Vientuļais stepes vilks - Komentāri [entries|archive|friends|userinfo]
Dieva nāve

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Pārtikas grozs. 24. Apr 2008|10:13

goddes
Pieaugs alus cena Doma laukuma kafejnīcās.


Pieaugs alus cena Doma laukuma kafejnīcās
Publicēta: 08:47 24.04.2008.

Rīga, 24.apr., LETA. Šogad kauss alus Doma laukuma kafejnīcās maksās 2,50 latus, šodien raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Kā apgalvo uzņēmēji, viens no iemesliem, kāpēc alus cena jāceļ, ir tas, ka vasaras kafejnīcas maksās divreiz lielāku nodevu Rīgas domei.

Savukārt Rīgas domes amatpersonas uzskata, ka līdz šim nodeva bija neadekvāti zema, tādēļ tā jāpaaugstina. Tagad nodeva būs 34 santīmi par kvadrātmetru dienā.

"Man tas bija pārsteigums, nebijām brīdināti, ka nodeva tā celsies. Ir diezgan smagi - par restorāna "Fīlings" vasaras terasi nāksies maksāt nodevu 26 latus dienā. Vienīgā iespēja, kā "savilkt galus", ir cenu celšana," atzīst SIA "Maroka" komercdirektors Raimonds Ungurs.

Viņam piekrīt SIA "Zilais putns" direktors Vladimirs Barsuks: "Protams, ka būs sliktāk. Jau tā viss ir dārgs un sezona īsa. Dome zina, ka mēs esam iedzīti stūrī, mums jau nav izvēles - vai nu maksā, vai atsakies no šī biznesa."

Kafejnīcā "13 krēsli" Doma laukumā cenas nav celtas divus gadus, bet šogad nekas cits neatlikšot - 0,5 litru kauss alus maksās 2,50 latus, bet tase kafijas - 1,40 latus. Toties "Zilā putna" vasaras kafejnīcā Līvu laukumā cenas būs zemākas, jo tā atrodas uz valsts zemes, par ko šāda nodeva nav jāmaksā.

Latvijas Restorānu asociācijas biedrs, SIA "B-bārs" īpašnieks Armands Mednieks ir sašutis par pašvaldības rīcību: "Nesaprotu, kāds ir pamatojums un kur šī nauda tiks izmantota? Dažiem uzņēmējiem kafejnīca uz ielas izmaksās dārgāk nekā telpās, un tas ir absurds. Pie 16% inflācijas paceļ nodevu par 100% bez jebkādas konsultēšanās ar uzņēmējiem! Man tagad jādomā, vai samazināt vasaras terases platību, jo, ja būs vēsa vasara, maksāt nodevu 1000 latu mēnesī neatmaksāsies. Vasara uzņēmējiem bija vienīgā cerība atlabt no šoka, kādā esam šobrīd."

Viņš prognozē, ka 0,5 litru kauss alus dārgāk par 2,50 latiem nemaksās, bet par cenu paaugstināšanu kopumā domāt nāksies.

Uzņēmēji norāda, ka Rīgas domes noteiktā nodeva nav vienīgais iemesls cenu celšanai. "Dārgāki ir visi produkti. Pirms gada pusotra mēs liellopu fileju pirkām par astoņiem latiem kilogramā, tagad par 18 latiem. Bauskas un Tērvetes alus darītavas arī pacēla cenas, paskaidrojot, ka piecas reizes pieaugusi apiņu cena. Mums ir informācija arī par tūristu skaita samazināšanos, lai arī panikas nav. Cita lieta, ka ir krasi nomainījies tūristu sastāvs - jautrie britu puiši mūsu biznesu Vecrīgā ir krietni sacūkojuši," stāsta Barsuks.

Mednieks atzīst, ka piegādātāji pacēluši cenas praktiski visiem produktiem, arī maksa par elektrību un citi maksājumi nemitīgi aug. Alus cenu kafejnīcu īpašnieki ceļ visstraujāk, jo pēc tā vasarā ir lielākais pieprasījums. Tomēr tirgotāji cenu kāpumu plāno krasāk nekā ražotāji.

AS "Agrofirma Tērvete" alus darītavas vadītāja Anita Krāģe laikrakstam apliecināja, ka alum cena pieaugusi - ja līdz šim par litru prasīja 1,12 latus, tad tagad cena ir diferencēta - 1,30 lati par litru, ja maksā skaidrā naudā, un 1,40 latu par litru, ja maksā ar pārskaitījumu.

SIA "Bauskas alus" savu produkciju pārdod par diferencētām cenām atkarībā no līguma nosacījumiem, cena svārstās starp 0,85 un 1,10 latiem par litru, pastāstīja "Bauskas alus" rīkotājdirektors Vladimirs Barskovs. Viņu neizbrīna uzcenojums vasaras kafejnīcās, jo to ierīkošanas izmaksas ir augstas.

"Mums piedāvāja veidot vasaras kafejnīcu Stacijas laukumā ar noteikumu, ja tajā investēsim 25 000 latu. Mūsu uzņēmums to nevar atļauties," norāda Barskovs.

Nodeva, kāda tā bija pērn, ir pat ļoti maza - 17 santīmu par kvadrātmetru dienā, uzskata Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors Ervīns Labanovskis. Viņš apgalvo, ka notikušas pārrunas ar uzņēmējiem.

"Šī nodeva jāmaksā tikai tiem uzņēmējiem, kuru vasaras kafejnīcas atrodas uz pašvaldības zemes - visas Rīgas mērogā tā ir katra ceturtā kafejnīca, Vecrīgā gan katra otrā," uzsver Labanovskis.

Jaunā nodeva - 34 santīmi par kvadrātmetru dienā - jāmaksā tikai vēsturiskajā centrā esošajām kafejnīcām, citur maksa ir zemāka. Rīgā noteiktas četras zonas, atbilstoši kurām pēc speciālas formulas rēķina nodevas apmēru.
LETA

24.04.2008
Link Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.