cycle

18. Oktobris 2009

23:45 - Bus taču viss kārtībā, vai ne?

Man pēdējā laikā tā šķiet. Par spīti ziņām, par spīti nacionāla mēroga depresijai. Man šķiet, ka valsts drīz sāks atkopties un šoreiz varbūt neuzkāps uz tā paša grābekļa, kur pirms tam - Vispirms tērēt, tad domāt, kā to apmaksāt. Protams, būs pagrūtāk, jo nāksies daudz ko atjaunot, slimnīcas, skolas. Un arī - gudri atjaunot, jo par skolām ir taisnība, mums skolēnu skaits samazinās un lielu daļu resursu tur noēd darbaspēks un administratīvas izmaksas.

Es ceru redzēt to, ka Latvijā būs 3 nozares - Ražošana, IT un loģistika. Pamatojums ir vienkāršs: Ražošana, vēlams tehnikas, ir mūsu asinīs, nav taču jāpiemin VEF utt? Sāksim pa mazam un tad jau sakārtosies viss, galvenais radīt ražošanai izdevīgus apstākļus, jo šodienas nodokļi nogalina godīgus uzņēmējus. IT - ar ko mēs sliktāki par igauņiem? Mums ir daudz labu programmētāju, daudz labu ideju. Tas pats draugiem.lv jau sen darbojas dažādās citās valstīs, dažās mazāk izdodas, dažās vairāk, piemēram Ungārijā. Tā ir nozare, kur nav nepieciešams mežonīgs kapitāls, risks ir krietni zemāks, taču peļņa var būt diezgan iespaidīga. Un atkal ir nodokļu jautājums - IT vairāk kā jebkura cita nozare var piereģistrēties zem citas valsts karoga. Un daudziem valdībā nav ne mazākās sapratnes par šo nozari, jo tā nav taustāma. Daudziem valdības paaudzes cilvēkiem tā šķiet "pasēdēšana pie kompja, nu kas tur..." Tā kā es par IT zinu stipri vairāk kā par ražošanu vai loģistiku, es pat varu pasvītrot dažus ieteikumus:
* sakārtot izglītību - jo daži profesori māca šādus priekšmetus no 2001. gada grāmatām, taču IT attīstās ļoti strauji un nepieciešams mācībspēks, kas regulāri seko līdzi un māca pēc jaunākajiem standartiem nevis veciem, jau aizmirstiem. (aha, LU kaunies)
* sniegt nodokļu atlaides jauniem uzņēmējiem, izmantot Eiropas Savienības fondus, atbalstīt. Jo atbalstīja zemniekus, kam kapitāls ir diezgan augsts nepieciešams, 40 000 Ls par traktoru utt. IT ir nepieciešama ideja, plāns, programmētāji, mājīgs birojs, vairāki datori un regulāra projekta vadīšana. Izmaksas nav tik lielas.
* izglītot sabiedrību par šādu nozari, lai tiešām nebūtu tas stereo-tipiskais "nu tās jau tās kompju lietas", nudien lielai daļai sabiedrības ir ļoti zema izpratne un dažkārt šķiet, ka daļa domā, ka tas pats no sevis rodas.

Labi, pietiks par IT, tagad par loģistiku. Loģistika ir trešā nozare, taču pat varētu teikt, ka tā ir viena no svarīgākajām. Un diemžēl šeit ir visdziļākie klupšanas akmeņi - mēs esam izdevīgā pozīcijā, dzelzceļš uz Krieviju un vairākas ostas. Milzīgs potenciāls izveidot dziļu sadarbību ar Krieviju un pelnīt no kravu pārvadājumiem no Krievijas uz Eiropas savienību. Kuģis un vilciens ir lētākie pārvadājumu veidi. Ušakovs ar Šleseru jau kaut ko tādu bīda, tiesa, otrajam es ne īsti uzticos. Bet te ir sabiedrības pretestība - nē, nē, ar Krieviju nē, tikai ne to. Piekrītu, Krievija mēdz būt riskanta, tikko neiepatiksies kāds mūsu izgājiens, sāksies gājieni, ka nevedīs cauri Latvijai. Pirmkārt, uzlabojot infrastruktūru starp mums un Krieviju mēs varam iegūt situāciju, ka esam vajadzīgi viņiem. Jo viņiem savu produkciju ir kaut kur jāliek. Otrkārt, nu nevajag lāci raustīt, tādus Dobeļa "turi muti okupant" gājienus vajag savaldīt, jo tas nudien nav pareizi un izskatās pēc bērnudārza. Bizness ir bizness un ja nācija grib būt turīga, strādāt, tad ir jāskatās, kā radīt šīs darbavietas.

Protams, valdība nerada darbavietas (ja neskaita administratīvo aparātu, kuru vel var mazliet samazināt), bet valdība var izveidot biznesam piemērotu vidi un veidot saites ar biznesa partneriem - piemēram Krieviju. Jo valdība ir valsts seja un pēc tās daudz ko var spriest. Ja finanšu ministrs ir "nasing spešal", tad arī nopietni uzņēmēji šeit neveidos neko.
Powered by Sviesta Ciba