juvenal's Journal
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Friday, August 23rd, 2024

    Time Event
    2:00a
    Pavisam, pavisam piezemēti. Bet dzīve dažreiz tāda mēdz būt un tie arī ir aspekti, kas nosaka ja ne tieši maksliniecisko (vai zinisko) kvalitāti, tad produktivitāti gan.

    Mājas sapulce. Pašvaldības uzņēmuma pārstāvji ļauj visām tantēm un onkuļiem izrunāties. Ļoti patīkami, neformāli, dzīvi. Beidzot kopā, ārā no savām ligzdām. Parādījies pat tāds kā mērkis dzīvei un ticība kaut kam labākam. Bet pašlaik jēgas nekādas.

    Skaļākās un tālejošākās runas ir par apsaimniekotāja maiņu uz privāto. Dažiem tas liekas ļoti svarīgi un saistās ar Laimes Lāci. Bet pragmatiski - kā izvēlēties? Droši vien ir jāsalīdzina tekošās pozīcijas rēkinos (ūdens, apsaimniekošana - cik nu kas vispār mainās no apsaimniekotāja un viņu pavadošiem servisa uzņēmumiem un līgumu praksēm). Un tad ir jāpaņem mājas plānoto remontdarbu tāme un jāsalīdzina, kādus darbus, par cik un kādā kvalitātē plāno pašvaldības apsaimniekotājs un - kādus privātais.

    Protams (laikam?) abos gadījumos ir izvēle - iedzīvotāji var nobalsot par augstāku apsaimniekošanas maksu un līdz ar to par vairāk un ātrāk (un labāk) padarītiem darbiem. Kvalitāte arī būtu svarīga, piem., santehnikā to vienmēr gribētos labāku un daudz slikta tur piedzīvots.

    Renovācija, izrādās, arī ir pieejama, un tie ir kādi 70-80 EUR mēnesī no dzīvokļa uz 10 gadiem (kas būs 70 EUR pēc 10 gadiem?), kredītu nosacījumi neprasa kaut ko iekīlāt.

    Un te nu sākas reālā dzīve, kur ar jauku smaidu un sirsnīgu parunāšanos nepietiek. Ja grib māju labāku (un varbūt pat renovāciju), tad iedzīvotāju vairākumam ir jānobalso par augstākiem maksājumiem. Es būtu par (ja tā nauda neaiziet uz privātā peļņu, vadības un mārketinga izmaksām). Un var sakrist kauliņi un mājas vairākums var pat nobalsot par lielākiem maksājumiem. Laikam likums tagad paredz, ka kvorumam un kvalificētam balsojumam nav tik stingras prasības. Tas nozīmē, ka trūcīgāko pensionāru saimniecībām nav pamata gaidīt konsensus un var nākties spaidu kārtā pakļauties augstākas apsaimniekošanas maksas lēmumam. Ir taču pensionāri, kas dzīvo ar 300-350 EUR mēnesī, ziemā maksā 150 EUR par dzīvokli. Un ja tagad pieliks 50-70 EUR klāt... Ko lai viņi dara? Pārceļas uz mazāku dzīvokli? Varbūt. No otras puses - pārējie mājas iedzīvotāji vēlas tērēt mazāk nervu šūniņu visam, kas brūk vai nestrādā un labāk samaksāt vairāk.

    Mājas sapulces var būt jauka parunāšanās, bet būtu bijis labi būt piezemētiem un saprast, ka šis ir tirgus jautājums. Un kā tāds - ar savu atbildību, priekiem un arī cietējiem. Pašvaldība šobrīd izvēlējās iet jaukas parunāšanas ceļu, t.i., atlikt ko vien var. Bet varbūt labs sākums, lai iekustinātu domu. Pēc nepilna gada pašvaldību vēlēšanas. Viena tēma jau būtu gatava. Bet laikam jau atkal kāds centīsies vēlēšanas padarīt par kultūrkaru (Ogre ir ļoti pateicīga vieta un par Rīgas etnosiem arī neko nevar zināt). Lai gan, politika vispār ir ļoti smucīga. FM nodokļu projekts ar IIN celšanu augstāko algu saņēmējiem ir OK, tā ir nepieciešamā progresivitāte. Bet visi tie rostoki, bites, bergi sacēla tik trulu troksni. Nesaprotu, kāpēc viņos vispār ir jāklausās? Nu nav jāklausās uzņēmumos kas PA investē mazāk par 5% no apgrozījuma un ir primitīvi.

    << Previous Day 2024/08/23
    [Calendar]
    Next Day >>

About Sviesta Ciba