Pussprāguša galda hokejista piezīmes - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
kaszczejs

[ website | Pamatblogs krieviski ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| GH skola = Politikas dumbrājos = ЖЖ - Ciba krieviski = Erudītu Līga ]

Kā tikt par fotogrāfu globālā IT projektā (gūstot par to tikai morālu gandarījumu) Jul. 19th, 2020|07:45 am

kaszczejs
   Sveiciens fotogrāfijas amatieriem! Šoreiz Vikipēdijas atbalsta biedrības radikālais spārns dalās tehnoloģijā priekš "čaiņikiem", kā piebāzt Vikipēdiju pilnu ar saviem foto. Nu vismaz ja jūsējie ir jēdzīgāki par esošajiem vai parāda vietas, kuru bilžu tajā vēl nav.

   Starp citu, Vīķenē regulāri notiek konkursi priekš fotogrāfiem. Latviešu versijā jūnijā-jūlijā dabas aizsardzības objektu fotokonkurss un septembrī arhitektūras aizsardzības objektu fotokonkurss (pagājušgad gan tas nojuka).

    Vajadzīgs: uztaisīt akauntu, ielādēt foto un salikt tos rakstos. Neizklausās grūti, taču ir pāris apgrūtinājumu:
a) Vikipēdijas saits ir aizvēsturisks dinozaurs, un mēģinājumi to modernizēt dod visai strīdīgus rezultātus. Attiecīgi, daudz ķēpas;
b) Vikipēdijas attēli tiek nodoti visas pasaules brīvai komerciālai lietošanai. Tāpēc tajā stingrāk kā citos saitos jāievēro autortiesības un vietējie aizliegumi. Piemēram, Latvijā nav panorāmas brīvības, kas nozīmē formālu aizliegumu publicēt vairuma ēku un mākslas objektu fotogrāfijas tuvplānā (bet pieļauj tās attēlā kā otrās šķiras objektus). Latviešu Vikipēdija visādi grozās, lai kaut kā apietu šo aizliegumu, bet ar to lai nodarbojas šādās lietās pieredzējuši ļaudis. Arī reklāmas, nejaušu cilvēku sejas un mašīnu numuri kadrā nav ieteicami.

     Šo būšanu dēļ fotogrāfiju ievietošana Vikipēdijā bieži atgādina zobu raušanu caur anālo atveri. Un te nu ir instrukcija, kā tas izdarāms. Pārlūks IE, lai nevienu neapvainotu un visus uzjautrinātu.


    I

    Bildes ielādēt var tikai cilvēki ar savu akauntu. Ejam uz https://lv.wikipedia.org/ un spiežam norādītajā vietā.
  1. 1. Vikipēdijas sākumlapa.png

  2. II

    Jums atvērsies kaut kas šāds. (Apšaubāma latviešu valoda ir vēl viens no Vīķītes mīnusiem. Tas tā vēsturiski iznācis...)
    Kā redzam, šeit anketa jau manis aizpildīta, jums jāizdomā pašam savs lietotājvārds. Vēlams ne idiotisks, solīdumam ir nozīme. e-pastu arī iesaku, uz to nāk derīga informācija. Un... spiežam apakšā.
  3. 2. Izveidot Wiki kontu.png

  4. III

    Mūs automātiski pārsviež uz galveno lapu, bet tās augšdaļa nu ir personalizēta. Uzspiežam uz brīdinājumu un ziņojumu ikonām, kas parādīs jaunumus (uzspiest uz zilajiem punktiem jaunumu augšējā stūrī būs zīme par izlasīšanu) un drusku papētām tālāk. "Tev ir jauni paziņojumi" - tā ir tava kontaktu lapa, tur būs automātisks sveiciens visiem jaunajiem. Un pamēģinām kaut ko uzrakstīt savā smilšu kastē - tā ir tā vieta, kur var eksperimentēt ar rakstīšanu, pirms nolikt to pasaules priekšā.

  5. 3. Jaunie pziņojumi.png

  6. IV

    Smilšu kastes lapas mums vēl nav (kas saprotams no tā, ka saite uz viņu ir sarkanā krāsā), tāpēc viņa jāizveido. Uzspiežot uz saites, mums piedāvā to "labot" (jo tajā jau uzreiz tiek ielikts automātisks paziņojums) un ielādējas vizuālais redaktors. Tad lūk, sūtiet viņu ellē un pārslēdzieties uz vikikoda redaktoru. Tas ir apmēram kā rakstīt vecajā HTML, bet salīdzinot ar vizuālo, pat tas ir labāk. Pie viena paskatieties pa kreisi saitē "Palīdzība", tur ne visai kvalitatīvi (jo tas darīts pirms 15 gadiem) ir aprakstīts "džentlmeņa minimums" normālai funkcionēšanai. Principā foto jūs varat ielikt arī bez tā, bet ar saprašanu jutīsieties drošāk.

  7. 4. Smilšu kaste.png

  8. V

    Paspēlējāmies pa smilšu kasti un ejam tālāk. Foto var ielādēt divās vietās: tikai latviešu Vikipēdijā vai visiem kopējā krātuvē. Pirmais ir vieglāk, bet to parasti dara tikai attēliem ar šaubīgu juridisko statusu, kā organizāciju logo un citiem potenciāliem kopiraita upuriem. Kopējā krātuve pamatā ir angliski un saucas Wikimedia Commons. Uz turieni var tikt, uzlaižot kursoru uz "Devums" un uzspiežot uz "Augšupielādētie faili", kam blakus redzam Wikimedia emblēmu.

  9. 5. Failu ielāde.png

  10. VI

    Atvērās. Nekā ielādēta mums pagaidām nav, toties sistēma rāda, ka mūs neatpazīst - nu ko, uzspiežam uz Log in.

  11. 6. Ielogoties Commons.png

  12. VII

    Lēni un mokoši sistēma saprot, ka jā, tas tiešām ir jaunizceptais jūzeris Liekņa. Nu labs i. Te mums ir tikai viens darbs - izlasīt ieteikumus (bet var to nedarīt), pēc kā spiežam Upload file.

  13. 7. Upload file.png

  14. VIII

    Mums atveras pamācība. To izlasām, ieliekam ķeksīti, ka sapratām ar pirmo reizi, un Next mūs aizved pie ielādes redaktora.

  15. 8. Tutorial.png

  16. IX
    Nu te viss saprotami.

  17. 9. Upload.png

  18. X

    Kā redzam, es izvēlējos 4 failus. Teorētiski var arī 10 uzreiz, bet. Ielāde ir nestabila un bieži daļu ielādēt ar pirmo reizi neizdodas. Nākas spiest uz Remove un mēģināt atkal. Visai kaitinoši.

  19. 10. Uploaded.png

  20. XI

    Nākošajā posmā mēs apliecinām ka jā, bildes paša uzņemtas, nevienas autortiesības nepārkāpj... piemēram, pirmajā kadrā ēka nav priekšplānā, ceturtajā ēka par vecu, lai uz to būtu autortiesības, bet piemiņakmens trešajā par mākslas darbu nosaucams ar visai lielām grūtībām.

  21. 11. Copyright.png

  22. XII

    Un tagad ķēpīgāka daļa. Tās bildes ir jāapraksta!

  23. 12. Description 1.png

  24. XIII

    Faila nosaukumā var lietot latviešu burtus un atstarpes. Virsrakstu (Caption) labāk angliski, apraksts var būt izvērstāks, bet es vnk nokopēju virsrakstus - tā var, ja tie ir pietiekami informatīvi.

  25. 13. Description 2.png

  26. XIV

    Un katram failam saliekam kategorijas. To vajag, lai pēc tam fails būtu atrodams kopā ar citiem par to pašu tēmu. Sākam rakstīt un pēc tam spiežam vajadzīgo no piedāvātā esošo kategoriju saraksta. Jaunas labāk netaisīt.

  27. 14. Description 3.png

  28. XV

  29. 15. Drscription 4.png

  30. XVI

    Salikuši visiem foto nosaukumus-aprakstus-kategorijas, ejam tālāk.

  31. 16. Categories.png

  32. XVII

    Parādās vēl viens lodziņš. Principā metadati ir kategoriju tuvs radinieks, bet pagaidām nejauksim ar tiem galvu un izlaidīsim.

  33. 17. Meta.png

  34. XVIII

    Parādās lapa ar kodiem, bet mēs dodamies meklēt, kur savas bildes ielikt. Šai gadījumā mums ir Strenču pilsētas kadri, attiecīgi mēs Vikipēdijas (ne Wikimedia) lapā meklējam rakstu par turieni. (Wikimedia mums parādīs visus attēlus ar atzīmi "Strenči", kas arī derīgi, bet šobrīd mēs gribam ielikt tikai savas bildes.)

  35. 18. Galvenā lapa.png

  36. XIX

    Raksts par Strenčiem, protams, ir. Foto ir, bet maz. Tos var ielikt divos veidos - kā lielus attēlus (to darām tad, ja attēlu tekstam redzami pietrūkst) vai kā galeriju - neliela izmēra foto krājumu. Šeit mums neslikti foto jau ir, bet galerijas šī teksta rakstīšanas brīdī vēl nav, tāpēc otrais variants. Atveram redaktoru. Jā, pirmkoda.

  37. 19. Labot.png

  38. XX

    Foto galerijas parasti ievieto beigās. Noliekam tur kursoru.

  39. 20. Vieta.png

  40. XXI

    Uzspiežam "Papildu iespējās" pie galerijas izveides... un viņs mums ieliek tādas paraugu.

  41. 21. Kods.png

  42. XXII

    Laiks atgriezties pie mūsu ielādēm. Mums jau ir sagatavots kods, kā attēlu ielikt lielā formātā (tad viņu vnk tādā pašā izskatā iekopē, kur vajag, ja rakstā nav foto, droši lieciet iekšā lielu). Mums būs sarežģītāk - sk galerijas piemērā, tur vajag drusku īsākā formā. Nekas, nokopēsim tāpat. Var arī nokopēt tikai attēla nosaukumu (zilais pa kreisi), bet tur vajag veiklību.

  43. 22. kopēt.png

  44. XXIII

    Un te mēs redzam mūsu 4 bildes. No koda izmesti |thumb un [[ ]], palicis tikai faila nosaukums, paraksts un starpsvītriņa starp tiem. Ievērojam, ka paraksts ir kopēts tas pats attēla nosaukums bez .jpg - tāpēc ir vērts dot attēlu failiem precīzus nosaukumus, lai aiztaupītu sev pūles :)

  45. 23. Teksts.png

  46. XXIV

    Nu-s, papriekš paskatīsimies, pirms publicēt - vai neesam lapā neko salauzuši...

  47. 24. Pirmsskatīt.png

  48. XXV

    OK, nav slikti. Bet būtu labi tos attēlus nodalīt no teksta.

  49. 25. Pirmsskats.png

  50. XXVI

    Re, ieliekam apakšdaļā ar kodu virsrakstu (== ... == vienādības zīmes ir vajadzīgas, tās taisa tekstu par virsrakstu) un tad publicējam.

  51. 26. Virsraksts.png

  52. XXVII

    Finita, nu mēs esam Vikipēdijas fotogrāfi! :D Tagad var sākt domāt par to, ko vēl te varētu izdarīt savam lepnumam :)

  53. 27. Finished.png
Tiem, kas drusku izpratuši, kā sistēma strādā, ir iespēja savus foto līdzīgā veidā ievietot arī šā paša raksta citu valodu versijās (ja tādas pastāv, saite uz tām ir kreisajā pusē). Bet katrai versijai var izrādīties savas īpatnības un vispirms jāpaskatās, kā citi darījuši.

Un dažas saites:

Vikipēdijas palīdzība
Attēlu pamācība
Kā spēlēt Vikipēdiju
Reklāmas pašmācība
Raksti bez fotoattēliem
Dabas liegumi
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.