aivars_liepa

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
04:18 pm: Tiesas vienošanās kopsavilkuma jaunākā versija: Prasību iesniegšanas/atteikšanās termiņš ir 2009. gada 4. septembris.
Ja esat grāmatas autors, izdevējs vai cita persona, kurai pieder autortiesības uz grāmatu vai citiem rakstu darbiem,
kolektīvās prasības rezultātā panāktā vienošanās attiecībā uz Google grāmatu un citu rakstu darbu pārpublicēšanu un izmantošanu var ietekmēt arī jūsu tiesības.



Personām ārpus Amerikas Savienotajām Valstīm: Šī vienošanās var attiekties arī uz jums, jo tā aptver ASV noteiktās autortiesības uz grāmatām, kas izdotas ārpus ASV. Ja jums pieder šādas tiesības uz grāmatu vai grāmatā publicēto materiālu, šī vienošanās jums būs saistoša, ja vien savlaicīgi neatteiksieties no tās.
Autori un izdevēji iesniedza kolektīvo prasību tiesā, izsakot pretenziju, ka Google ir pārkāpis autoru, izdevēju un citu autortiesību īpašnieku (turpmāk tekstā “Tiesību īpašnieki”) autortiesības, bez atļaujas pārpublicējot ar autortiesībām aizsargātās Grāmatas un Ielikumus, kā arī publicējot fragmentus no tiem. Google noliedz izteiktās pretenzijas. Puses ir panākušas vienošanos. Šis kopsavilkums sniedz galveno informāciju par šo vienošanos. Jēdzieni “Grāmatas” un “Ielikumi” ir paskaidroti zemāk.
Ko paredz vienošanās?
Ja tiesa apstiprinās šo vienošanos, tā dos tiesības Google pārpublicēt ar autortiesībām aizsargātās Grāmatas un Ielikumus ASV, kā arī uzturēt Grāmatu elektronisko datu bāzi. Attiecībā uz Grāmatām, kas vairs netiek izdotas, un ar Tiesību īpašnieku atļauju arī tām Grāmatām, kas tiek izdotas, Google būs tiesīgs pārdot pieeju atsevišķām Grāmatām un pārdot uzņēmumiem pieejas tiesības datu bāzei, izvietot reklāmu jebkurā Grāmatai veltītajā lapā, kā arī izmantot Grāmatas citos komerciālos nolūkos. Tiesību īpašnieks jebkurā brīdī var mainīt Google dotos norādījumus attiecībā uz jebkuru šādu izmantošanas veidu. Ar Grāmatu tiesību reģistra (turpmāk tekstā “Reģistrs”) palīdzību, kas izveidots saistībā ar vienošanos, Google maksās Tiesību īpašniekiem 63% no visiem ienākumiem, kas gūti no šādas izmantošanas.
Google arī maksās 34,5 miljonus ASV dolāru, lai izveidotu Reģistru un finansētu tā sākotnējo darbību, segtu juridiskā paziņojuma un vienošanās administrēšanas izmaksas, kā arī vismaz 45 miljonus ASV dolāru autoratlīdzību izmaksai to Grāmatu un Ielikumu Tiesību īpašniekiem, ko Google ieskenē līdz 2009. gada 5. maijam, ieskaitot.
Uz ko attiecas vienošanās?
Vienošanās attiecas uz visām personām visā pasaulē, kam pieder ASV noteiktās autortiesības uz jebkuru Grāmatu vai Ielikumu. Jēdziens “ASV autortiesības” ir ļoti plašs. Lai kurā valstī jūs atrastos, pilnībā izlasiet visu paziņojumu, lai noteiktu, vai šī vienošanās attiecas uz jums.
Ir divas apakšgrupas:
• “Autoru apakšgrupa” (Grāmatu un citu rakstu darbu autori, viņu likumīgie mantinieki un tiesību pārņēmēji), un
• “Izdevēju apakšgrupa” (Grāmatu un periodisko izdevumu izdevēji, viņu likumīgie mantinieki un tiesību pārņēmēji).

Uz kādiem materiāliem attiecas vienošanās?
Jēdziens “Grāmatas” ietver ar autortiesībām aizsargātus rakstu darbus, piemēram, romānus, mācību grāmatas, disertācijas un citus darbus, kas izdoti vai izplatīti drukātā formātā līdz 2009. gada 5. janvārim, ieskaitot. Lai vienošanos attiecinātu uz ASV izdotajiem darbiem, tiem jābūt reģistrētiem ASV Autortiesību birojā. Jēdziens “Grāmatas” neietver periodiskos izdevumus, personīgos dokumentus, nošu lapas un publiskos darbus vai valdības dokumentus.
Jēdziens “Ielikumi” ietver jebkuru tekstu un citu materiālu, piemēram, priekšvārdus, esejas, dzejoļus, citātus, vēstules, dziesmu tekstus, bērnu grāmatu ilustrācijas, nošu lapas, tabulas un grafikus, ja tos atsevišķi aizsargā ASV autortiesību likums un tie ir publicēti Grāmatā; valdības dokumentus vai publiskos darbus, kas izdoti līdz 2009. gada 5. janvārim, ieskaitot; un ASV izdotus darbus, ja tie (atsevišķi vai kā daļa no kāda cita darba) reģistrēti ASV Autortiesību birojā. Jēdziens “Ielikumi” neietver ilustrācijas (izņemot bērnu grāmatu ilustrācijas) un jebkurus citus publiskos darbus vai valdības dokumentus.
Paziņojumā ir sīkāk izklāstīti šie noteikumi, kā arī sniegta cita svarīga informācija par vienošanos.
Kas man jādara?
Iepazīstieties ar pilnu paziņojuma tekstu, kas dots vietnē http://www.googlebooksettlement.com. Izlemiet, vai vēlaties:
• Piekrist vienošanās noteikumiem. Ja piekrītat, jums būs saistošs tiesas lēmums, ieskaitot pret Google izvirzīto prasību atsaukšana.
• Iebilst vai komentēt vienošanos. Iebildumi vai komentāri jāiesniedz rakstveidā līdz 2009. gada 4. septembrim.
• Izstāties no vienošanās un paturēt tiesības individuāli iesniegt tiesā prasību pret Google. Ja vēlaties izstāties, par to jāpaziņo rakstveidā līdz 2009. gada 4. septembrim.
• Iesniegt prasību autoratlīdzības izmaksai (ja esat tiesīgs to pieprasīt). Prasība jāiesniedz līdz 2010. gada 5. janvārim.
Tiesa ir nozīmējusi advokātu kolektīvās prasības aizstāvībai, kurš pārstāvēs abas apakšgrupas. Ja vienošanās tiks apstiprināta, Autoru apakšgrupas advokāts pieprasīs honorāra un izdevumu apmaksu, ko Google ir piekritis segt. Jūs varat arī nolīgt pats savu advokātu uz sava rēķina.
Tiesas sēdē, kas notiks 2009. gada 7. oktobrī, plkst. 10:00, tiesa lems par to, vai apstiprināt šo vienošanos.
Sīkāku informāciju, tostarp pilnu paziņojuma tekstu varat iegūt:
Lasiet: http://www.googlebooksettlement.com
Zvaniet bez maksas: 00 800 8000 3300
Rakstiet: Google Book Search Settlement Administrator, c/o Rust Consulting
P.O. Box 9364, Minneapolis, MN 55440-9364 UNITED STATES OF AMERICA


Comments

[User Picture]
From:[info]carlitta
Date:June 16th, 2009 - 05:49 pm
(Link)
Powered by Sviesta Ciba