AIVARS GEDROICS - Par ĪSTENI BRĪVU mikrofonu

About Par ĪSTENI BRĪVU mikrofonu

Previous Entry Par ĪSTENI BRĪVU mikrofonu 20. Nov 2017 @ 17:41 Next Entry
Cienījamā Una Klapkalnes kundze !!!

Nu jau teju divu gadu desmitu garumā turpinās konflikts starp Jūsu iestādes darbiniekiem, kas vada pārraidi “Brīvais mikrofons” un daudziem šīs pārraides klausītājiem un zvanītājiem. Ir tikušas rakstītas neskaitāmas sūdzības gan Radio vadībai, gan NEPLP (NRTVP), gan bijušas arī dažas tiesas prāvas… Nekas no tā nav mainījies, joprojām pastāv “labo” un “slikto” zvanītāju atlase. Pirmajiem ļauj zvanīt katru dienu un citreiz pat vairākas reizes dienā, otrajiem labākajā gadījumā ļauj izteikties 1-2 reizes mēnesī, bieži vien šos ļaudis pusvārdā pārtraucot un rupji, netaktiski komentējot viņu teikto… Cik saprotu, šeit pie vainas ir t.s. “cilvēciskais faktors”, kas liek pārraides vadītājiem zvanītājus “audzināt” un piespiest domāt un runāt tā, kā uzskata pārraides vadītājs. Būtībā šī pārraide nav iespēja ļaudīm izteikties, bet gan raidījuma vadītājam slavēt “labos un pareizos” un pelt “nepareizi domājošos” klausītājus.

Mans priekšlikums ir vienreiz izbeigt šo nelāgo praksi un pārvērst “BM” par tiešām tautas, nevis žurnālistu ruporu. Uzskatu, ka nodokļu maksātāji, par kuru līdzekļiem tiek uzturēts “Latvijas Radio”, ir tiesīgi prasīt vismaz 15 min. diennaktī ļaut viņiem runāt PAŠIEM, nevis uzklausīt žurnālistu pamācības un komentārus tam, ko viņi paspēj pateikt, līdz tiek nospiesta atslēgšanas poga. Šinī sakarā aicinu Jūsu iestādes vadību ieviest šādu praksi – no 2018.gada janvāra uzstādīt automātisko atbildētāju, kurš rindas kārtībā savienotu katru zvanītāju (līdzīgi, ka tas ir, zvanot uz, piemēram, bankām un ārstniecības iestādēm) ar tiešā ētera tālruni, brīdinot, ka viņa rīcībā ir, piemēram, 45 sekundes (par laika garumu varētu vēlāk konkrētāk vienoties), kurās jācenšas pateikt savu viedokli. Pēc tam šis cilvēks tiktu atslēgts un viņa vietā pieslēgts secīgi nākamais zvanītājs. Nekādi žurnālisti šajā situācijā pa vidu nejauktos un neko nekomentētu. Tikai paši zvanītāji drīkstētu komentēt to, ko ir teikuši viņu kolēģi, kas piezvanījuši agrāk. Ja kāds šo iespēju izmantotu ļaunprātīgi, aicinot uz pretlikumīgām darbībām, Radio vadībai būtu pienākums ierakstu ar šo tekstu kopā ar zvanītāja numuru, ko reģistrētu automātiskā iekārta, nodot drošības iestādēm. Nedomāju, ka šādu cilvēku būtu īpaši daudz. Turklāt, atļaušos atgādināt, ka mēs taču neliedzam brīvi komentēt internetā, neskatoties uz to, ka laiku pa laikam par šo komentāru saturu tiek ierosinātas krimināllietas un mēdz būt arī notiesājoši spriedumi… Līdz ar to, neredzu iemeslu liegt iespēju brīvi runāt cilvēkiem tiešajā ēterā un paust tajā necenzētas, neatlasītas, žurnālistu nerediģētas domas.


Ļoti ceru, ka Jūs ar izpratni izturēsieties pret manu priekšlikumu, kura īstenošana dzīvē nodrošinātu tiešām reālu demokrātiju un krietni uzlabotu attiecības starp radio vadību un tā klausītājiem!

Ar nepacietību gaidīšu Jūsu atbildi uz šo manu priekšlikumu !!!

Aivars Gedroics
LATVIETIS







'.



A./K. 32, DAUGAVPILS, LV - 5401, LATVIJA
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba