cik nēģerus atļaut?

Okt. 2., 2008 | 09:53 pm

Gandrīz katrs varētu prast kritizēt citus.
Daļa no viņiem prastu kritizēt konstruktīvi. Konstruktīvi kritizēt.
Daļa mācētu arī piedāvāt savu risinājumu :]

Mēģināšu patēlot gudro un pameklēt risinājumu viesspēlētāju skaita risinājumam.

1) Katrā klubā, kas spēlē par Latvijas basketbola līgas čempionu titulu, būtu jābūt vismaz pusei latviešu. Tas ir, ja komandā ir 8 spēlētāji, tad vismaz 4 latvieši. Ja ir 12, tad vismaz 6 latvieši. Teorētiski šāda "vismaz 50%" sistēma varētu novest pie tā, ka viens klubs paņem 20 spēlētājus, no kuriem puse būtu latvieši. otra puse - ārzemnieki. desmit ārzemnieki. Tāpēc "vismaz 50%" būtu jākombinē ar kādu citu limitu. Piemēram, komandā nedrīkst būt vairāk par 12 spēlētājiem.

tālāk) bet ja pieturētos pie ārzemnieku ierobežojuma skaita tiešā veidā, tad būtu jāpapēta ārzemju pieredze. Un ņemot vērā, ka Latvijā ir unikāla situācija.

paņemsim NBA. http://www.nba.com/players/int_players_0708.html
76 ne-amerikāņi. NBA ir ~300 spēlētāji. 30*15 pat 450 teorētiski sanāk būtu maksimums. bet pierasts, ka ir aptuveni 300, mazliet virs 300 NBA spēlētāji. Ja ir 300 spēlētāji, tad 25% ir ārzemnieki. Teorētiski, ņemot no maksimālā iespējamā, ~17%. tātad katrā komandā 2,55 ārzemnieki. dažās divi, dažās trīs, dažās viens, dažās četri, utt.
Aprēķins vienkāršs - noapaļojot ir 3 ārzemnieki. Un tas ir ASV ar lielām basketbola talantu rezervēm. cik Latvijā bija limits? pieci? tikai matemātiski Latvijā ir 100 reižu mazāk iedzīvotāju, tāpēc teorētiski 300 ārzemnieki būtu pieļaujami. bet paņemam, ka pusei jābūt LV - max 6 ārzemnieki. NBA katrs piektais ir importēts.

nākamais faktors - cik latviešu "stādiņi" ir dzīvotspējīgi, salīdzinot ar amerikāņu norūdītajiem gangsteriem? NBA nav vajadzīgi limiti, jo dabiski vietējā sistēma ir spēcīga.
cik spēcīga ir Latvijas sistēma? ja paskatās uz 2008. gada izlasi, tad lielu daļu sastāva var meklēt kāda pirms kāda laika "eksistēt pārstājuša" kluba sastāvā. tātad liels vairums nāk no viena "avota". ASV, NBA draftā, ir liels notikums, ja no vienas universitātes vai vidusskolas ir vairāk nekā daži. Latvijā gandrīz visi nāk no vienas vietas... kas notiktu, ja šis avots nebūtu, un ja būtu bez limita ārzemnieki?

vēl jāpadomā par atbilstošu ciparu, jo ļaujot vājiem spēlētājiem spēlēt savā starpā, izaugsme ilgtermiņā patiešām var būt ļoti ilgā termiņā... teiksim, 10+ gadi. tas ir, ja nākotnē būtu avoti, kas vispār kaut kādus individuāli spējīgus spēlētājus sagatavotu.

jā, es runāju par Skonto 2003. Par Valdi Valteru.
Bet no otras puses saprotu, ka spiediens pārāk ierobežot ārzemnieku skaitu arī nav labs. Valters, protams, grib, lai vēl viņa dzīves laikā izaugtu kaut kādi labi basketbolisti. mazliet egoistisks mērķis ;) bet kas tur slikts? vai ir kāds labāks?

Nenads Trajkovičs, patiesībā.

P.S. J-will retired!

Links | ir doma {4} | Add to Memories