Kuģis - CDMA arī tagad Latvijā [entries|archive|friends|userinfo]
Kuģis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

CDMA arī tagad Latvijā [Nov. 12th, 2003|05:24 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Sāksim ar mūsu dzimto pusi t.i. Latviju.
Daudzi pamanīja, ka kompānija Telekom Baltija sadarbībā ar SIA Radiokoms paziņoja par ieceri tuvākajā laikā piedāvāt mobilos sakarus izmantojot CDMA standartu. Protams, šāds solis ir tikai atbalstāms un nevar minētais fakts tikai priecē. Ko tas nozīmē mums, parastajiem lietotājiem, kuri jau lieto vienu vai otru mobilo sakaru operatora pakalpojumus. Pa lielam vilcienam, diemžēl, neko – CDMA standarts ir vairāk tendēts uz datu pārraidi t.i. piedāvā lielāku datu apmaiņas ātrumu. LMT izmantotais GPRS nodrošina maksimālo ielādes ātrumu, ja atmiņa neviļ, 54 kilobiti (atkarīgs no tā, kuru GPRS klasi atbalsta telefona aparāts), savukārt maksimālais ātrums izmantojot CDMA ir ievērojami ātrāks – 2,4 megabiti. Ātruma priekšrocības domājams ir acīmredzamas.
Pašlaik Latvijā diezgan intensīvi attīstās pakalpojumi, kas saistīti ar datu pārraidi (kaut vai tas pats internets, visādas polifonijas, MMS utml.). Domāju, tieši uz datu pārraides lauciņu tēmē Telekom Baltija. Savukārt, balss pārraide nu jau vairs nav tik perspektīva – Latvijā ir diezgan stabilas tradīcijas šajā jomā – LMT izmanto tie, kuri grib būt abonenti, savukārt Tele2 izvēlas visbiežāk tīneidžeri, kuriem nav stabilu ienākumu. Tik tiešām nezinu, kas ir jāizdara Telekom Baltija, lai pārmānītu kaut ne cik vērā ņemam skaitu ar klientiem.
Un lai būtu pilnīgi sliktas izredzes atcerēsimies, ka Latvijā pašlaik netiek pārdots NEVIENS telefons, kas atbalsta CDMA standartu – jaunā gada sākumā būs Nokia 7600, taču tā cena būs vairāk nekā 400 latu.
Tā kā laiks vien rādīs, kas izdosies vai neizdosies Telekom Baltija. Izredzes sevišķi gaišas nav.

P.S. Latvijas telekomunikāciju tirgū tuvāko divu nedēļu laikā notiks ļoti jautras lietas:)
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]rem
Date:November 13th, 2003 - 05:27 pm
(Link)
varbūt var nedaudz izvērst plašāk par šo standartu. Cik sapratu, tad šis standarts tomēr ir pat pārāks par GSM, lai gan frekvenžu diapazons ir piesārņots... varbūt var izvērst plašāk? :)
[User Picture]
From:[info]kugis
Date:November 13th, 2003 - 10:20 pm
(Link)
Ko tieši izvērst?:) CDMA ar GSM ir salīdzināmi tikai datu pārraides ziņā CDMA vinnē vienos vārtos. Taču ar vairākiem "bet" kā jau to teicu - nav zināma tarifikācija, kā arī pašu terminālu (telefonu) cenas ir debesīgi augstas. Ak jā, pašu terminālu ir minimāli.
Savukārt balss pārraide - ko viņā in general var mainīt? Tehniskas nianses, kas svarīgas opeatoriem dzelžu līmenī - iespējams, taču lietotājiem sarunām nekāda šķirba starp CDMA un GSM nav...
Protams, imho:)