Par basketbola leģionāru ierobežojumu domājot

Jan. 11., 2009 | 01:44 pm

Teorētiski uz preču apriti attiecina ļoti līdzīgu kritēriju kā uz brīvu darbaspēka kustību.

24.-32. rindkopa

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:61995J0265:LV:HTML

24 Lai noskaidrotu, vai Komisijas celtā prasība ir pamatota, vispirms ir jāatgādina, ka preču brīva aprite ir viens no Līguma pamatprincipiem.

25 EK līguma 3. panta c) punkts paredz, ka, lai sasniegtu 2. pantā izvirzītos mērķus, Kopienas darbība paredz iekšēju tirgu, kurā visas dalībvalstis atceļ šķēršļus cita starpā brīvai preču apritei.

26 Atbilstoši EK līguma 7.a panta otrajai daļai iekšējais tirgus aptver telpu bez iekšējām robežām, kurā saskaņā ar Līgumu ir nodrošināta preču brīva aprite.

27 Šis pamatprincips ir īstenots ar Līguma 30. un turpmākajiem pantiem.

28 Līguma 30. pants it īpaši paredz, ka dalībvalstu starpā ir aizliegti importa kvantitatīvie ierobežojumi un citi pasākumi ar līdzvērtīgu iedarbību.

29 Šī norma, ņemot vērā apstākļus, kādos tā ir pieņemta, ir interpretējama tādējādi, ka tās mērķis ir likvidēt visus tiešos vai netiešos, esošos vai potenciālos importa plūsmas šķēršļus Kopienas iekšējā tirdzniecībā.

30 Tāpēc Līguma 30. pants, kas ir būtisks instruments, lai izveidotu tirgu bez iekšējām robežām, aizliedz ne tikai valsts īstenotus pasākumus, kas paši ierobežo tirdzniecību starp dalībvalstīm, bet var attiekties arī uz gadījumiem, kad kāda dalībvalsts nav veikusi nepieciešamos pasākumus, lai novērstu šķēršļus, ko preču brīvai apritei nav radījusi pati valsts.

31 Tas, ka kāda dalībvalsts atturas no rīcības vai ka attiecīgā gadījumā tās veiktie pasākumi nav pietiekami, lai novērstu preču brīvas aprites šķēršļus, kas tās teritorijā radušies privātpersonu darbību, kas vērstas pret citu dalībvalstu izcelsmes produktiem, dēļ, kavē Kopienas iekšējo tirdzniecību tieši tāpat kā aktīva rīcība.

32 Tādējādi 30. pants paredz, ka dalībvalstis ne tikai nedrīkst pašas pieņemt tādus tiesību aktus vai rīkoties tādā veidā, kas varētu traucēt tirdzniecību, bet, ņemot vērā 5. pantu, tām ir arī jāveic visi nepieciešamie un piemērotie pasākumi, lai to teritorijā tiktu ievērota šī pamatbrīvība.

Ar šādu pamatojumu
TIESA
nospriež:
1) neveicot visus nepieciešamos un samērīgos pasākumus, lai privātpersonu rīcība neradītu šķēršļus augļu un dārzeņu brīvai apritei, Francijas Republika nav izpildījusi pienākumus, kas izriet no Līguma 30. panta kopā ar Līguma 5. pantu un no lauksaimniecības produktu tirgu kopīgās organizācijas;

__________
Šajā brīdī ASK Rīga sarosās, jo pagājušā gada finālos/pusfinālos Eiriks Senderss, jeb kā Latvijā iegājies viņu dēvēt - Aeriks Sanderss, nevarēja iziet laukumā tieši tādu (nu labi, tikai "ļoti līdzīgu") ierobežojumu dēļ...
Tātad - ja viņa vietā esošais Pavičs būtu no Baltijas, tad limits nebūtu sasniegts. Viņš ir no Slovēnijas, kas nejauši ir ES dalībvalsts.. un viņu ieskaitīja ierobežojumos.

Nu labi, Latvijas čempionāts nav atklātais, tāpēc drīkst prasīt, lai nav pilns ar ārzemniekiem.
Eiropas futbola lielajos čempionātos (Eng, Ita, Spa, Ger) it kā visus ES pilsoņus met vienā valstī. Tie ir nacionāli čempionāti.

Viennozīmīgi - pagājušā gada LBL nolikums ir ļoti šaubīgs (jo lietuviešus un igauņus izdalīja īpaši). Šogad šī kļūda ir mazliet izlabota, jo ir vietējie un pārējie.

Links | ir doma | Add to Memories