baskaajis - Grāmatelīte ienācās... [entries|archive|friends|userinfo]
baskaajis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Grāmatelīte ienācās... [25. Feb 2004|20:07]
Sen man nav bijis tā, ka, kaut ko izlasot, gribas to kārtīgi izlamāt. Nesen gadījās pašķirstīt Удар Русских Богов. Pat pēc tā svārstījuma par homoseksuālo Jēzu, citplanētieti Ehnatonu, žīdu-masonu sazvērestību, etiopiešu priesteru pēcteci Puškinu un Ļeņina žīdu vectēvu-dedzinātāju es negribēju lamāties. Bet nu tas laiks ir pienācis. Piecpaddsmit minūtes pašķirstot grāmatu, es guvu spilgtu iespaidu par šīs grāmatas sižetu, stilu un jēgu. Un tagad es to gribu izgāzt uz citiem.



Inga Karlštrēma "Zem viena lietussarga", R:Atēna, 2004.

Fakti:
1) autore ir 1987. gadā dzimusi latviete (tas ir 16 gadus veca);
2) grāmata ir viņas pirmā (protams);
3) tas ir romāns vēstulēs (oriģināli);
3) tā ir par e-mīlestību;
4) pirmo.

Tas vien jau izsaka gandrīz visu. Bet vēl ir ģeniālais stils. Ģeniālais stils īpaši spilgti izpaužas rakstnieces pašas iespraudumos starp vēstulēm. Nevaru atturēties no neliela citāta: "Lote gulēja gultā un skatījās griestos. Īstajā, reālajā dzīvē nekas smaida vērts nebija noticis, bet viņa smaidīja. Viņa sev jautāja: "Kā var iemīlēt cilvēku tikai caur vārdiem?" Bet laikam viņa mīlēja viņu par to uzmanību, ko viņš viņai veltīja. Varbūt!" Kāda urbānā vientulība! Kāda cilvēka iekšējās pasaules pašpietiekamība! Kādi intertekstuāli citāti (un vārds tapa miesa)! Kāds pasaules dualitātes atspoguļojums! Kādas šaubpilnas ciešanas! Kāds nevarīgas, nogribējušās pubertātes murgs!
Visa grāmata sastāv no meiliem un SMS. Iespraudumi kopā savācas pāris lappušu garumā. Bet tad meili arī ir kvalitatīvi. Mūsu sieviešu dzimtes varone (par sievieti viņu tiešām nenosauksi) raksta ar daudzpunktiem. Lielā skaitā. Pēc katra otrā teikuma. Ja ne pasaulē, tad noteikti Latvijā šai grāmatai noteikti pieder rekords daudzpunktu ziņā. Es neatceros, kurš teica, ka jo vairāk rakstiniekam daudzpunktu, jo sliktāks rakstnieks, bet varbūt tas bija Ziedonis.
Desmit minūtes lasot cibu par šo pašu tēmu var atrast labākus literārus darbus. Interesantākus un patiesākus. Rukšānes murgus vismaz bija interesanti lasīt kā wannabe postmodernu porneni, bet šī grāmata ir tik nožēlojama, ka tur nav pat par ko ņirgāties. Tā nav pietiekami stulba, lai būtu interesanta. Tā ir vienkārši garlaicīga. Bet moderna tāpēc, ka virtuāla.
Ā, sižets? Cik nu sapratu 15 minūtēs: sabojāšu prieku tiem dīvainīšiem, kas vēlējās lasīt, un pateikšu, ka beigās viņa Mīlestībā Viļas, jo Vīrietis (t.i., otrs nogribējies pusaudzis) viņu pamet. Un viņa kopā ar Vīrieša Māti (šajā punktā es tomēr aprēcos) izlemj, ka visi Vīrieši ir Maitas. Bet joprojām Mīl.
Linkklabināties

Comments:
From:[info]alt
Date:25. Februāris 2004 - 21:08
(Link)
eu ideja nav slikta mosh man arii kaut ko shaadu izdomaat...
sarakstiit
daudzpunktu daudz..

veestuju arii sizjets arii zemee naf metams

sauksim es un mani viirieshi :P

labi labi es te tikai kjeemojos
From:[info]darkspirit
Date:25. Februāris 2004 - 22:01
(Link)
:D radās ideja pašķirstīt šo murgu... jo neko tādu redzējusi neesmu.
p.s. kad tiks izdota mana grāmata (1985gadā dzimusi) varēsi pakritizēt arī to... drīz pirmās 12lpp būs pieejamas visiem mājas lapā... :P
romāns dienasgrāmatas stilā (arī oriģināli :P)
[User Picture]
From:[info]baskaajis
Date:26. Februāris 2004 - 19:58
(Link)
Ja gribi vari dabuut palasiities. Bet nu sviesc pamatiigs, sentimentaalas pusaudziites dveesles saapes.
[User Picture]
From:[info]aku
Date:26. Februāris 2004 - 10:20
(Link)
droshi vien buutu interesanti kaadu briidi palasiit, jo taa vareetu daudz pastaastiit par vidusmeera tiinju meiteni, un par to ko vinja domaa, galu galaa ko vinja pati ir lasijusi, vai uzzinaajusi.
buutu interesants zinaatniski peetniecisks darbs:)
patiesiibaa bez iespraudumiem noteikti buutu pavisam lasaams darbinjsh iipashi, ja vel vinja buutu apraxtijusi visu vienkaarshaa: staastu kaa ir garaa. teixim reaalu savu piedziivojumu.savas veestules, savas sms.
tomeer apskauzhu cilveekus, kas maak uzraxtiit graamatu, es visu parasti pasaku chetraas rindinjaas, un tad man vairs nav ko teikt:)
[User Picture]
From:[info]kreiza
Date:25. Marts 2004 - 04:12
(Link)
Nesatraucies- pēc pusgada varēsi padarboties ar CTRL+C un CTRL+V un būs Tev romāns- dienasgrāmata:)))
From:[info]jerrym
Date:4. Aprīlis 2004 - 03:15
(Link)
Hm, interesanti. Es par Udaru.
From:[info]jerrym
Date:4. Aprīlis 2004 - 03:37
(Link)
Kas attiecas uz virtuālo - nobeigums tiešām ierēcina.
[User Picture]
From:[info]nekurzeme
Date:1. Jūlijs 2004 - 14:09

Cool!

(Link)
Izgaz to uz mani!!!
From:[info]alt
Date:22. Jūlijs 2004 - 02:45
(Link)