Krišs - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
Krišs

[ website | naivist.net ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Par dzimšanas dienām Aug. 31st, 2008|11:59 am

misame

Cilvēks ir tāds radījums, kam patīk spēles ar cipariem. Šai nodarbei ir pat savs nosaukums - numeroloģija. Vārdnīca skaidro “Numeroloģija - Mācība, ka skaitļiem ir maģiska nozīme.”

Lūk, viens praktiskais pielietojums - dzimšanas dienas! Skaisti numeroloģijas svētki, kas daudziem noder par “iemeslu”. Tak, ja paģirainajam svinētājam pajautāsim, kas tad īsti tika svinēts, precīzu atbildi tā arī negūsim. Svinējām faktu, ka konkrētās dienas numurs pēc Gregora kalendāra ir līdzīgs tās dienas datumam, kad cilvēks ir piedzimis. Šeit lietoju vārdu “līdzīgs”, jo sakrīt mēneša numurs un dienas numurs mēnesī, gada numurs atšķiras.

Mēģinām paskatīties, ko tad īsti nozīmē šāda līdzība. Varam sacīt, ka svinamās dienas numurs atšķiras no piedzimšanas dienas numura par veselu skaitu gadu, tātad gribētos teikt “nodzīvoto dienu skaits bez atlikuma dalās ar 365″. Taču jāatceras, ka tieši Gregora kalendārs ir ieviesis īso un garo gadu jēdzienu, tāpēc šāds apgalvojums nebūs pareizs. Neveicot papildus aprēķinus, nav viegli pateikt, cik dienas kopš dzimšanas brīža pagājušas. Pat sākot ar Tavu pašu pirmo “dzimšanas dienu”, tā var būt 365, bet var gadīties arī 366 dienu attālumā no sākotnējās dienas, nerunājot jau par desmitās dzimmenes atzīmi!

Tātad secinām - ja gribam svinēt faktu, ka cilvēks ir noteiktu laika periodu vecs, vecums veselos gados noteikti nedrīkstētu tikt izmantots kā mērs.

Tāpēc piedāvāju svinēt daudz jaukākus un apaļākus skaitļus, ar kuriem vismaz viss ir skaidrs. Piemēram, ja esmu dzimis 1979. gada 27. decembrī, tad 2007. gada 14. maijā svinēju savu desmittūkstošo dienu. Starp citu, pavisam nesen, šī gada 3. jūlijā pavisam palaidu garām savu divsimtpiecdesmittūkstošo stundu!

Un, lūdzu, apsveiciet mani ar miljardās sekundes sagaidīšanu 2011. gada 4. septembrī.

Link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.