black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2023-11-25 14:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry




Var nepatikt uzraksts uz 2. vietas ieguvējas krekla, bet tā ir taisnība, viņa, atšķirībā no pirmās vietas ieguvēja, ir sieviešu čempione. Pēc tam vēl neskaitāmas sievietes ir zaudējušas savas pozīcijas sportā vīriešiem un nav uzdrošinājušās par to runāt, jo tas nozīmētu viņu karjeras beigas. Pēdējos gados tas pamazām mainās. Svaigākais notikums par kuru lasīju pirms dažām dienām ir no Anglijas, kur 30 gadīgs vīrietis, kurš uzskata sevi par sievieti spēlēja sieviešu futbola komandā kopā ar 16 un 17 gadīgām meitenēm, viņš salauza vienas meitenes kāju un viņas attiecās ar viņu turpmāk spēlēt. Tāpēc viņš pameta komandu un draud sūdzēt tiesā par diskrimināciju.

Kur šajos gadījumos vajadzētu atrasties mūsu empātijai? Vai mums vajadzētu just līdzi vīriešiem, kuriem, lai viņi sajustos kā savi 'autentiskie es', ir sportā jāsacenšas ar sievietēm? Vai arī mums vajadzētu izjust empātiju pret sievietēm, kurām ilgu laiku profesionālais sports bija vispār liegts, bet, kopš tas ir noticis un viņām ir pašām sava kategorija, tagad nākas pabīdīties malā, lai savas pozīcijas atdotu vīriešiem? Vai upuris ir 30 gadīgais vīrietis, kurš salauž meitenei kāju, vai meitenes, kurām ar viņu jāspēlē?

Būtu labi, ja varētu nerunāt par empātiju hierarhijām, bet vienkārši rīkoties saskaņā ar veselo saprātu, bet 'veselais saprāts' ir kļuvis gaužām neaktuāls.

Kāds ir iemesls, kāpēc sievietes nevēlas sacensties ar vīriešiem vai kāpēc daudzi uzskata, ka tas ir negodīgi? Iemesls ir gaužām vienkāršs - jo vīrieši un sievietes ir fiziski atšķirīgi, vidēji vīrieši ir ātrāki un spēcīgāki. Vīrieši atkal un atkal pārsit rekordus sieviešu kategorijā, tai pat laikā sievietes, kuras identificējas kā vīrieši, nepārsit rekordus vīriešu kategorijā un bieži vien pat paliek sacensties turpat sieviešu kategorijā saprotamu iemeslu dēļ.

Iemesls pretestībai pret šo visu nav - lai vai cik ļoti kādam gribētos to te piesiet - uzskats, ka visiem vīriešiem ir jābūt vīrišķīgiem un sievietēm sievišķīgām un ka īstās sievietes ir tikai sievišķīgas - pilnīgas muļķības. Sievietes ir visādas - gan vīrišķīgas, gan sievišķīgas, gan apaļīgas gan kalsnas, pilnīgi dažādiem raksturiem un vēlmēm, taču vienīgā lieta, kas viņas visas kā grupu vieno ir viņu sievišķais dzimums.

Iemesls pretestībai, kā es to redzu, ir sekojošs: lai gan tiek apgalvots, ka dzimums un dzimte ir atšķirīgi jēdzieni, tie tiek nepārtraukti putroti. Sportā ir vīriešu un sieviešu kategorijas, taču sieviešu kategorijā var piedalīties vīrietis ar sieviešu dzimtes identitāti, kāpēc? Sportā kategorijas ir pēc dzimumiem, savādāk šīm kategorijām vispār nav jēgas. Tad vēl ir, piemēram, aptaujas, kurās jāatzīmē vai tu esi: a)female b)male c)non-binary Taču male and female ir empīriskas dzimumu kategorijas, bet non-binary ir dzimtes kategorija, kurai nav nekādas fiziskas realitātes. Medicīna: ar fiziskām slimībām sirgst fiziski ķermeņi, vīriešu un sieviešu fizioloģija atšķiras, tāpēc tiem mēdz būt atšķirīgas slimības. Bet tiek teikts, ka ar dzemdes vēzi slimo gan sievietes, gan transvīrieši, gan non-binary - atkal tiek jauktas kategorijas. Vīrietis vēlas, lai viņu izmeklē ginekologs, ginekologs atsaka https://www.thetimes.co.uk/article/french-gynaecologist-trans-woman-transition-gender-89lb5k0pl

Nereti tiek apgalvots, ka pretestība nāk no galvenokārt patraiarhālajiem kristiešiem un tradicionālo vērtību aizstāvjiem. Literatūrai, kas krtitizē šo strāvojumu bieži vien autores ir lesbietes. Nesen noskatījos Ričarda Dokinsa (kurš, kā zināms, ir evolucionārais biologs un caur un cauri ateists) video par šo tēmu, kurā bija daži labi punkti. Viņš salīdzina šo strāvojumu vai ideoloģiju ar reliģiju. Piemēram:

"Dogma that makes no sense to anyone outside, but which resonates perfectly with cult insiders"

Var, protams, kritizēt Dokinsa uzskatus par kristietību un garīgumu vispār, bet šajā gadījumā es tikai vēlos norādīt, ka zinātnisks pasaules skatījums un dzimšu ideoloģija ir viens otru izslēdzoši. Šī ideoloģija vai, kā to dēvē Dokinss - jaunā, kultiskā reliģija drīzāk spraucas zinātnē, lai tās principus sagrautu un pārveidotu pēc saviem ieskatiem.

https://www.youtube.com/watch?v=cubkdBuvJAQ


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?