraugu (pavāri ierauga vietā iesaka izmantot dabīgo jogurtu bez piedevām), un noliek nostāvēties vienu divas stundas. Pēc tam no augšas nosmeļ izveidojušos siera pikucīšus, līdzīgi, kā gatavojot biezpienu, un jānoliek katliņā nostāvēties. Tikmēr jāpagatavo parasta rauga mīkla. Sagatavoto sieru var likt uz mīklas, izveidojot picu, vai ietīt lielā mīklas plācenī. Jācep cepeškrāsnī, un tad - labu apetīti!

čahohbili

Tā ir apcepta un sautēta gaļa riekstu mērcē. Mērci pagatavo šādi: dzirnaviņās jāsamaļ valrieksti, klāt jāpieliek garšviela ucho-suneli, baziliks, pipari, ķiploks. Atsevišķā pannā apcep sīpolus, tomātu mērci, un visu masu pievieno krējuma mērcei. To salej katliņā, ieliek apcepto vistu, un sautē uz lēnas uguns.

amaliga

kukurūzas biezputra jeb amaligu. Kukurūzas putraimus vāra ūdeni bez sāls un garšvielām. Ieteicams izmantot Sunguni sieru (savulaik to varēja nopirkt Daugavpils tirgū), tomēr garšas ziņā līdzīgs esot Krievijas siers. Izvārītai biezputrai jāpieliek sarīvētais siers.

Pupiņu lobio

Ātri pagatavojams ir arī pupiņu lobio. Jāņem 300 g pupiņu, uz nakti jāaplej ar sālītu ūdeni. Nākamajā dienā jāliek katliņā vārīt, pieliekot klāt sagrieztus sīpolus vai sīpollociņus, kindzu, divas ķiploku daiviņas, pētersīļus, piparus .

vīnogu džems gruzīnu gaumē

Ļoti viegli pagatavojams arī vīnogu džems gruzīnu gaumē. Vīnogas jāatbrīvo no kauliņiem, uzkarsē katliņā, kamēr parādās vīnogu sula. Pievieno cukuru un daiviņās sagrieztu citronu ar visus miziņu. Palielina uguns liesmu un vāra, nemitīgi maisot, līdz džems ir gatavs. Džemu salej burkās, kuras 20 minūtes pasterizē 95 līdz 100 grādos.

 
 
( Post a new comment )
mze[info]mze on 28. Septembris 2006 - 16:50
nu sieri un vīni viņiem ir izcili! :)
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)