immer

dīvainais laiks

Journal Info

Name
immer

dīvainais laiks

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Man ir paveicies- dzīvoju dīvainā laikā, kad beidzot ir pietiekami daudz zināms par pagātni, un var redzēt, kā pasaule pamazām jūk prātā. Cilvēkiem vienmēr ir bijusi tendence vainot citus savās nelaimēs. Normāla parādība, vienīgā atšķirība starp šo fenomenu pagātnē un šobrīd ir tā, ka šobrīd vainu var pierādīt ar tiesas palīdzību tādās lietās, kas vēl pirms kāda laika (un dažās vietās joprojām, arī Latvijā, lielākajā daļā gadījumu)nebūtu iespējams.
Pirms kāda brīža daudzi uzjautrinājās par tādām ASV tiesvedībā esošām lietām, kurās makdonalds tikai vainots par pārāk karstas kafijas pārdošanu, ar kuru aplejoties cilvēki bija apdedzinājušies. Un ne jau tikai dažos gadījumos, drīzāk dažos desmitos vai simtos gadījumu. Tā rezultātā makdonaldam nācās šķirties no dažiem desmitiem miljonu dolāru, kas tika izmaksāti kompensācijās un kafija vairs nav tik karsta.
Mana mīļākā lieta jau vairākus gadus ir tā, kurā ASV tiesa atzina par vainīgu mikroviļņu krāsns ražotāju, jo tas krāsns lietošanas pamācībā nebija norādījis, ka tajā nevar ievietot mājdzīvniekus. Kādam, protams, bija ienācis prātā ielikt tur kaķi, lai dzīvnieciņš sasildās. Kaķim dzīve pārāk priecīgi nebeidzās, toties saimniece (ja pareizi atceros dzimumu) saņēma pietiekami daudz naudas, lai viņai pietiktu ne tikai parastajam dzīvošanai nepieciešamajam komplektam, bet arī varētu kaut vai algot cilvēku, kas izskaidrotu viņai visu elektrisko ierīču lietošanas pamācības tādā veidā, lai pat viņa saprastu, kam tās ir, kam nav paredzētas.
Abu iepriekšējo gadījumu gaismā daudzās lietas, kas ierosinātas un uzvarētas pret tabakas ražotājkompānijām liekas pavisam loģiskas un saprotamas. Galu galā- vai tad cilvēkiem pašiem būtu jāsaprot, ka tabaka ir kaitīga, ja jau tabakas izstrādājumu reklāmās redzami tik skaisti cilvēki, kuriem nu noteikti pēc izskata nav nevienas veselības kaites..
Šodien izlasīju par jaunāko tendenci ASV tiesās- advokātu jaunais bizness būs lietas pret uzņēmumiem, kuri tiešā veidā veicina globālo sasilšanu. Šobrīd tiesās ir ierosinātas jau vairāk kā desmit lietas, kurās dažādi uzņēmumi tiek vainoti vairāku dabas katasrofu vai klimata izmaiņu radīšanā. Piemēram, vairāki Misisipi iedzīvotāji vaino naftas un ogļu pārstrādes uzņēmumus, ka tie ir pastiprinājuši viesuļvētras "Katrīna" darbību, kā rezultātā viņi ir palikuši bez mājām.
Eiropā šādas tiesvedības varētu tikt ierosinātas pēc slēpošanas kūrortu īpašnieku iesniegumiem- viņi ļoti tiešā veidā cieš no globālās sasilšanas. Vēl reālāk esot, ka vērsties tiesā varētu 2003.gada lielā karstuma upuru piederīgie. Vienīgi- man gluži neticās, ka eiropiešu tiesneši varētu pieņemt līdzīgus spriedumus kā ASV zvērināto tiesas... Enīvei- jo vairāk šādu lietu, jo interesantāk. :)
Powered by Sviesta Ciba