evergreen - Komentāri

23. Feb 2004

[info]parazits

22:14

Vienā apraksta modelī tā ir izlaidība pavisam noteikti, citā - varbūt, bet vēl kādā - izlaidības vispār nepastāv. Kuru aprakstu situācijai izvēlēties nav tik daudz jautājums indivīdam, drīzāk indivīds JAU lieto kādu modeli, kura ietvaros saprot zināmas rīcības vai īpašības kā izlaidību. Grūti, protams, ja tev šī cilvēka attieksme ir svarīga, bet vienlaikus viņa aprakstam nepiekrīti.

Dzīve visus piespiedīs. Vai varbūt mēs piespiedīsim dzīvi? Nezinu, kā tur īsti, bet ir skaidrs, ka pamatmehānismi sabiedrībā ir varas attiecības, ekonomiskās attiecības utt., no kuru viedokļa pats nelabākais, kas var būt, ir prātojoša, neizlēmīga, traģiska un neefektīva būtne, kas nespēj pildīt šiem mehānismiem imanentās prasības, kas gan nekur it kā netiek uzskatāmi eksplicētas. Lai nu kā - "dzīve piespiedīs" nozīmē to pašu, ko "vajadzēs iztikas līdzekļus". Un tos cilvēks nesagādā pats, bet tie tiek viņam piešķirti par kādu, citiem izdevīgu vai patīkamu funkciju pildīšanu. "Dzīve izmācīs" ir triviāls izteikums, taču par nožēlu no prakses viedokļa ņemot - patiess.

Vārdos neskan muļķīgāk. Vai varbūt arī skan. Bet vārdi ir tie, kas paši sevi ved. Un cilvēks runāt mācās visu mūžu. Citi gan aprobežojas diezgan agri. Taču, kas gan tavuprāt ir filosofija, ja ne, galvenokārt, māka/mācīšanās runāt par pasauli?

Ilūzija ir tad un tikai tad, kad par šo dievu nav jārunā, kad viņš nav jāmeklē, kad viņš, subjektīvi ņemot, IR. Pretējā gadījumā tā ir tikai ilūzija par (kādas citas) ilūzijas iespējamību.

Dievs ir bijis. Vismaz kā ilūzija. Daudzi dievi ir bijuši. Vieni kā transcendentāli pasauli iekārtojoši pirmprincipi, citi kā pasaulē organiski iederīgi spēki. Jā, dievs ir miris. Bet ne visur un ne visiem. Ne visur kādam ir bijis jāstājas dieva vietā, citur/citiem dieva vieta joprojām ir pilna. Ieklausies, tronī sēž jēgas garants.

Parazits.Nr.3.suic

Read Comments

Reply:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.