AIVARS GEDROICS - Komentāri

About Komentāri
NEPLP13. Oktobris 2021 - 00:08
N E P L P
Doma laukumā 8A, Rīgā, LV 1939
AIVARA GEDROICA (081274-10215),
dzīv. Daugavpilī, pasta adrese: a.k.32, Daugavpils, LV5401,
e-pasts: aivars_666@inbox.lv,
tel. 28229894,

IESNIEGUMS

Jau gadiem ilgi turpinās strīds starp Latvijas Radio žurnālistiem un klausītājiem, kas zvana uz “(Ne)Brīvo mikrofonu”. Lietas būtība ir tāda, ka zvanītāji tiek šķiroti “labajos” un “sliktajos”, “pareizajos” un “nepareizajos”, tiem pirmajiem tiek dota iespēja uzstāties bieži un bez ierobežojumiem, tiek pēdējiem vārds tiek dots ļoti reti, un gandrīz vienmēr viņi tiek pārtraukti pusvārdā pat tad, ja tomēr tiek palaisti ēterā. Paši raidījuma veidotāji aizbildinās ar nepieciešamību ierobežot t.s. “pastāvīgos zvanītājus” (lai gan ierobežoti tiek tikai viņiem netīkamu viedokļu paudēji) un apkarot t.s. “naida runu”. Par pēdējo jāsaka, ka Latvijas Radio žurnālistiem nav nekādu - ne morālu, ne juridisku - tiesību vērtēt zvanītāju teiktā saturu, vienīgi gadījumā, ja viņi tajā saskata iespējamo likumpārkāpumu, viņiem ir tiesības (un zināmā mērā pat pienākums) vērsties ar sūdzību tiesībsargājošās iestādēs izvērtēt konkrēto uzstāšanos, taču tas viņiem nedod tiesības ierobežot minētā cilvēka iespējas turpmāk uzstāties Radio ēterā pat tādā gadījumā, ja pret konkrēto personu tiktu uzsākts kriminālprocess un vai pat būtu stājies spēkā viņu notiesājošs spriedums krimināllietā. Ierobežot tiesības zvanīt uz “(Ne)Brīvo mikrofonu” drīkstētu tikai tādam cilvēkam, kuram šādi ierobežojumi būtu noteikti ar tiesas spriedumu, piemēram, aizliegums 6 mēnešus paust savus uzskatus plašsaziņas līdzekļos.
Par šo lietu ir rakstītas neskaitāmas sūdzības gan Latvijas Radio vadībai, gan to kontrolējošām iestādēm, ir bijušas arī ar to saistītas tiesas prāvas… Vienu brīdi likās, ka lietas jau sāk iet uz labo pusi, un Latvijas Radio žurnālistu uzvedībā parādās zināmas demokrātiskas tendences… Diemžēl kopš 2021.gada oktobra sākuma situācija atkal ir krasi mainījusies uz slikto pusi. Patlaban visi zvani, kas tiek virzīti uz stacionārajiem tālruņiem 67222888, 672225599, tālāk tiek pāradresēti uz žurnālistu mobilajiem tālruņiem, kas darbojas zvanu gaidīšanas režīmā, bet to displeju dati tiek atspoguļoti datora ekrānos, kuros žurnālisti redz “rindā stāvošos” tālruņa numurus, un tad tie tiek šķiroti – “pareizajiem” numuriem tiek dota zaļā gaisma, bet “nepareizie” numuri tiek brutāli apieti. Ja zvanītājs pauž žurnālistam netīkamus uzskatus, viņa tālruņa numurs tiek iekļauts “melnajā sarakstā”, un turpmāk viņš dabū iespēju tikt ēterā ļoti reti vai pat nedabū vairs nemaz. Sevišķi dusmīgi žurnālisti kļūst uz tiem zvanītājiem, kas uzdrošinās nosodīt Latvijas politiķu un žurnālistu piekopto pretdabisko seksuālo orientāciju, ar kuru daudzi pat lielās…
Kādu risinājumu es piedāvāju šai sakarā? Man viedoklis ir šāds – Latvijas Radio jānodibina patiešām brīva iespēja izteiktais ierindas cilvēkiem, kurā runā tikai viņi paši, kurā viņus neviens nekomentē, un ierobežo vienīgi automātiski noteiktais reglaments (30 sek., 40 sek., 1 minūte – pēc izvēles). To varētu elementāri nodrošināt, uztaisot “zvanu gaidīšanas režīmu”, kāds tas ir, piemēram, daudzās ārstniecības iestādēs, kad zvanītājs pacietīgi gaida, kad automātiskais atbildētājs viņu pieslēgs rindas kārtībā. Arī patlaban Latvijas Radio pastāv līdzīga kārtība, taču tajā brutāli iejaucas radio žurnālisti, “atbīdot” nevēlamos, bet “izraujot priekšā” sev tīkamos zvanītājus. Līdz ar to raidījums no “brīvā” kļūst par “atlasīto” mikrofonu. Uzskatu, ka NEPLP ir pret šādu kārtību stingri jāvēršas un kategoriski jāpieprasa izbeigt zvanītāju šķirošanu pēc personīgajām politiskajām simpātijām, tā vietā nodrošinot iespēju runāt VISIEM zvanītājiem, nepārtraucot viņus un nekomentējot viņu teikto. Tos zvanītājus, kas ļaunprātīgi izmantos runāšanas iespēju, aicinot uz dažādām pretlikumīgām darbībām, varēs “izķert” mūsu valsts daudzās drošības iestādes. Nedomāju, ka tas būtu sarežģītāk, nekā identificēt interneta rakstu komentētājus, ja rodas tāda vajadzība, ar ko mūsu tiesībsargājošās iestādes tiek galā gana sekmīgi. Pašreizējais t.s. “Brīvais mikrofons” faktiski ir kļuvis par tādu kā “audzināšanas nodarbību”, kurā visgudrais žurnālists augstprātīgi norāda klausītājam, kādus uzskatus viņš drīkst un kādus nedrīkst paust, par ko viņš var runāt, bet kādas tēmas labāk būtu neaizskart. Uzskatu, ka tā ir brutāla Latvijas (un ne tikai Latvijas) iedzīvotāju demokrātisko tiesību pārkāpšana un rupjš Satversmes 100.panta pārkāpums.
Lūdzu NEPLP iejaukties un panākt, lai Latvijas Radio beidzot sāktu valdīt demokrātija. Diemžēl tā tur nav pastāvējusi un nepastāv kopš Latvijas Republikas konstitucionālās atjaunošanas, jo nav bijis amatpersonu, kas būtu ieinteresētas tās nodibināšanā!

12.10.2021. Aivars Gedroics
Reply to this:(Lasīt komentārus)
No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Top of Page Powered by Sviesta Ciba