black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2024-05-20 14:24:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pavisam piemirsu - vēl viena ziņa no Skotijas.



Domāju, ka varbūt - kā jau šad tad mēdz gadīties - virsraksts ir pārspīlējums. Izslēgšanai par pamatu ir bijusi 8 punktu deklarācija, kuru daži partijas biedri atļāvās sastādīt un parakstīt.

Lai uzzinātu, kas tad tajos 8 punktos bija minēts, atļāvos atrast un uz ātru roku pārtulkot šo deklarāciju

1. Sievietes un meitenes tiek pakļautas diskriminācijai, kas balstīta viņu dzimumā, tādēļ dzimums Vienlīdzības Aktā (2010) ir aizsargājama īpašība.

2. Dzimumā balstīta valoda ir vitāli svarīga, lai šo apspiešanu identificētu, kā arī sievietēm un meitenēm viņu cieņas, drošības un veselības labā ir tiesības lietot valodu, kas atsaucas tieši uz sieviešu anatomiju.

3. Dzimums nedrīkst būt sajaukts ar dzimti. Dzimums ir bioloģiska realitāte, kura ir bijusi par iemeslu sieviešu apspiešanai.

4. Sievietēm un meitenēm ir tiesības saglabāt savu Vienlīdzības Aktā 2010 minēto, dzimumā balstīto aizsardzību, ieskaitot tikai sievietēm paredzētās vietas - tādas kā ģērbtuves, slimnīcu palātas, sanitārie pakalpojumi un guļamtelpu nodrošinājums, sieviešu patversmes, hosteļi un cietumi. Sievietēm ir tiesības atteikt savu piekrišanu no vīriešu klātbūtnes šajās vietās, kā arī atteikties no vīrieša kā pakalpojumu sniedzēja, kad šie pakalpojumi ietver mazgāšanu, apģērbšanu un konsultēšanu.

5. Sievietēm un meitenēm ir tiesības uz aizsardzību pret jebkādu diskrimināciju: tiesības uz ticības brīvību, izteiksmes brīvību un pulcēšanās brīvību. (Articles 7, 18, 19 and 20 of the UN Universal Declaration of Human Rights).

6. Sievietēm un meitenēm ir tiesības kā dzimumam pašorganizēties, veicot dažāda veida kultūras, atpūtas, sporta, izglītības un politiskās aktivitātes.

7. Lesbietes pēc definīcijas ir sievietes, kuras piesaista sieviešu dzimums un viņas drīkst veidot sev telpu, balstoties uz šo definīciju.

8. Sievietēm un meitenēm ir tiesības apspriest politiku, kura viņas ietekmē, netiekot nozākātām, vajātām un iebiedētām.

*

Diezgan drausmīgi punkti, par tiem ir ne tikai jāizmet no partijas, bet cilvēkiem, kas šo deklarāciju parakstīja ir jābūt policijas uzskaitē, kā arī viņiem ir jāaizliedz vispār jebkad piedalīties politikā.

Ja nopietni, tad te ir viens svarīgs, noklusēts punkts - šādai pašorganizācijai ir jābūt atļautai arī vīriešiem. Nesen uzmanības lokā bija nonācis Garrick Club, kurā ilgstoši biedri drīkstēja būt tikai vīrieši. Stīvens Frajs, Stings un vēl daži piedraudēja, ka no kluba izstāsies, ja tas savus noteikumus nemainīs. Frajs un Stings iestājās klubā labi zinot tā noteikumus un ir bijuši tā biedri jau vairāk kā desmitgadi. Kāpēc viņi stājās šai klubā, ja viņiem tā noteikumi nebija pieņemami? Vai viņi visus šos gadus nepamanīja, ka tur nav sieviešu, vai tā bija pēkšņa, šokējoša atskārta kā zibens spēriens? Visdrīzāk, ka viņi vienkārši seko līdzi trendam un demonstrē savu jauniegūto inkluzivitāti. Lai nu kā, klubs savus noteikumus mainīja un soctīklos jau bija redzami attēli ar kādu kluba jauno biedreni.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?