iokaste - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
iokaste

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Mar. 24th, 2024|01:16 pm

iokaste
Kāpēc to Putinu visu laiku uzsver?

Lasīju par Pugačova sacelšanos Urālos 18gs beigās. Tur bija smalki apstāstīta kolonizācijas taktika. Bajāri Maskavā izdomā, ka vajag kolonizēt to un to apgabalu, lai grieztu rebes, līdzsvarotu varas polus utt. Pie stratēģijas piedalās arī garīdzniecība/inteliģence un tirgotāji. Ir zināms pieprasījums no Eiropas - vajag tādas un tādas preces. Caram te nav nekāda teikšana, viņam jāuztur kārtībā struktūra, jātur valsts kase.
Kolonizācijas sākumā ierodas tirgotāji, dod šnabi, uzpērk, glaimo, piešķir titulus, kļūst par stratēģiskiem partneriem utt. Tad ierodas kolonisti, svarīgi, ka daļa ir nekrievi - ukraiņi, tatāri, kazahi utt. Tad ierīko kara bāzi, lai apsargātu tirdzniecības līnijas. Tad kriminalizē nepaklausīgos, pie izdevības uztaisa asinspirti, beigās pazemo ar kādu fiktīvu miera līgumu..

Bet pavadošais naratīvs vienmēr ir šāds - cars ir slikts, cīnieties pret caru. Tas tiek īpaši uzsvērts. Parastie krievi un zaltātiņi ir labie. Tirgotāji un bajāri pavisam labi - tie dod naudu, darba vietas utt.

Arī šobrīd Latvijā notiek okupācija - krievi tikai nebrauc ar tankiem, bet gan Ecolines autobusiem. Katru dienu iebrauc četri lielie autobusi. Domājams, ka 20 gadu laikā šeit būs jaunā Baltkrievija.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: