Seek and destroy - The importance of being a genius

About The importance of being a genius

Previous Entry The importance of being a genius6. Dec 2006 @ 16:41 Next Entry
Man šķiet, ka esmu atradusi savu varoni. Te nu viņš IR.
Kāpēc? Nolēmusi beidzot darīt kaut ko strauji tuvojošās sesijas vārdā ielūkojos viņa fizikas lekcijās. Kāpēc tās ir tik īpašas? Kas tādam vidusmēra pilsonim nāk galvā iedomājoties vārdu "fizika"? Protams, ka kaut kas a) garlaicīgs b) ne pārāk saprotams c) tehnisks, utt. Šim stereotipam seko lielākā daļa latviešu autoru mācību grāmatu. Halidejs bija milzīgs solis uz priekšu - lasot to, es sāku saprast, ko es īsti lasu. Bet Feinmans ir citādāks. Viņa fizika ir kā romāns, kā tie stāsti, kas parasti ir domāti nefiziķiem un publicēti populārzinātniskos žurnālos. Tomēr tā ir tā pati fizika, kas man ir jāmācās. Tā ir fizika, kas ir saprotama, loģiska un vienkārša.


Un vēl - man šķiet, ka es izpratu harmoniska oscilatora vienādojumu.

d^2x/dt^2 = -w^2*x

Ja jūs labi uzvedīsities, izstāstīšu, ko tas nozīmē.
Esmu: optimistisks
(Piekrītu)
[User Picture Icon]
From:[info]virus
Date: 6. Decembris 2006 - 22:49
(Link)
Nu, es laikam nedaudz atšķiros no vidējā cilvēka... nez, labi tas vai nē...
Ja es pareizi saprotu, tas nozīmē, ka harmoniskās svārstībās paātrinājums (novirzes/x koordinātas 2. kārtas atvasinājums pēc laika) ir tieši proporcionāls un pretējs novirzes/x koordinātas un cikliskās frekvences reizinājumam. Īsāk - jo tālāk no miera stāvokļa, jo lielāks spēks un paātrinājums darbojas uz punktu virzienā uz miera stāvokli. Diezgan intuitīvi.
[User Picture Icon]
From:[info]klobex
Date: 8. Decembris 2006 - 01:12
(Link)
Tu noteikti nepiederi vidusmēram :) - Tava intuīcija ir gaužām pareiza. Interesants ir veids, kā Feinmans pierāda šī vienādojuma atrisinājumu - nevis ar simboliskās matemātikas metodēm, bet gan skaitliski - tas neizklausās tik iespaidīgi, bet rada nepierastu sajūtu, ka viss ir vienkāršs un saprotams un kosinuss atrisinājumā ir dabisks.
[User Picture Icon]
From:[info]axa
Date: 8. Decembris 2006 - 09:42
(Link)
jā, džeks bija ko vērts, man vislabāk patika tas ka viņš nodarbojās arī ar Maiju hieroglifu atšifrēšanu...un pie tam esmu dzimusi vienā datumā ar viņu!
I wonder if I'm a genius as well?...varbūt, bet visnotaļ ne fizikā :P
[User Picture Icon]
From:[info]klobex
Date: 8. Decembris 2006 - 19:06
(Link)
Kā mīl atgādināt viens no maniem mīļākajiem pasniedzējiem iekš LU - prof. Judrups - tad talants ir kvantitatīvs lielums un atkarīgs no ieguldītā darba :)
(Piekrītu)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba