juvenal's Journal
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Saturday, September 14th, 2024

    Time Event
    2:43p
    Rietumu filmu industrijas spēja runāt par šodienu caur tēliem ir apbrīnojama. Kaos ir piemērs tam.

    Pirmkārt, lai arī filma ir par griekiem, tā tomēr ir par kristietību. Kaut vai tas, kā Hēra (Dievmāte) klausās cilvēku lūgšanas (mēles kastītēs). Priesteru škira. Ceļš pēc nāves. Sava veida teofānijas. Jā, Ivetas Kažokas teiktais, ka grieku mītu zināšanas palīdz, ir spēkā - piem., var novērtēt kerberu suņu trīs galvas. Viss kā nākas! Taču tās ir tikai odziņas. Tāpat ir jāzina arī kristietība, lai novērtētu seriāla ideju tvērumu.

    Otrkārt, ideja par pretošanos dieviem un pat to pārvarēšana ir šodienas MI (SI, AGI) laikmeta uzdrošināšanās un ambīcijas.

    Un tas, diemžēl, ir iemesls, kāpēc Kaos ir arī inde - tā nojauc transcendences apziņu. Tikai viens solis konsekvencēs tālāk (piem., tur kur var būt noziegums, lai sagādātu mīļotajai dārgu dāvanu - nu gribas taču?) un morāles vairs nav un ir visu karš pret visiem, uzvar stiprākais un nav cieņas pret otru cilvēku/dievu/radību.

    ---

    OpenAI o1 modelis ir labs solis uz priekšu. Lieliski, ka viņi šo domāšanu-plānošanu-saprašanu realizē vispirms abstraktors domēnos, kad noslīpēs, tad varēs lietot arī dzīvē, t.sk. humanoīdu darba modeļos. Diemžēl man būtu bijis ļoti svarīgi, lai arī o1 var augšuplādēt rakstus, kurus tad kopīgi varētu lasīt. Kā tas ir o. Bet tas jau laika jautājums.

    ---

    Baidens pagājušonakt tomēr noraidīja jelkādas iespējas lietot tālās darbības Rietumu ieročus Krievijā. Bet diskusijas turpinās. Ideja par to, ka ASV atļautu lietot ieročus, ja vien tie nav ASV ražoti, pamatīgi saškeltu NATO - Krievija atbildi sniegtu Eiropā. Bet ja tiešām tālās darbibas ieroču atļauj, tad taču ir skaidrs, kas saņems pirmo Krievijas atbildes triecienu?! Vispirms jau tie, kuru debesis nav aizsargātas un kas paceļ balsi visskaļāk. Tiešām ir šeit par ko priecāties?

    ---

    .
    3:40p
    Citās ziņās. Jaunākajā Domuzīmē Inga Žolude škendējas par ikonu grāmatām u.c. šiem kultūras elementiem. Vēl neizlasīju, bet laikam jau viņai nepatika Neputna abas nesen izdotās pareizticīgo ikonu grāmatas. Un Puškina plāksni ņem nost, utt. Tajā pašā laikā oktobra sākumā Argeriča ar partneri Rīgā spēlēs klavierkoncertu Operā, biļetes ir līdz 180eur. Programmā kā reizi Prokofjevs un Rahmaņinovs, tikai sākumā biški Bēthovena sonātes viena daļa. Tas ir OK?

    Un kas vispār ir tie no bagāto gala, kas šo koncertu apmeklēs? Es pieņemu, ka Latvijas turīgie cilvēki mēdz speciāli doties kultūrceļojumos, lai Rietumos dzirdētu labāko mūziku. Viņi Argeriču noteiki būs dzirdējuši ne reizi vien un seko viņas koncertiem līdzi, lai kur tie būtu.
    4:21p
    Draghi ziņojums:

    "Europe’s fundamental values are prosperity, equity, freedom, peace and democracy in a sustainable environment.
    The EU exists to ensure that Europeans can always benefit from these fundamental rights. If Europe can no longer
    provide them to its people – or has to trade off one against the other – it will have lost its reason for being."

    Cik Latvijas partijas fokusējas uz pirmo vērtību - prosperity? Cik zinu, tad LV ir ideoloģiskas partijas, kas atklāti izvairās savā programmā minēt vispārēju turību kā politikas mērki.

    << Previous Day 2024/09/14
    [Calendar]
    Next Day >>

About Sviesta Ciba