Pēteris Caune
 
[Most Recent Entries] [Calendar View] [Friends View]

Friday, June 22nd, 2007

    Time Event
    5:02p
    Kā mūsu acis redz krāsas

    Par to, kā mūsu acis redz krāsas. Ziņas smēlos pa daļai no P. Ķikusta datorgrafikas semināriem, pa daļai no vikipēdijas. Varbūt kādam būs interesanti. Ak, un jācer, ka es nesastāstu pārāk lielas muļķības. Ja kur kļūdos, lūdzu labojiet.
    Iemesls, kāpēc šo rakstu, ir lai pakutinātu smadzenes, atgādinātu par jēdziena ‘krāsa’ abstraktumu. Pie krāsām ir tā pierasts, ka var šķist, – krāsas, tās ir tā kā tādas vērtības pašas par sevi. Bet izrādās, patiesībā, there is no spoon, smadzenes lieto krāsas lai reprezentētu dažādus elektromagnētiskā starojuma spektrus. Zinātnieki min, varbūt sikspārnis “krāsainu” “redz” savu ultraskaņas atbalsi.

    Elektromagnētiskie viļņi. Ir visādi elektromagnētiskie viļņi. Tos iedala pēc viļņa garuma vai frekvences. Viļņa garums un frekvence ir apgriezti proporcionāli, jo lielāka frekvence, jo īsāks viļņa garums un otrādi. Iedala – gamma stari, rentgena stari, ultravioletais starojums, redzamā gaisma, infrasarkanais starojums, mikroviļņi, radio viļņi. Visi dzirdēti, vai ne, ar rentgena stariem bildē kaulus, infrasarkanais starojums pazīstams arī kā siltums, mikroviļņos raida mobīlie un WiFi, radioviļņos raida radio un TV. ... tālāk ... )

    << Previous Day 2007/06/22
    [Calendar]
    Next Day >>

Paviānu štelles   About Sviesta Ciba