Ehhh. Vikipēdijā aprakstītais veids ir veids, kā šokolāde tiek ražota rūpnieciski-masveidā.
Bet tradicionālais veids ir kad pupiņas, kas tiek izņemtas no kakao pāksts, tiek atdalītas no čaulas, jeb apvalka un tad svaigā veidā (neapgrauzdētā veidā- apgrauztējot šīs pupiņas zaudē daļu no vērtīgajām uzturvielām) sasmalcinātas ar piesta palīdzību, kā rezultātā tiek iegūts kakao pulveris ar visām tā vērtīgajām uzturvielām, kuram klāt tiek pievienotas vēl citas sastāvdaļas, lai pagatavotu šokolādi. Netradicionāls un ātrs veids būtu šīs pašas neapgrauzdētās un no čaulas atdalītās pupiņas samalt kafijas dzirnaviņās.
Man gan jāatzīst, ka konkrētais kakao pulveris, kas atrodas manās mājās ir "Laima" attaukotais kakao pulveris, kuru nopirka mana mamma priekš saldumu gatavošanas un kurš visdrīzākais ir iegūts jau tevis jeb vikipēdijas aprakstītajā karsēšanas procesā. Bet pirms pāris gadiem es sencim uz Ziemassvētkiem biju uzdāvinājusi pašas gatavotu 25cm platu, 15 cm garu un 1c biezu šokolādes tāfeli, kurai es tieši izmantoju no svaigām un bioloģiski audzētām kakao pupiņām sasmalcinātu pulveri+auksti spiestu nerafinētu kokosriekstu eļļu+mandeļu skaidiņas+nerafinētu tumšo niedru cukuru (tas ir cukurs kurā atšķirībā no baltā rafinētā cukura ir saglabāta melase, kurā ir atrodamas cilvēka organismam vērtīgās minerālvielas). Jāsaka, ka šī pašas gatavotā šokolāde ne tuvu nestāv klāt vairākumam šokolādes, kas nopērkamas veikalos, kuru gatavošanai sastāvdaļas iziet cauri dažādiem apstrādes procesiem, lai ilgāk saglabātu tā derīguma termiņu un plus šīm šokolādēm tiek pievienotas vēl visādas organismam kaitīgas vielas, bet tajā es neiedziļināšos, savādāk visu nakti varēšu rakstīt šo jau itin garo komentāru =)