LoTech: Gatavojoties nebaltām dienām

Nebaltās dienas mūs parasti pārsteidz nesagatavotus. Arī šoreiz, visi jau zināja, ka būs vētra, bet, ka būs tik traki, neviens negaidīja. Un vētrai jau to tikai vajag kā
paķert upurus uz izbrīnu. Viena no nepatīkamākajām lietām vētras laikā ir palikšana bez elektrības. Un tad tā sacīt ir dimbā. Televizora nav, radio nav, dators ar visu internetu ir metams laukā un klāt pie visa, parasti arī mobilajam telefonam ir nosēdies akumulators.
Šeit piedāvāju dažas ierīcītes, kuras varbūt tomēr ir vērts iegadāties, tai varbūt pat vienīgajai reizei dzīve, kat tās tiešam noder.
Iesākumam lukturīši, lai var kaut atrast ceļu uz mazmājiņu - viens ir uzvelkamais ar dinamo-generatoriņu. Visu dienu protams nekurbulēsi, bet kādam laikam gaismas pietiks. Otra lampiņa ir mazak noderīga mūsu apstākļiem - ar saules baterijām. Atstājot to saulītē uz četram stundām, tā pēctam spēs spīdēt gandrīz divas stundas.


Visu to pašu var arī izdarīt, lai atdzīvinātu mobilo telefonu. Tātad, viens lādētājs ir kurbulējams, ar dinamo un otrs ar saules baterijām. Otrais noteikti ir krietni dārgāks, taču labi noder kādā vasaras tūrismā.

Vēl ir viena ļoti interesanta ierīce, uz kuru es gan skatos mazliet skeptiski, bet ei nu sazin. Tā ir paredzēta mašīnas akumulatora uzturēšanai pie dzīvības. Tā būtībā ir paliela saules baterija, kuru novieto uz auto paneļa un pievieno piepīptājā. Ulādēt akumulatoru ta protams nespej, bet uzturēt to pie dzīvības vajadzētu.


Lai, tā sacīt, paliktu uz pulsa, un sekotu līdz ziņām, ir vajadzīgs radio. Arī ar dinamo. "Pakurbulē, pakurbulē - paklausies".


Kopumā jau tie visi ir tādi sīkumi, dranķi, kas visticamak nekad arī nebūs vajadzīgi. Bet, kad nu vienreiz būs vajadzīgi...


Vēl jāpiemin smagā artilērija - bendzīna ģeneratori. Tāds aparāts ir aprīkots ar nelielu iekšdedzes dzinēju un spēj apgādāt ar elektrību vai visu māju. Pēdējā laika īpaši populāri ir Honda ražotie ģeneratori. Varbūt vajag vienu hondiņu glabāt šķūnītī?



Saistītie raksti: Mugursoma ar saules baterijām, Pursepal, Auto: Purva briesmonis

Comments

man kaa reize ir ticis uzdaavinats AIWA raadio ar dinaamo, un iebuuveetu lukturi =]]
logiski ka klausos uz baterejaam, kad vispaar klausos, bet nuizdziivoshanas momentos var ari nodereet =]

July 2005

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Powered by Sviesta Ciba