Saspēra velns to zaļo krūzi - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
Hlorēts ūdens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Lietus. Aug. 8th, 2007|12:33 pm

lennay
pirms doshanaas uz Filipiinaam man naacaas noklausiities visneiedomaajamaakaass shausmufantaazijas un murgus par regjionu (stereotipus un pienjeemumus), savus plaanus toreiz plashi nereklameeju, tachu ikvienam no nelielaa zinaataaju pulcinja bija kas sakaams un komenteejams, un iebiedeejams. dazhi par mani uztraucaas, citi vienkaarshi uzskatiija par vai nu ljoti traku, vai liidz griidai novestu un totaali nelaimiigu, ka gatava ietiit galvu togaa un doties vai nu uz tadzhmahalu, vai tuksnesi. gjimene..mamma saakumaa neteica neko - daljeeji deelj shoka, daljeeji neticot, ka to tomeer izdariishu, daljeeji deelj tolerances un mana leemuma cieniishanas. veelaak atzinaas, ka dikti jau nu negrib, lai es braucu, tomeer atrunaat necentaas. mazais braalis neteica neko (vinsh vispaar nekad neko nesaka, ideaals tas viirs sievai, kas nerunaa pretii :D). lielais braalis baarstiija jocinjus gradaacijaa no ironiskiem liidz sarkastiskiem, toties paliidzeeja ljoti lietas kaartot gan pirms prombraukshanas, gan veel jo vairaak man promesot.

teetis.. teetis arii neko neteica - gandriiz kaa siikais. teetis mitinaas citaas pasaulees - "Zvaigzhnjotaas Debess" un "Vides Veestis" pasaulees, bet "Hameonu rotaljas" dazhkaart ruupiigi noskataas vieniigi taadeelj, lai mehaaniski atstaastiitu mammai seerijas saturu. es nezinu, vai vinsh pat bija ieveerojis faktu, ka es ieprieksh biju preceejusies - manaas kaazaas vinsh bija gan, tachu ar piicku lejaa pie upiites :) . tachu, protams, arii teetis uztraucaas, un savu attieksmi un komentaaru par manu leemumu pauda un savu artavu kopeejaa baismu grozaa pienesa shaadi: izvilka Lielo Sarkano Pieckilogramiigo Pasaules Atlasu, samekleeja klimatisko karshu nodalju, atshkjiira pasaules gaisa mitruma un nokrishnju daudzuma karti - to, kur sausaakie regjioni ir ieziimeeti no oranzhiem liidz gaishdzelteniem, bet slapjaakie - zalji. jo slapjaaks, jo tumshzaljaaks. re, te ir Amazones dzhunglji, vinsh bakstiija ar pirkstu kartee. diezgan zaljsh plekjis, jaa. un te, vinsh bakstiija ar pirkstu visvistumshaakzaljajaa plekjii, veel tumshaakzaljajaa kaa Amazones baseins, ir Filipiinas. un vairaak neko neteica.

zinju lentees regulaari paraadiijaas veestis par taifuuniem, viesuljveetraam, tropiskajaam veetraam, speeciigaam lietavaam un to izraisiitiem pluudiem, zemes nogruvumiem, kaa arii stihijaas bezveests pazudusho un bojaa gaajusho statistika. shiis veestis allazh uzzinaaju zinjaas, nekad no pashiem filipiinieshiem. cik reizes negadiijaas taa, ka es aukstiem sviedriem lasu kaarteejo shausmuveesti, prasu daargajam - ka jums tur, vinsh atrauc - ai, liist. ai, forshi, riit skolaa atceltas maaciibas - nebuus jaaceljas un siikaa jaaved uz skolu. ai, piedod, miiljaa, ka nebiju onlainaa - mums veetra elektriibu noraava. un vis. kur pluudos aizrauti radi un draugi, kur veeja sagaaztas un aizskalotas, un beigaas veel dublju straumes apraktas maajas?! ai, forshi, riit siikaa nav uz skolu jaaved.

nupat filipiinaas buushu aizvadiijusi devinjus meeneshus. visi "gadalaiki" teju noklaati. sho devinju meeneshu laikaa nevienu juutamaaku veeja briiziiti neesmu maniijusi. lietus shad tad ir uzlijis, bet ne tuvu Latvijas Juulijam Parastajam, kur nu veel Septembrim/Oktobrim Parastajam. tagad gan nepaartraukti liist jau ceturto dienu. taa arii neviens man nevar paskaidrot, vai tas ir kas aarkarteejs, vai vienkaarshi lietus sezona ieveerojami aizkaveejusies un nupat tik saakas. katraa gadiijumaa nekas Aaarkarteeji Eksotiski Stihisks tas nav. vienkaarshi jau ceturto dienu liist. briizhiem gaazh, briizhiem liinjaa, briizhiem pat drusku paarstaaj. Latvijas rudenji piedaavaa krietni vien speeciigaakas, ilgstoshaakas un, galvenais, nejaukaakas (jo aukstas) lietavas. un cik apmaakushaas, kreeslainas, veesas juulija dienas nav pavadiitas Mikjeljtornja buudinjas iepeleejushajaas sienaas, lietum nepaartraukti pakshjot vai riibinot jumtu, reizumis uzvelkot gumijniekus un uudensjaku un aizbrienot uz mazbaaniisha celju, mezhu, upi vai juuru.

pashreizeejo lietavu ceelonis ir tropiskaa veetra, nu, viena no taam, kam pieshkjir cilveeku vaardus (kaut kaads kjiinisks uz burta Ch shitai pieskjirts). tad jau Latvijas lietavas buutu pelniijushas vardus un uzvaardus, bet veetras - arii teeva vaardus. protams, buus (varbuut jau ir, neesmu lasiijusi zinjas) pluudi, zemes nogruvumi un dublju straumes, buus zaudeejumi, bezveests pazudushie un bojaagaajushie. tachu shie upuri ir nevis stihijas upuri, bet gan cilveeku idiotisma upuri. un tas ir tas, kas atshkjir muusu regjiona stihijas no shii regjiona stihijaam - idiotisms. bezgaliigs bezpregjels.

pluudi, bardaks un zaudeejumi pilseetaas lietus un veetru laikaa rodas no.. meesliem. var breekaat par debiilu pilseetas vadiibu, var vaimanaat par nabadziibu, var njaudeet par milziigajiem meerogiem un klimatu, un visa taa summu - vaajo kanalizaacijas un drenaazhas sisteemu. tachu galvenie vainiigie ir iedziivotaaji. tie idioti, kas masveidaa ar meesliem aizgaazh notekas. diemzheel tie nav dazhi neapziniigi cuukmenji. taa ir miitiskaa Aazijas kultuura, oo Aazija, Tu Zelta Drakona Spaarna Veediitaa Valstiiba. apsveicam. dazhi te sho nabadzinju aizstaaviibai bilst, ka vinji, duracinji, neizgliitoti, njaudinjas skolaam neesot un taa - nesaprotot vinji, ko darot. nu, piedodiet, mamma man pirms visaam skolaam iemaaciija, ka konfekshu papiirinju uz ielas zemee mest nedriikst; ja tuvumaa nav miskastes, tad jaaliek kabataa, savukaart skolaa man maaciija matemaatiku, dabasmaaciibu un gliitrakstiishanu. turklaat nevajag nekaadus praata treninjus un abstrakcijas speejas, lai ieraudziitu vistieshaako un tuuliiteejaako ceelonja-seku sakariibu: uzkrauj suudus notekcaurumam, tas aizdambeejas un uudens lejaa neiet. vinjiem pat po, ka pashi, ne tikai kaiminji, ciesh no savas cuuciibas - pie visa taapat vainiiga valdiiba, bagaatie un korupcija. a valdiibai tikmeer rokas nolaizhas - njehuj tiem cuukaam apelsiinus beert priekshaa - taadaa viizee arii vismodernaakaas un ietipliigaakaas kanalizaacijas sisteemas stunas laikaa aizdambees. iespeejams, tieshi tapeec miskastu Manilaa nav, tikai kaut kaados smalkajos rajonos pa kaadai var atrast (jei bogu, decembrii pat lepni nobildeejos pie pirmaas Manilaa atrastaas miskastes) - jo neviens taapat neviizhotu tajaas kaut ko mest. maneejais? maneejais neko uz ielas nemet. varbuut nekad nav metis, varbuut nemet, saklausiijies manu shausminaashanos, bet varbuut noshokeeja skats uz Manilu, Pasig upi un Manilas liici no Google Earth. un saliidzinaajumam - uz Rigu un Daugavu.

savukaart laukos upuri ir pat veel vairaak kaa idiotisma upuri - klajas ljaunpraatiibas upuri. zemes nogruvumi un dublju laviinas rodas kalnos, vietaas, kur izcirsti mezhi. pa gabalu uz kalniem skatoties, var redzeet: skaisti zalji, mezhiem noaugushi kalni, kuri vietaam izreetoti ar lielaam bruunaam streemeleem - izcirtumiem. shajaas vietaas augsni nekas netur, un lietus laikaa taa kaa milzu dublju straume veljas lejup, savaa celjaa visu izniicinot un aprokot - vai tie buutu iekopti lauki, fermas vai ciemi. un luuk jums arii beigto statistika, par ko shausminaamies zinjaas.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.