Hasta la victoria siempre - [entries|archive|friends|userinfo]
Māte revolūcija, ka tavu māti

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jan. 26th, 2006|08:18 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
revolution
[samurajs]
Palestīniešu radikālās organizācijas HAMAS vadība ir paziņojusi par uzvaru palestīniešu parlamenta vēlēšanās. Palestīnas premjerministrs Ahmeds Kurei jau atkāpies no amata, sakot, ka pēc šīm vēlēšanām nākamo valdību ir jāveido grupējuma HAMAS pārstāvjiem. Iespējama ir kustības sadarbība arī ar konkurējošo "Fatah", vismaz, kā paziņojuši HAMAS pārstāvji, tā skaitās viena no viņu prioritātēm. Nemainīga palikusi ir HAMAS nostāja Izraēlas jautājumā - nekādu miera sarunu, par Izraēlas valsts atzīšanu nemaz nerunājot. Izraēlas pagaidu premjerministrs Ehuds Olmerts šajā sakarā ir izteicies, ka Izraēla nesadarbosies ar Palestīnas pašpārvaldi, ja tajā būs šīs organizācijas pārstāvji. Norūpējušies par vēlēšanu rezultātiem ir Rietumvalstu pārstāvji, kuri uzsver, ka sadarbība ar HAMAS iespējama tikai tajā gadījumā, ja tā atteiksies no vardarbības.
Par godu šai uzvarai īss ieskats kustības vēsturē un ideoloģijā.


HAMAS jeb Islama Pretošanās Kustību (حركة المقاومة الاسلامية) dibināja šeihs Ahmeds Jasins 1987. g. 14. decembrī Gazas pilsētā. Faktiski šis grupējums atšķēlās no "Musulmaņu brālības" palestīniešu atzarojuma.
Ir izteikta versija, ka no sākuma Izraēlas specdienesti pat izrādīja diezgan aktīvu pretimnākšanu šai organizācijai, cerot, ka tādējādi izdosies sašķelt palestīniešu pretestību, kuras līderis bija prosovjetiskais Jasirs Arafats. Taču pēc PSRS sabrukuma Palestīnas Atbrīvošanās Organizācija sāka zaudēt savas pozīcijas, savukārt HAMAS ietekme pieauga.
Šobrīd tā skaitās pati pazīstamākā palestīniešu organizācija, kurai ir desmitiem tūkstošu piekritēju un simpatizētāju. To atbalsta vietējā vara un iedzīvotāji.
HAMAS štābs atrodas Teherānā, taču tā saglabā zināmu patstāvību cīņas stratēģijas un taktikas līdzekļu izvēlē.
Dažādie HAMAS elementi ir izmantojuši gan politiskos, gan militāros līdzekļus, ieskaitot terorismu, neatkarīgas Palestīnas valsts izveidošanas mērķa labad. Protams, ka Izraēla, ASV un ES uzskata viņus par teroristiem.
Organizācijai ir raksturīgs stingras struktūras trūkums. Kādas tās apakšvienības darbojas pagrīdē, citas - atklāti caur sociālās aprūpes iestādēm un mošejām, skolām un universitātēm, vervējot jaunus kustības biedrus, vācot līdzekļus, organizējot akcijas un izplatot propagandas materiālus.
HAMAS aktīvisti ir veikuši vairākkārtējus uzbrukumus, ieskaitot teroristu-pašnāvnieku sarīkotus sprādzienus, uz izraēliešu civilajiem un militārajiem mērķiem, palestīniešiem-kolaboracionistiem un konkurentiem no kustības "Fatah", ko savulaik izveidoja bijušais Palestīnas vadītājs Jasirs Arafats. Organizācijā pastāv speciālas šahidu (ticības mocekļu) vienības. Šiem cīnītājiem-kamikadzēm tiek iedvesta doma, ka nāve islama vārdā ir īsākais ceļš uz paradīzi.
Kustība ir nodarbojusies arī ar miermīlīgu politisku darbību, piemēram, izvirzījusi un atbalstījusi kandidātus Rietumkrasta Tirdzniecības palātas vēlēšanās. HAMAS boikotēja pirmās palestīniešu parlamenta vēlēšanas. Kopš Jasira Arafata nāves tā ir piedalījusies vietējās palestīniešu vēlēšanās, rezultātā iegūstot diezgan daudz deputātu mandātu tādās pilsētās kā Gaza, Kalkilija un Nablusa.
Tomēr par pašu lielāko panākumu var uzskatīt 2006. g. parlamenta vēlēšanas, kurās kustība ir ieguvusi pietiekami daudz balsu, lai sāktu veidot jauno valdību.
HAMAS pamatspēki ir koncentrēti Gazas sektorā un dažos Rietumkrasta rajonos. No vienas puses organizācija Jordānas upes Rietumkrastā un Gazas sektorā būvē skolas un slimnīcas, nodarbojas ar labdarību un reliģioza rakstura darbību, taču no otras puses HAMAS militārais spārns jau ne vienu reizi vien ir veicis asiņainas akcijas pret izraēliešiem.
Finansējumu organizācija iegūst no palestīniešu ekspatriantiem, Irānas, Sudānas un privātiem sponsoriem Saūda Arābijā, Jordānā un citās arābu valstīs. Pēdējos gados aktīva darbība līdzekļu vākšanā un propagandā ir vērojama arī R-Eiropā un Z-Amerikā. Organizācijas budžets sastāda aptuveni 30 miljonus ASV dolāru gadā, pie tam trešā daļa šīs summas ienāk no HAMAS piekritējiem ASV un Eiropā.
Pēc HAMAS ideoloģijas jebkurš ebrejs ir ienaidnieks, kas jāiznīcina. Visa Palestīna ir jāatbrīvo no ebrejiem, kas skaitās svēts mērķis. Pēc atbrīvošanas Palestīnai jākļūst par islama pasaules centru. Tiek vajāti arī kristieši un kreiso kustību pārstāvji, kas ir par laicīgu Palestīnas attīstību.
Īstermiņa perspektīvā HAMAS mērķis ir panākt izraēliešu karaspēka aiziešanu no 1967. g. okupētajām palestīniešu teritorijām. Kustība uzskata par savu uzvaru Izraēlas aiziešanu no Gazas sektora, kas notika 2005. g. rudenī. Ilgtermiņa perspektīvā organizācija tiecas pēc islama valsts nodibināšanas Palestīnas mandāta teritorijā līdz Izraēlas valsts nodibināšanai 1948. g.

linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]f8
Date:June 10th, 2006 - 01:12 am
(Link)
free palestine!