Kuģis - Kill Spam, Vol. 1 [entries|archive|friends|userinfo]
Kuģis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Kill Spam, Vol. 1 [Nov. 14th, 2003|09:22 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ja jau esam sākuši runāt par dažāda veida soda piemērošanu, tad tā arī turpināsim. Šoreiz runa būs arī par jauniem likumprojektiem, kas attiecas uz mūsu mazo, toties dikti lepno valsti.

Arvien lielāku popularitāti visā pasaulē iegūst jauns spam vēstuļu (surogātpasta) piesūtīšanas veids – SMS veidolā. Arī Latvijā ik pa laikam parādās šādi tādi kantorīši, kas par savām precēm informē nejautājot lietotāju vai viņš grib to zināt vai nē – atcerieties kaut vai pirms gada izskanējušo skandāliņu ar jautrīšiem no pirotehnikas veikala.

ES institūcijas pašlaik grasās piemērot noteikumus uz visiem savienības dalībvalstīm, kas nosaka mobilo sakaru operatoriem maksimālo apkarot šāda SMS spama nosūtītājus. Piemēram, ja operatoram rodas aizdomas vai ienāk sūdzības par nevēlamu īsziņu saņemšanu no lietotāja, tad operatora pienākums ir ne tikai pārtraukt pakalpojumu sniegšanu attiecīgajam abonentam. Tāpat operatoram ir tiesības iesniegt sūdzību tiesībsargājošās instancēs par SMS spama izsūtīšanu.
Jāpiebilst, ka šie noteikumu pašlaik ir vēl izstrādes stadijā un gandrīz katrā ES valstī nāksies papildināt likumus, kas saistīti ar šiem noteikumiem t.i. visbiežāk SMS spama sūtītāju sodīt nav nemaz iespējams, jo nav attiecīgas pilnvaras valstij.

Starp citu, daži piemēri no citām valstīm, kurās tiek reāli apkarots SMS spams. Anglijas Vodafone lietotāji var bezmaksas pārsūtīt spama īsziņu operatoram, kas savukārt izskata iespēju atslēgt vainīgo sūtītāju no sava tīkla.
Dienvidkorejā par SMS spama masveida nosūtīšanu draud sods 8,500$ izmērā. Tiek pieļauta reklāmas piesūtīšanas iespēja, taču par to ir jābrīdina saņēmējs, kā arī tam jānotiek laika posmā no 9.00 līdz 20.00. Neievērojot šos noteikums, draud augstāk minētais sods.

Starp citu, privātā sarunā ar vienu no Latvijas operatora pārstāvi, tika minēti vairāki gadījumu, kad kompānijas speciālisti uz laiku atslēguši vairākus SMS spama nosūtītājus arī Latvijā.
linkpost comment

Comments:
From:(Anonymous)
Date:November 14th, 2003 - 10:15 pm
(Link)
...draudz augstāk minētais sods. -> ...draud augstāk minētais sods.
From:(Anonymous)
Date:November 24th, 2003 - 10:32 am

jess!

(Link)
beidzot, gaidu ar nepacietiibu, jo pagaidaam vismaz tele2 saka, ka vinjiem nav taadas iespeejas atsleegt kaadu SMS suutiitaaju, un ja runa iet par tiem, kas suuta no interneta, tad vispaar runas nevarot buut.

NezinKas